Όμως τι ακριβώς ισχύει με την απαγόρευσή του και ποια είναι τα δικαιώματα των κατασκηνωτών; Καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει επιγραφή απαγόρευσης του ΕΟΤ και να είναι εμφανής. Επίσης πολλές δημοτικές αρχές επιτρέπουν το ελεύθερο κάμπινγκ. Ρωτάμε τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούμε.
Δεν ξεχνάμε ότι πέρα από τις διατάξεις για την ελεύθερη κατασκήνωση, πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον, να μην αφήνουμε σκουπίδια, να μην κάνουμε πολύ θόρυβο κ.ο.κ., διότι αυτά είναι επίσης παραβάσεις.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Σε περίπτωση που μας επισκεφτεί η αστυνομία, έχουμε δικαίωμα να ξέρουμε ποια είναι η παράβαση, από πού προκύπτει η απαγόρευση κατασκήνωσης και από πού προέρχεται η καταγγελία. Παρόλα αυτά, μπορούν να μας συλλάβουν και να μας οδηγήσουν στο τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων. Σε περίπτωση που εκείνη την ώρα συνεδριάζει πταισματοδικείο, μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυτό με την αυτόφωρη διαδικασία.
ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΣΚΗΝΗΣ: Αν η αστυνομία μας βρει μέσα στη σκηνή μας και δεν βγούμε έξω, τότε αυτή αντιμετωπίζεται ως κατοικία (οικιακό άσυλο) και δεν επιτρέπεται να εισέλθει σ’ αυτήν η αστυνομία, παρά μόνο με σχετικό ένταλμα έρευνας ή με τη συνοδεία δικαστικού λειτουργού – πράγμα που στην πράξη δεν συμβαίνει ποτέ, εκτός και αν υπάρχουν βάσιμες υποψίες για κατοχή όπλων ή ναρκωτικών. Πολλοί που βρέθηκαν εκτός σκηνής, είπαν ότι ήρθαν ημερήσια εκδρομή για μπάνιο. Κάποιοι έγιναν πιστευτοί και τη κιόλας.
ΜΙΣΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΑΙΩΡΕΣ: Οι αιώρες επιτρέπονται. Μια σκηνή που είναι ουσιαστικά για ηλιοπροστασία και δεν κλείνει με πόρτα, συνήθως θεωρείται προσωρινό σκίαστρο. Η «προίκα» όμως που τη συνοδεύει, μπορεί να κάψει τον κατασκηνωτή αφού κατσαρόλες, φακοί, στρώματα, υπνόσακοι και λοιπά, φανερώνουν μάλλον μια κατασκήνωση ημερών με τα όλα της.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: Η σκηνή μπορεί να κατασχεθεί από την αστυνομία. Όχι όμως και τα προσωπικά μας αντικείμενα. Στην πράξη, αν ο κατασκηνωτής είναι συνεργάσιμος, σχεδόν πάντα δίνεται η δυνατότητα να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα πριν να συλληφθεί.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ: Εφόσον κάποιος κηρυχθεί ένοχος, επιβάλλεται από το πταισματοδικείο, είτε κράτηση έως έξι μήνες (εξαγοράσιμη) είτε (ποινικό) πρόστιμο έως 3000€. Το διοικητικό πρόστιμο των 300€, έχει καταργηθεί.
Πηγή: www.doctv.gr