Ο Ράμα απέσυρε το ΦΕΚ για τις αυθαίρετες κρατικοποιήσεις εκτάσεων Ελλήνων

Αφαιρέθηκε, τελικώς, από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

NewsRoom 30/03/2019 | 16:32

Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές, τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η  τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά στην προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Επιπλέον επισημαίνουν πως «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά από την αφαίρεση του ΦΕΚ, «μένει να φανεί εάν αυτή η κίνηση ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία και που αναμένουμε ν’ αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βουκουρέστι

Χθες άλλωστε, ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Ράμα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών στην έβδομη τετραμερή συνάντηση Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας στο Βουκουρέστι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

"Σήμερα μαθαίνω ότι είχαμε μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα. Αν ισχύει, θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

"Υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δε μας δίνει αισιοδοξία για την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που έχουμε, δεν υπάρχουν. Ελπίζω να διαψευστώ", συμπλήρωσε.

"Γιατί η βούληση όλων μας, το σύνολο των χωρών, είναι να κάνει βήματα προκειμένου να γίνει η ευρωπαϊκή προοπτική μια πραγματικότητα. Δεν είμαστε όμως δογματικοί. Βλέπουμε την κάθε χώρα χωριστά", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας προς την Κομισιόν