Οι ηθοποιοί λένε ανοιχτά... #nomoremendoni

Τη μορφή μαζικής απαίτησης παίρνει το αίτημα των ηθοποιών να παραιτηθεί η Λίνα Μενδώνη. 

NewsRoom 17/02/2021 | 16:38

Τις τελευταίες ημέρες είναι πολλοί οι ηθοποιοί που ζητούν πλέον ανοιχτά την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, μετά το σκάνδαλο που ήρθε στη δημοσιότητα σχετικά με τον πρώην Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη και τις σκιές συγκάλυψης που δημοσιεύονται καθημερινά. 

Αυτό το αίτημα, παίρνει τη μορφή μαζικής απαίτησης από καλλιτέχνες που δημιούργησαν ένα νέο hashtag στο instagram, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτηση τους για τους χειρισμούς της υπουργού στην υπόθεση Λιγνάδη.

Το #nomoremendoni, που φαίνεται πως θα μεγαλώσει τις επόμενες ώρες, έχουν ήδη αναρτήσει ηθοποιοί όπως οι Μάριος Αθανασίου, Γιώργος Χρανιώτης, Πέτρος Λαγούτης, Ελένη Κότταρη, Άγγελος Δεληκάρης και άλλοι. 


Όλοι οι ηθοποιοί έχουν αναρτήσει το ίδιο κείμενο, με το οποίο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους προς την υπουργό και επισημαίνουν πως «αντί να δείξει το ίδιο θάρρος που δείξανε και τα θύματα επέλεξε μια διαφορετική στάση με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη έκθεση του κ. Λιγνάδη και των ανθρώπων που τον επέλεξαν».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως η Λίνα Μενδώνη «είναι η πλέον ακατάλληλη για το χώρο του θεάτρου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τους στόχους των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού». 

Το κείμενο των ηθοποιών : 

«Την κρίσιμη στιγμή που στο θέατρο συντελούνται αλλαγές που θα καθορίσουν την εξέλιξή του – και ελπίζουμε όλης της κοινωνίας -και που όλοι μας έχουμε τόση ανάγκη την στήριξη της πολιτείας και της δικαιοσύνης για να αντικαταστήσουμε τον φόβο, την εκμετάλλευση και την κατάχρηση εξουσίας με αρχές που χρόνια προσπαθεί να μας διδάξει η Τέχνη , η κ. Μενδώνη αντί να δείξει το ίδιο θάρρος που δείξανε και τα θύματα επέλεξε μια διαφορετική στάση με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη έκθεση του κ. Λιγνάδη και των ανθρώπων που τον επέλεξαν.

Με βάση τη στάση και τις πράξεις της λοιπόν - και χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εξόντωσης ή προσωπικής απαξίωσης εννοείται- αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Μενδώνη είναι ακατάλληλη για το χώρο μας καθώς δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τους στόχους των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. Η χώρα μας αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και αξίζει έναν υπουργό που προστατεύει και πονάει τις τέχνες, σέβεται τους πρεσβευτές της και αναγνωρίζει την αναγκαία προσφορά τους στην κοινωνία.
Ζητάμε την απομάκρυνση της κ. Μενδώνη απο το υπουργείο Πολιτισμού 
#nomoremendoni».