Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδηλώνουν κατά του Τραμπ

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ κατά του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κι απαιτώντας να μάθουν την «αλήθεια» στην υπόθεση της φερόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

5932ef9f1dc52483798b46d0

Δεκάδες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απηύθυναν κάλεσμα για μια μεγάλη «πορεία για την αλήθεια», σε περισσότερες από 150 πόλεις της χώρας. Κεντρικό σύνθημα η σύσταση μιας «ανεξάρτητης επιτροπής (που θα λειτουργεί σε συνθήκες) διαφάνειας» και θα έχει στόχο να ερευνήσει την ενδεχόμενη συμπαιγνία Ρώσων αξιωματούχων με το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Το μεσημέρι (τοπική ώρα), η πιο ογκώδης διαδήλωση λάμβανε χώρα στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή περίπου 3.000 ανθρώπων, επικριτών του αμερικανού Προέδρου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο νότιο Μανχάταν φωνάζοντας: «προδότη!», «ψεύτη!», «οδηγήστε τον στην φυλακή!», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν η φράση «Make our planet great again», το σύνθημα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τραμπ.

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ συμμετείχε στην κινητοποίηση της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος προειδοποίησε σε μήνυμα στο Twitter για μια «κρίση της Δημοκρατίας» στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, περίπου 300 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στο πλαίσιο της«πορείας για την αλήθεια», ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και σε πόλεις όπως το Λος Άντζελες και το Σιάτλ. Οι διαδηλώσεις έγιναν πριν από την πολυαναμενόμενη κατάθεση την 8η Ιουνίου στη Γερουσία του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, τον οποίο απέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Μαΐου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ενδεχόμενη συμπαιγνία μεταξύ στελεχών του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας.

«Βράζουν» οι ΗΠΑ με τις αποφάσεις του Τραμπ

Στο μεταξύ εντείνονται οι αντιδράσεις και του πολιτικού κόσμου εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Ήδη εντός των Ηνωμένων Πολιτειών η δυσαρέσκεια κλιμακώνεται, με τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης και ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάικλ Μπλούμπεργκ να δηλώνει ότι, παρά την απόφαση του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τους στόχους που τέθηκαν στη Συμφωνία. Την αντίδρασή τους στις αποφάσεις του Τραμπ εκδήλωσαν επίσης δήμαρχοι και κυβερνήτες μεγάλων πολιτειών των ΗΠΑ οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι θα αντισταθούν και θα συνεχίσουν να τηρούν τη Συμφωνία του Παρισιού. 

Κατά της απόφασης του αμερικανού Προέδρου τάχθηκε για παράδειγμα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν. «Η Καλιφόρνια θα αντισταθεί σε αυτή τη λανθασμένη και παράλογη πορεία δράσης», δήλωσε ο Μπράουν πριν ακόμα ο Τραμπ τελειώσει την ομιλία του στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε την απόφασή του. «Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε μία εντελώς λάθος πορεία. Η οικονομία της Αμερικής ενισχύεται από τη Συμφωνία του Παρισιού, είναι εντελώς λάθος», είπε επίσης ο Μπράουν, ο οποίος έχει εργασθεί για τη διεύρυνση του μνημονίου κατανόησης Under2, που έχει ως στόχο να επιτύχει τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του κυβερνήτη της Καλιφόρνια εν τω μεταξύ, την αντίθεσή τους στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν και οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, Άντριου Κιούμο και Τζέι Ινσλι αντίστοιχα. Οι δυο άνδρες ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας αμερικανικής Κλιματικής Συμμαχίας, έναν συνασπισμό ο οποίος θα συνεδριάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες των ΗΠΑ με προσήλωση στη Συμφωνία του Παρισιού και παράλληλα θα αναλαμβάνει δράση για την κλιματική αλλαγή.

«Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι δεσμευμένη να εκπληρώσει όσα απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, ανεξάρτητα από τις ανεύθυνες ενέργειες της Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Κιούμο. «Η απόφαση του αμερικανού Προέδρου αφήνει την πλήρη ευθύνη της δράσης για το κλίμα στις πολιτείες και τις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενώ οι πράξεις του προέδρου αποτελούν μομφή κατά των όσων απαιτούνται για την προστασία του πλανήτη, των παιδιών και των εγγονιών μας, τα κράτη θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε από την πλευρά του ο Ινσλι.

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

mpakodimou 4

Συγκλόνισε η Μαρία Μπακοδήμου: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και ήταν πολύ δύσκολο»

Μάλιστα η Μαρία Μπακοδήμου ανέφερε ότι όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ανήλικη

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

6182087

Οργισμένη ανάρτηση Κασσελάκη: «Ο Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος»

Ευθεία επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης σχετικά με την αποφυλάκιση του…