Ο "πόλεμος" στις Βρυξέλλες και η πολιτική συμφωνία που έρχεται

Προς πολιτική συμφωνία βαδίζει η Ελλάδα με τους εταίρους, στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν χαροποιεί το ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές δίνουν το «καυτό» παρασκήνιο της συνεδρίασης των 6 (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τσίπρας, Κερέ, Ντράγκι).

lagarde lol

Προς πολιτική συμφωνία βαδίζει η Ελλάδα με τους εταίρους, στη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν χαροποιεί το ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές δίνουν το «καυτό» παρασκήνιο της συνεδρίασης των 6 (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τσίπρας, Κερέ, Ντράγκι).

Ο διάλογος μέσα στην 6μερή συνεδρίαση

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Μας θέλετε κι εμάς on board, επιθυμείτε συνέχιση της συνεργασίας;
Τσίπρας: Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, π.χ. για τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος, και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα.

Μαξίμου: Η συμφωνία δεν θα παραβιάζει καμιά κόκκινη γραμμή

Κύκλοι του Μαξίμου τονίζουν ότι «η συμφωνία που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση δεν θα παραβιάζει καμία κόκκινη γραμμή», μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την Ελληνική πρόταση δεν την υποδέχτηκαν με τον ίδιο τρόπο όλες οι πλευρές των θεσμών. Κομισιόν και ΕΚΤ είναι περισσότερο κοντά στη χώρα μας, σε αντίθεση με τη στάση του Ταμείου που εξακολουθεί να παραμένει σκληρή. Τις θέσεις της Ελλάδας προσεγγίζει η Γαλλία, (μετά και τις δηλώσεις Ολάντ-Μοσκοβισί), ενώ ενοχλημένος παρουσιάστηκε ξανά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πρωτοβουλία της κομισιόν για την εξαμερή.

Τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα 

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στα Βρυξέλλες, η Αθήνα δίνει εξηγήσεις για τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει:

•        Η κυβέρνηση πέτυχε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015 και 2% για το 2016, κάτι που μεταφράζεται σε 8δις, την ώρα που η προηγούμενη είχε ως στόχο 3,5% και 4,5% αντίστοιχα
•        Τα όποια φορολογικά μέτρα, θα προκύπτουν από τα υψηλά εισοδήματα
•        Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η ακύρωση της «έκπτωσης» των εργοδοτικών εισφορών φέρεται πως είναι αίτημα του ΔΝΤ

Που διαφωνούν οι δανειστές

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ -σύμφωνα με το Bloomberg- αναφέρει ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για την περίπτωση επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα. «Υπήρχαν όντως διαφορετικές απόψεις. Δεν συμφώνησαν όλοι αναφορικά με τα capital controls» δηλώνει ο Οβερτβελντ. Ερωτηθείς για το αν κάποιοι συμμετέχοντες στο Eurogroup μίλησαν για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ άλλοι ήταν αντίθετοι ο Βέλγος υπουργός απάντησε «Πάνω κάτω κάπως έτσι έγινε». Το σενάριο του ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες επιβεβαιώνουν και οι Financial Times. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το ζήτημα του εάν η Αθήνα χρειάζεται να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων με σκοπό να σταματήσεις τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup, τονίζει ο Πίτερ Σπίγκελ. Ωστόσο δεν ελήφθη καμία απόφαση για το εάν κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο.

Νεύρα από Λαγκάρντ 

Σύμφωνα πληροφορίες του tvxs από τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένη με την φόρμουλα της «πολιτικής λύσης» που προωθείται για την Ελλάδα στην αποψινή σύνοδο κορυφή. Τη δυσαρέσκεια, της εξέφρασε τόσο στο σύντομο Εurogroup όσο και στις διάφορες συναντήσεις που γίνονται από το πρωί στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Λαγκάρντ επέμεινε ότι δεν διασφαλίζεται ούτε τώρα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό το εάν και πώς το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η τελική εικόνα, από πλευράς του Ταμείου, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το βράδυ στη σύνοδο κορυφής.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απουσίασε από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να μετάσχει. Σύμφωνα με τις Financial Times, η Λαγκάρντ δεν μετείχε στη συνέντευξη επειδή «ήθελε να είναι σύντομη σε διάρκεια» λόγω των πυκνών εξελίξεων της ημέρας. Ωστόσο, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα θερμό κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες τόνισε ότι «έπεσε πολύ ξύλο» στη βελγική πρωτεύουσα, με την επισήμανση ότι αυτή τη φορά «δεν πέρασε η σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας».

Τουσκ: Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την αποφυγή του Grexit

«Ο χρόνος τελειώνει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους μας» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Τουσκ, βέβαια, στις δηλώσεις του «υποβίβασε» τη Σύνοδο από «έκτακτη» σε «άτυπη», ωστόσο δήλωσε ότι «από τη στιγμή που αποφάσισα να καλέσω τη Σύνοδο, έχουν προκύψει μερικές ενδιαφέροντες συζητήσεις και εξελίξεις, όπως οι σημερινές προτάσεις». «Θέλω να βεβαιωθώ ότι κάναμε ότι μπορούσαμε, αλλά να βεβαιωθούμε ότι σεβόμαστε και όλους τους φορολογούμενους στις χώρες μας» είπε ο επικεφαλής της ΕΕ. «Οι ελληνικές προτάσεις είναι οι πρώτες αληθινές προτάσεις εδώ και εβδομάδες. Χρειάζονται βέβαια επεξεργασία από τους Θεσμούς. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ηγέτες παίρνουν την πολιτική ευθύνη για να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο που είναι χαοτική, ανεξέλεγκτη έξοδος από το ευρώ», είπε ο Τουσκ.

Ολάντ: Πιο συγκεκριμένες οι προτάσεις της Ελλάδας – Μέρκελ: Θα δούμε…

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι «οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο συγκεκριμένες πιο ισχυρές, προϊόν προσπάθειας και συναίνεσης» και ότι «ανοίγει ο δρόμος να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να βρούμε μια λύση». «Η Γαλλία δεν επιθυμεί μια συμφωνία για μερικές εβδομάδες, αλλά μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία στο πνεύμα της υπευθυνότητας και αυτό ισχύει για όλους», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. 
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ότι «μετά το Eurogorup δεν έχουμε βάση για επίλυση, θα δούμε συμβουλευτικά τι μπορούμε να πούμε». «Η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Απαιτείται ακόμη η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας», γράφει το Bloomberg.

Εκπρόσωπος Γερμανικής κυβέρνησης: Αρκετές πιθανότητες για συμφωνία

Υπάρχουν ακόμη αρκετές πιθανότητες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, αναφέρει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Bloomberg. «Η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα» επισημαίνει ο Γερμανός εκπρόσωπος. Όμως, διευκρινίζει, απαιτείται ακόμη η εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας. «Η ψήφος του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι επίσης, σημαντική για τη λήψη πρόσθετης βοήθειας» καταλήγει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…