Newsroom

Newsroom

ΟΟΣΑ: Ύφεση και το 2013 για την Ελλάδα

Και νέα συρρίκνωση της οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομία αναμένεται…

Και νέα συρρίκνωση της οικονομίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2013. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομία αναμένεται συρρικνωμένη και το 2013, λόγω της απαιτούμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είναι για φέτος στο 5,3%, μικρότερο από τη από το 6,9% του 2011. Η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 5,3% το 2012 και 1,3% το 2013. “Οι προσαρμογές στη ζώνη του ευρώ λαμβάνουν χώρα σε ένα περιβάλλον αργής ή αρνητικής ανάπτυξης προκαλώντας κινδύνους για φαύλους κύκλους που περιλαμβάνουν υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αδύναμα τραπεζικά συστήματα, υπερβολική δημοσιονομική σύγκλιση και χαμηλότερη ανάπτυξη» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2012, ενώ προβλέπεται ανάπτυξη 0,9% για το 2013. Η Γερμανία και η Γαλλία θα δουν ανάπτυξη στο 1,2 και 0,6% αντίστοιχα για το2012 και 2% και 1,2% για το 2013. Στην αντίπερα όχθη, οι χώρες που βιώνουν ύφεση, όπως η Ιταλία, θα δει ύφεση στο 1,7% του ΑΕΠ για το 2012 και 0,4% για το 2013, ενώ η Ισπανία θα υποστεί συρρίκνωση στο 1,6% το 2012 και 0,8% το 2013. «Η ανάρρωση στις υγιέστερες οικονομίες, μολονότι ευπρόσδεκτη, δεν είναι αρκετά δυνατή ώστε να γίνει αντίβαρο στην στασιμότητα ή την αρνητική ανάπτυξη αλλού στην Ευρώπη».

Πάντως, η κρίση στην ευρωζώνη παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομική προοπτική παγκοσμίως που αρχίζει και ανακάμπτει αλλά στην Ευρώπη, είναι επιβεβλημένα τα μέτρα εξισορρόπησης στις οικονομικά αδύναμες χώρες για την ανοδική πορεία της οικονομίας. “Η αδύναμη ανταγωνιστικότητα πρέπει να διευθετηθεί σε χώρες με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα, ενώ η δομική προσαρμογή και οι υψηλότεροι μισθοί σε πλεονασματικές χώρες θα συνέβαλαν σε μία διαδικασία ισορρόπησης που θα είναι φιλική προς την ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση.


Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…