Ο Τσίπρας κυρίαρχος μετά τη χθεσινή νίκη, σύμφωνα με το διεθνή Τύπο

Τη σχετική έκπληξη της διεθνούς κοινότητας για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη απηχούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ο μεγάλος νικητής και κυρίαρχος παίχτης στο πολιτικό σκηνικό, παρά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

cover
NewsRoom 21/09/2015 | 11:27

Τη σχετική έκπληξη της διεθνούς κοινότητας για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών της 20ης Σεπτέμβρη απηχούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ο Αλέξης Τσίπρας περιγράφεται ο μεγάλος νικητής και κυρίαρχος παίχτης στο πολιτικό σκηνικό, παρά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού Τύπου Le Monde στο χθεσινοβραδυνό του τίτλο είχε «Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος» και σημειώνει με νόημα πως "οι εκλογείς δε μοιάζουν λοιπόν να έχουν θυμώσει στον πρώην πρωθυπουργό για τις υποσχέσεις του Ιανουαρίου περί τερματισμού της λιτότητας, ούτε για τη μεταστροφή του Ιουλίου όταν δέχτηκε να υπογράψει ένα μνημόνιο με τους δανειστές της χώρας, μία εβδομάδα μετά την "εκρηκτική" νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Η κεντροδεξιά Le Figaro εστιάζει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και μιλά για την "ασταμάτητη μεταμόρφωση του παίκτη". Αναφερόμενος στην υπογραφή της επώδυνης συμφωνίας με τους δανειστές, ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα γράφει: "Σίγουρα, η μάχη ήταν άνιση και όπως παρατηρούν οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του, η ιδελογική μάχη δεν έχει τελειώσει. Αλλά περιμένοντας ότι, ίσως μια μέρα, φέρει για την Ελλάδα μια αξιοπρεπή νίκη για την οποία θα γράψει η Ιστορία, δεν μπορούμε παρά να τον συγκρίνουμε με ένα παίκτη.

Ο βρετανικός Guardian γράφει: "Ο Τσίπρας έτοιμος να σχηματίσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ". "Το αποτέλεσμα ήταν ένας προσωπικός θρίαμβος του Τσίπρα ο οποίος επιστρέφει ως πρωθυπουργός ένα μήνα αφού πόνταρε στις πρόωρες εκλογές για να ξεμπερδέψει με τους ριζοσπάστες του κόμματός του μετά τη στροφή 180 μοιρών που έκανε αποδεχόμενος περαιτέρω σκληρή λιτότητα για το τρίτο διεθνές πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους της Ελλάδας" σχολιάζει η έγκυρη εφημερίδα. 

Η ισπανική El Pais υπογραμμίζει πως "ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επέστρεψε στην εξουσία αλλά επανακτά και την εκτίμηση μετά το σχίσμα που προκλήθηκε στις τάξεις του μετά το δημοψήφισμα και την αποδοχή του τρίτου προγράμματος διάσωσης και ξεκινά να κυβερνά για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά, με ανανεωμένη και καθαρή θητεία". 

Σε σχετικό δημοσίευμά τους οι New York Times έχουν συμπεριλάβει μίνι συνεντεύξεις με πολίτες. "Έξω από το εκλογικό κέντρο στην εργατική συνοικία του Κουκακίου, πολλοί εκλογείς είπαν πως συνεχίζουν να εκτιμούν  την αποφασιστικότητα του κου. Τσίπρα ακόμα κι αν είχε αποτύχει να αλλάξει τη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές. Ακόμα περισσότερο είπαν πως τους αρέσει το νεαρό της ηλικίας του και η απόσταση που έχει από τους διεφθαρμένους πολιτικούς του παρελθόντος, οι οποίοι, όπως είπαν, εξυπηρέτησαν περισσότερο τα συμφέροντα των Ελλήνων ολιγαρχών παρά αυτά του μέσου πολίτη.

Τί λέει ο γερμανικός Τύπος

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρει η Suddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο - υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». 

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής Handelsblatt. Η απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και η ενόχληση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ήταν σίγουρα μεγάλη. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή την αφύπνιση ήταν προφανώς η αποστροφή πολλών ψηφοφόρων προς την επιστροφή στην εξουσία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο παραδοσιακών ελληνικών συστημικών κομμάτων τα οποία έφεραν τη χώρα ενώπιον της καταστροφής με την πελατειακή πολιτική και την υπερχρέωση», αναφέρει ο αρθρογράφος. 

Το περιοδικό Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης.