Newsroom

Newsroom

Ολιγόμηνη αναστολή της έναρξης εφαρμογής του Πτωχευτικού Νόμου

Αναστέλλεται η έναρξη των διαδικασιών του Πτωχευτικού Νόμου, του νόμου που δημιουργεί μία οικονομική φυλακή για φυσικά πρόσωπα που οδηγούνται σε ατομική πτώχευση, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

family law attorney property division divorce lawyer bankruptcy riverside california

Για τα φυσικά πρόσωπα η αναστολή έχει διάρκεια 5 μήνες, μέχρι την 1η Ιουνίου και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δύο μήνες, μέχρι την 1η Μαρτίου. «Η οριστική κατάργηση του πτωχευτικού νόμου είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη και απαίτηση» σχολιάζει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

«1ον. Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», για την επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας των πληγέντων από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού:

Παρατείνεται κατά 3 μήνες, δηλαδή έως τις 31.3.2021:

Η προθεσμία εντός της οποίας οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ρύθμισης, οι δικαιούχοι θα λάβουν την κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους,  συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

Η προθεσμία έναρξης καταβολής της κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» οι οποίοι έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη μετά και την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών περί δυνατότητας ένταξης σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων δανείων ή για παράταση της υφιστάμενης αναστολής πληρωμών δανειακών τους υποχρεώσεων μέχρι τις 31.3.2021.

Σε κάθε περίπτωση, η εννεάμηνη κρατική επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» μπορεί να ξεκινήσει, το αργότερο, έως την 1η.4.2021. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι 26.059 δικαιούχοι του προγράμματος, από τον προηγούμενο μήνα, επωφελήθηκαν από την πρώτη φάση πληρωμής της κρατικής επιδότησης, η οποία ανήλθε στα 9,9 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην επιδότηση 42.449 δανείων. Στα τέλη Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να διενεργηθεί η επόμενη καταβολή κρατικής επιδότησης προς τους δικαιούχους.

2ον. Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας

Παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του Νόμου, ως εξής:

α. Φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ: παρατείνεται για 5 μήνες η διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.6.2021.

β. Μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ: παρατείνεται για 2 μήνες η διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, με έναρξη ισχύος την 1η.3.2021»

Αχτσιόγλου: Δεν ήταν τελικά αυτό το πλαίσιο η φοβερή ανακούφιση;

«Πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση ψήφισε εν μέσω γενικευμένων αντιδράσεων τον νέο πτωχευτικό νόμο και πανηγύριζε ισχυριζόμενη πως δίνει στους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χρέη μία δήθεν “σπουδαία δεύτερη ευκαιρία!”. Σήμερα, η ίδια κυβέρνηση αναστέλλει με πανηγυρισμούς την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού» σχολίαζει η  τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει:

«Και μας κάνει πραγματικά να αναρωτιόμαστε: τι έγινε; Δεν ήταν τελικά αυτό το πλαίσιο η φοβερή ανακούφιση που κατά τη διατρανωμένη θέση της κυβέρνησης περίμενε όλη η κοινωνία πώς και πώς; Γιατί στερεί για μήνες τους πολίτες και την αγορά απ’ αυτή τη «μοναδική δεύτερη ευκαιρία» που όλοι ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία;

Επιτέλους, ας κατανοήσει κάποια στιγμή η κυβέρνηση ότι δεν απευθύνεται σε ανόητους. Αφού με την πολιτική της εκτίναξε τα χρέη των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με απύθμενο κυνισμό κρέμασε πάνω από το σύνολο της κοινωνίας την απειλή της πτώχευσης και της δήμευσης των περιουσιών, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, των παραγωγικών φορέων και των επιστημονικών συλλόγων. Σήμερα, υπό το βάρος του εκρηκτικού οικονομικού αδιεξόδου που η ίδια έχει διαμορφώσει στην ελληνική αγορά, επιλέγει ως οδό διαφυγής την προσωρινή αναβολή εφαρμογής του καταστροφικού πτωχευτικού της νόμου.

Όμως, η απειλή της πτώχευσης και της δήμευσης των περιουσιών για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των πολιτών, δεν μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, ούτε διά αναβολών.

Η οριστική κατάργηση του πτωχευτικού νόμου είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη και απαίτηση».

Πηγή: tpp

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

παο finel

Aμαμονή τέλος μετά απο 12 χρόνια: Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε εκεί που αξίζει στο final -4

Ο μεγαλύτερος «άθλος» στη σύγχρονη ιστορία της Euroleague ολοκληρώθηκε και πλέον ο Παναθηναϊκός Aktor δίνει…

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.