ΜΚ

Μυρτώ Κελεσίδου

Οι παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο έγιναν συνήθεια – Πόσο ασφαλείς είμαστε; (video)

Google, Facebook, Amazon, British Airways, Uber. Εταιρείες – κολοσσοί που κάποιες από αυτές τις χρησιμοποιούμε επί καθημερινής βάσεως. Κι όμως πέρα από την αίγλη που εκπέμπουν και οι πέντε, έχουν κάτι ακόμα κοινό, την αδυναμία τους να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμύρια χρηστών απ’ όλο τον κόσμο.

cyber stalker

Σε μια εποχή που η χρήση του διαδικτύου έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, τα κενά που παρουσιάζονται στην ασφάλεια δημιουργούν ανησυχία, προβληματισμό αλλά και πολλά ερωτήματα. Πολλοί συχνά διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα πως μεγάλες εταιρείες πέφτουν θύματα χάκερ. Παρά το γεγονός πως οι νέες τεχνολογίες θα έπρεπε να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Internet Now, Νίκος Βασιλάκος μιλώντας στο koutipandoras.gr εξηγεί πού οφείλεται αυτή η διαρροή προσωπικών δεδομένων από μεγάλες εταιρείες, πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τη χρήση του διαδικτύου και αν τελικά είμαστε ασφαλείς.

Πέντε περιπτώσεις διαρροών

Στις αρχές Οκτωβρίου, έγινε γνωστό πως η Alphabet Inc’s της Google διέρρευσε προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών της με λογαριασμούς στο κοινωνικό δίκτυο Google+ . Επέλεξε δε να μην αποκαλύψει τη διαρροή υπό τον φόβο του ρυθμιστικού εξονυχιστικού ελέγχου που αυτό θα επέφερε. Ένα σφάλμα στο λογισμικό του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης έδωσε στους εξωτερικούς προγραμματιστές τη δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα από τα προφίλ Google+ από το 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018.

Ένα μήνα νωρίτερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έγινε γνωστό ότι ο διαδικτυακός κολοσσός Amazon ερευνά το ενδεχόμενο εργαζόμενοί της να πούλησαν απόρρητες πληροφορίες σε τρίτες εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, φαίνεται να πουλούσαν μέσω τρίτων, εσωτερικά δεδομένα και άλλες απόρρητες πληροφορίες σε εμπόρους που πουλούσαν τα προϊόντα τους στον ιστότοπο του αμερικανικού κολοσσού προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Λίγες μόνο ημέρες πριν, στις αρχές του Σεπτέμβρη,  η μεγάλη  αεροπορική εταιρεία, Bristish Airways ανακοίνωσε πως ερευνά την κλοπή δεδομένων 380.000 πελατών της από την ιστοσελίδα και την εφαρμογή της μεταξύ 21 Αυγούστου και 5 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία υποστήριξε πως βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης και απλά εξέφρασε την «βαθιά της λύπη» για ο,τι συνέβη.

Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Uber, κράτησε κρυφή μια κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποκλαπούν τα προσωπικά δεδομένα 57 εκατομμυρίων πελατών και οδηγών της παγκοσμίως. Η επίθεση που δέχτηκε η εταιρεία από χάκερ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 ωστόσο, έγινε γνωστή ένα χρόνο μετά, αφού η ίδια παραδέχθηκε πως δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρμόδιες αρχές, αλλά αντιθέτως προχώρησε στην πλήρη συγκάλυψη του περιστατικού.

Και φυσικά, ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μεγάλη διαρροή προσωπικών δεδομένων από την Facebook, όταν τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό πως η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica χρησιμοποίησε δεδομένα τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου χωρίς την άδεια τους. Τα δεδομένα αυτά που απέκτησε παράνομα, τα χρησιμοποίησε ώστε να αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο θα της επέτρεπε να προβλέπει και να επηρεάζει τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων. Όσο για το τι κόστισε όλο αυτό στην Facebook; Περίπου 565.000 ευρώ που ήταν το πρόστιμο – «χάδι» που της επέβαλλαν οι ρυθμιστικές αρχές.

«Θύματα» οι νέοι

Και τα πέντε περιστατικά διαρροής προσωπικών δεδομένων καταγράφηκαν από εταιρείες – κολοσσούς. Κι όμως, φάνηκαν αδύναμες και μικρές όταν έπρεπε να αποδείξουν ότι προτεραιότητά τους είναι η ασφάλεια των χρηστών.

Σύμφωνα με τον κύριο Νίκο Βασιλάκο αυτό συμβαίνει διότι «αυτές οι διαρροές είναι από περιπτώσεις όπου παλιοί σκληροί δίσκοι πετάχτηκαν απρόσεκτα στα σκουπίδια και έγιναν βορά σε κράκερ και χάκερ. Δεν είναι από τα κατεξοχήν σε λειτουργία συστήματά τους. Άλλες φορές όμως έχουμε παραβιάσεις, αυτές οι παραβιάσεις έχουν να κάνουν με αναβαθμίσεις λογισμικού την ώρα που γίνεται χρήση του site το οποίο καταλήγει σε υποκλοπή προσωπικού δεδομένου».

Όποια και αν είναι όμως η αιτία που συμβαίνουν οι διαρροές αυτές, τέτοια περιστατικά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και ειδικότερα στην νέα γενιά η οποία μαθαίνει από πολύ μικρή ηλικία να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Micrososft με τίτλο “Civility, Safety and Interaction Online – 2018» («Κινητικότητα, Ασφάλεια και online Αλληλεπίδραση- 2018), τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στους διαδικτυακούς κινδύνους. Μάλιστα, το 73% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα από 22 χώρες είχε τουλάχιστον μία αρνητική εμπειρία σε έναν από τους 21 διαφορετικούς κινδύνους του διαδικτύου που παρουσιάζονταν στην έρευνα. Η έκθεση αυτή δημιούργησε συνέπειες στην υγεία τους, όπως άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη ύπνου, απώλεια φίλων.

Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εξέφρασαν μεγάλη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να χειρίζονται τους κινδύνους του διαδικτύου αν και το 60% δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει ή δεν είναι σίγουρο πού να απευθυνθεί για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου. Παράλληλα, οι μισοί από το ποσοστό αυτό είπαν ότι είναι δύσκολο να βρουν βοήθεια την στιγμή που την χρειάζονται.

Τι να κάνουμε για να προστατευτούμε

Μπορούμε λοιπόν, να προστατευτούμε από τους κινδύνους του διαδικτύου; Και αν ναι, πώς; Σίγουρα η λύση δεν είναι να σβήσουμε το facebook ή να σταματήσουμε τις διαδικτυακές μας συναλλαγές εν έτη 2018.

Η εφαρμογή του  GTPR «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων» από τον περασμένο Μάιο ήρθε με σκοπό να φέρει αλλαγές στον τρόπο που οι επιχειρήσεις συλλέγουν, χειρίζονται και επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα. Σκοπός λοιπόν, του καινούργιου αυτού κανονισμού είναι τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών να προστατεύονται και να διατηρούνται ασφαλή.

«Μετά την εφαρμογή του GTPR έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η ευαισθητοποίηση και η γνώση ακόμα και των απλών πολιτών για την χρήση των προσωπικών δεδομένων στο internet» επισημαίνει μιλώντας στο koutipandoras.gr ο κ. Βασιλάκος.

Πέρα όμως από αυτό, θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στις καθημερινές τους διαδικτυακές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκο, όσοι επιθυμούν να συνάψουν συναλλαγές διαδικτυακά  «Θα πρέπει να πηγαίνουν σε οργανωμένες επιχειρήσεις σε πιστοποιημένους διαδικτυακούς τόπους ώστε αν μη γίνονται θύματα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων».

Επομένως, για τον κ. Βασιλάκο «εμπιστευόμαστε το internet, προσέχουμε στο internet και δεν δίνουμε δωρεάν και ανοιχτά τα προσωπικά μας δεδομένα». Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε πάντα σε επιφυλακή, να μη βάζουμε τα στοιχεία μας απρόσεκτα και να μην υπογράφουμε πριν διαβάσουμε τους όρους χρήσης.

 

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…