Newsroom

Newsroom

Οι Αρχές της Νότιας Αφρικής δεν έχουν ακόμη δώσει τη λίστα των νεκρών από τη σφαγή των μεταλλωρύχων

Την ίδια στιγμή που η κοινή γνώμη στη Νότια Αφρική είναι οργισμένη με τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε στη διαδήλωση των…

Την ίδια στιγμή που η κοινή γνώμη στη Νότια Αφρική είναι οργισμένη με τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε στη διαδήλωση των μεταλλωρύχων στο ορυχείο πλατίνας της Lonmin στη Marikana η αστυνομία, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν έχει δώσει ακόμη τη λίστα με τους νεκρούς.

Το αποτέλεσμα είναι οι συγγενείς των μεταλλωρύχων να αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες, αλλά και στα νεκροτομεία, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους ενημερώσει καθώς δεν υπάρχει λίστα για θύματα, όπως σημειώνεται στο BBC.

Υπενθυμίζεται ότι ο αιματηρός απολογισμός της επίθεσης της αστυνομίας ήταν 34 νεκροί, τουλάχιστον 78 τραυματίες ενώ πάνω από 200 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις Αρχές.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Jacob Zuma, ανακοίνωσε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα πραγματοποιήσει έρευνα για τη σφαγή στο ορυχείο πλατίνας Lonmin που είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πλατίνας παγκοσμίως.

Ο Julius Malema πρώην επικεφαλής της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος African National Congress (ANC), δημοφιλής νεαρός πολιτικός, ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Jacob Zuma, αλλά και την παραίτηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενώ χιλιάδες διαδήλωσαν και σήμερα στο Marikana.

Παράλληλα ο Malema κατηγόρησε υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για τη σχέση τους με την Lonmin, τονίζοντας πως ορισμένοι έχουν και μετοχές της εταιρείας, αφήνοντας αιχμές για την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των μεταλλωρύχων.

Οι μεταλλωρύχοι απεργούν διεκδικώντας αύξηση μισθών. Οι μισθοί τους κυμαίνονται από 484 δολάρια σε 605 δολάρια και ζητούν αύξηση στα 1.500 δολάρια.