Newsroom

Newsroom

Οι δηλώσεις Ομπάμα-Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους

Με μια «καλησπέρα» στα ελληνικά ξεκίνησε τις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό, για την πρόσκληση, εξήρε για μια ακόμη φορά τις προσπάθειες της Ελλάδας και επανέλαβε την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και περιορισμού της λιτότητας.

582b1c731dc5244d2c8b4623

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη και επανέλαβε εμφατικά απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, στον οποίο μίλησε στον ενικό αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα:  «συνεχίζεις τον δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη. Η ελληνική ο Οικονομία χρειάζεται χώρο. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η συνταγή ανάκαμψης». «Ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα είναι ο σωστός», τόνισε ακόμη.

Ο αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη επιτυχία αλλά πιθανότητα να λύσουμε το πρόβλημα που χρονίζει εδώ και δεκαετίες», αλλά και για το προσφυγικό, αναφορικά με το οποίο επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο πρωθυπουργός 

δεσμεύτηκε να βελτιώσει τις συνθήκες για τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων». 

«Αλέξη σ’ ευχαριστώ για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση στο προσφυγικό».

Η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε το πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σε ένα δρόμο διαφορετικό από εκείνο που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο πρωθυπουργός». 

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Ζήτησε, δε, εκ νέου, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στιγμή για να γίνει αυτό, είναι τώρα.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε την επαπειλούμενη καταστροφή και επιστρέφουμε στη ανάπτυξη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης». «Αυτό που ενδιαφέρει είναι τα αποτελεσματα να φανούν στην κοινωνία. Είναι ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις» τόνισε ακόμη.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η επίσκεψη Ομπάμα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι ιστορικά συμβολική και καθοριστική καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις. «Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Ομπάμα κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ», δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε την κ. Μέρκελ για το χρέος. «Αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015», είπε και συμπλήρωσε: «ο δεύτερος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι ότι έχω γνωρίσει από κοντά την Άγκελα Μέρκελ και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μία πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη κι όχι μόνο απέναντι στη Γερμανία και τα του κόμματός της. Έτσι αντιμετώπισε και την προσφυγική κρίση. Γι’ αυτό θα πειστεί ότι πρέπει να γίνουν εκείνα που δεν αποτελούν και επιβάρυνση για τον γερμανό φορολογούμενο, προκειμένου να μην είναι η Ελλάδα μέρος του προβλήματος».

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Μπαράκ Ομπάμα από το Μέγαρο Μαξίμου. 


Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…