Newsroom

Newsroom

Ο Τσίπρας βαρά το ζουρνά και οι Θεσμοί εκνευρίζονται: ο Γιούνκερ αρνήθηκε και να τον συναντήσει

Σε άρθρο του στους «Financial Times» ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί σήμερα Σάββατο…

tsipras 315

Σε άρθρο του στους «Financial Times» ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί σήμερα Σάββατο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε να τον κάνει δεκτό.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο κ. Γιούνκερ έχει ενοχληθεί από την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή, με κορυφαίο στέλεχος των G7 να δηλώνει στην εφημερίδα πως μετά από αυτήν την ομιλία ο κ. Γιούνκερ πιστεύει ότι δεν έχει και πολλά να πει με τον κ. Τσίπρα.

«Εάν δεν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα, δεν υπάρχει λόγος να συναντηθούν», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αυτό που ενόχλησε τον κ. Γιούνκερ είναι η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «η πρόταση των θεσμών ήταν μία ατυχής στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και σύντομα θα την αποσύρουν οι ίδιοι άνθρωποι που την κατέθεσαν».

Την ίδια ώρα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν μείνει έκπληκτοι τόσο από την απόλυτη απόρριψη της πρότασής τους από τον κ. Τσίπρα όσο και από την απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει το ΔΝΤ, αν και της το επιτρέπουν οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου.

Με βάση τους «Financial Times», η απόφαση του κ. Γιούνκερ να μην συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, μάλλον γυρίζει τη διαπραγμάτευση αρκετές εβδομάδες πίσω, σε μία στιγμή που τουλάχιστον η πλευρά των πιστωτών θεωρούσε ότι υπάρχει πρόοδος.

Νωρίτερα, πάντως, το Σάββατο, πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά επισήμαιναν πως ούτως ή άλλως οι δυο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της συνάντησης κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλησε σήμερα να προβεί σε οιοδήποτε επίσημο σχόλιο για τη χθεσινή συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης στη Βουλή, προβάλλοντας το επιχείρημα πως -ως είθισται- δεν σχολιάζει εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά, κύκλοι προσκείμενοι στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών αντιμετώπισαν σε γενικές γραμμές με θετικό τρόπο τόσο τους χαμηλούς τόνους, όσο και το κλίμα συναίνεσης που -όπως σημείωσαν- χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση στην Αθήνα. Πρόσθεσαν, μάλιστα, πως υπάρχει έδαφος για συνέχιση των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά, με στόχο την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων σε ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνίαμέχρι τις 18 Ιουνίου, προκειμένου αυτή να εγκριθεί από το Eurogroup που συγκαλείται τη συγκεκριμένη ημέρα και παράλληλα η Αθήνα να έχει χρόνο να νομοθετήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις και φυσικά να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελικής δόσης.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…