Newsroom

Newsroom

Οι χάρτες που προκαλούν τρόμο για το μέλλον της Ευρώπης

Οι πανηγυρισμοί σε ολόκληρη σχεδόν τη Γηραιά Ήπειρο για τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών και η διαφαινόμενη επικράτησή του στον δεύτερο γύρο έναντι της Μαρίν Λεπέν είναι εύλογοι ως έναν βαθμό, αφού ο κίνδυνος επικράτησης ενός ακροδεξιού μορφώματος σε μια από τις χώρες πυλώνες της Ευρώπης ήταν τούτη τη φορά πιο ορατός από ποτέ.

58ff1a711dc5245d5d8b46fe

Αν κανείς παρατηρήσει όμως την ιστορική συνέχεια θα αντιληφθεί πως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας το οποίο ίδρυσε ο πατέρας Λεπέν το 1974 είχε σε όλη την πορεία του μια σταδιακή άνοδο. Μάλιστα στα μέσα της δεκαετία του ’90 ο Ζαν Μαρί Λεπέν είχε καταφέρει σε προεδρικές εκλογές να ψηφιστεί ακόμη κι από το 15% των Γάλλων, χωρίς ωστόσο να προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Το πρώτο ισχυρό σοκ για τη Γαλλία και την Ευρώπη ήρθε το 2002 όταν ο Λεπέν κατάφερε να περάσει κόντρα στα προγνωστικά στον δεύτερο γύρο αποκλείοντας τον σοσιαλιστή Ζοσπέν. Ο Λεπέν ηττήθηκε εκεί από τον Ζακ Σιράκ στο πλευρό του οποίου συσπειρώθηκαν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας δίνοντάς του ποσοστό που ξεπέρασε το 82%. Το Εθνικό Μέτωπο και ο Λεπέν δεν είχαν την ίδια επιτυχία στις προεδρικές του 2007 τις οποίες κέρδισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η πορεία της Ευρώπης όμως, σε συνδυασμό με την ανάληψη της ηγεσίας του ακροδεξιού μορφώματος από την κόρη του Ζαν Μαρί, τη Μαρίν Λεπέν έδωσαν νέα ώθηση στον Εθνικό Μέτωπο. Έτσι το 2012, ήρθε τρίτο, ενώ προχθές Κυριακή κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Έστω κι αν τελικά η Λεπέν κατεβαίνει ως ανεξάρτητη πράγμα το οποίο γίνεται προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους.

Η Λεπέν πιθανότατα δεν θα κερδίσει, μπορεί όμως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να λάβει ποσοστό που ίσως και να αγγίξει το 40%. Να τη στηρίξουν δηλαδή σχεδόν τέσσερις στους δέκα Γάλλους. Το θετικό είναι πως προς το παρόν τουλάχιστον, η Γαλλία δεν θα κυβερνηθεί από μια ακροδεξιά, καμουφλαρισμένη νεοναζί. 

Το αρνητικό είναι πως αν κανείς παρατηρήσει τους παρακάτω χάρτες, στους οποίους με μπλε σκούρο φαίνονται οι περιοχές στις οποίες επικράτησε το Εθνικό Μέτωπο στους πρώτους γύρους των τελευταίων τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, θα αντιληφθεί πως η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν είναι τα τελευταία 15 χρόνια ραγδαία. Και δυστυχώς, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στον τρόπο διακυβέρνησης της Ευρώπης γενικότερα, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το 2022 τα πράγματα να είναι ακόμα χειρότερα. 





Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…