Οι υπέρμαχοι της νομιμότητας λειτουργούν συγκαλυπτικά στο σκάνδαλο "Ντυνάν"

Νομικά προσκόμματα προφασίζονταν βουλευτές της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία προκειμένου να μην συντελεστεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όσων εμπλέκονται στην εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» σε θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Αντιφατική μοιάζει η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με δεδομένο πως το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη λανσάρει το προφίλ του πολέμιου της ανομίας, αλλά παράλληλα δεν συναινεί σε αποφάσεις που θα ρίξουν άπλετο φως στο σκάνδαλο του ΚΙΕΝ. Αν και όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως επίσης και σε αυτή τη συνεδρίαση, οι βουλευτές της ΝΔ παρουσιάζονταν θετικοί επί της αρχής με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, εν τέλει κατέθεσαν δική τους πρόταση, απέχοντας κατά τη ψήφιση της πρότασης της πλειοψηφίας. 

Η τροποποιημένη πρόταση που εισηγήθηκε ο Σπύρος Λάππας, ορίζει την έγκριση του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών για το διορισμένο από τον Άδωνη Γεωργιάδη Δ.Σ. που διαδέχθηκε τον Ανδρέα Μαρτίνη, μετέπειτα προέδρους του ΚΙΕΝ και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας στο Διοικητικό Συμβούλιο την περίοδο 2009 – 2012. Ωστόσο, θα εφαρμοστεί μόνο αν γνωμοδοτήσει θετικά η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. 

Οι προφάσεις 

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, ανασκευάζοντας προηγούμενες θετικές εισηγήσεις του, υποστήριξε στη σημερινή συνεδρίαση πως ουδέποτε ψήφισε κάποια απόφαση υπέρ του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών. Γεγονός που τυπικά είναι ορθό, ωστόσο ποτέ άλλοτε δεν είχε εκφράσει νομικές ενστάσεις περί παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και παράβασης του βουλευτικού καθήκοντος, χαρακτηρίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας ως «έωλη νομικά». Το πιο οξύμωρο είναι πως ενώ ο κ. Γεωργαντάς παρέθεσε τα παραπάνω, έσπευσε να διευκρινίσει πως επιδίωξή του είναι η «απόλυτη διαφάνεια».

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μέλος της Εξεταστικής από τη Νέα Δημοκρατία παρείχε ενημέρωση στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο βουλευτής της ΝΔ ισχυρίστηκε πως η καλύτερη λύση για το εγχείρημα ανοίγματος λογαριασμών από την Επιτροπή είναι να απευθυνθεί στο δικαστικό συμβούλιο, ενώ για το ενδεχόμενο ανοίγματος λογαριασμών πολιτικών προσώπων υποστήριξε ότι την έρευνα θα μπορούσε να κάνει η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (κοινώς Πόθεν Έσχες). Κοντολογίς, η μία πρόφαση ακολουθούσε την άλλη με απώτερο σκοπό να μην ελεγχθούν όσοι συνεισέφεραν στο ξεπούλημα του «Ερρίκος Ντυνάν».

Αλαλούμ με τα πολιτικά πρόσωπα

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, αλλεπάλληλα ερωτήματα δέχτηκαν μέλη της Επιτροπής από δημοσιογράφους για την αναφορά του Σπύρου Λάππα σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών πολιτικών προσώπων. Όπως ξεκαθάρισαν μέλη της πλειοψηφίας, το άνοιγμα λογαριασμών πολιτικών προσώπων θα γίνει προοδευτικά. Δηλαδή, αν προκύψουν ενδείξεις από την έρευνα των μελών των Δ.Σ. που διαδέχτηκαν τον Μαρτίνη και των διορισμένων από το υπουργείο Υγείας, τότε θα γίνουν οι ανάλογες κινήσεις για τους πρώην υπουργούς Υγείας. 

Διαβάστε επίσης: Αρνήθηκε να παραστεί στην Εξεταστική ο Παπαδημητρίου – Εισηγήσεις για βίαιη προσαγωγή του