O Ντράγκι στέλνει μήνυμα με έκτακτο ELA – Αντίστροφη μέτρηση για τις συνόδους κορυφής της Δευτέρας

Του Αδάμ Γιαννίκου Με έκτακτη παρέμβαση από την ΕΚΤ, σκληρότερη ρητορική από τους Ευρωπαίους εταίρους και ηγετική εμφάνιση Τσίπρα στη…

bn hi032 draghi j 20150309201821

Του Αδάμ Γιαννίκου

Με έκτακτη παρέμβαση από την ΕΚΤ, σκληρότερη ρητορική από τους Ευρωπαίους εταίρους και ηγετική εμφάνιση Τσίπρα στη Μόσχα φαίνεται πως κλείνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου μια εβδομάδα που πολλοί προσδιόρισαν ως την κρισιμότερη στο θρίλερ των πολιτικών διαπραγματεύσεων, μέχρι την επόμενη.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλήθηκε εκτάκτως και αποφάσισε να αυξήσει το όριο στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς -σύμφωνα με πηγές που επικαλούνταν όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία- η εκροή κεφαλαίων στην Ελλάδα ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

ELA, vidi, vici

Η κίνηση έρχεται μόλις δύο μέρες μετά την αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ του πλαφόν στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού, στα 84,1 δισ. ευρώ.

Η συνεδρίαση οργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές, που από χθες το βράδυ έκαναν το γύρο των κοινωνικών δικτύων, κατά τον προσφιλή τρόπο άσκησης πολιτικής στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες.


Η απόφαση ερμηνεύθηκε ως στήριξη της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, οπότε και θα συγκληθούν εκτάκτως διαδοχικές σύνοδοι κορυφής σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών, όπως ανακοίνωσαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το capital.gr από την ΕΚΤ, οι ανάγκες ρευστότητας είναι καλυμμένες έως τη Δευτέρα, όποτε και αναμένεται θετικό αποτέλεσμα στις προαναγγελθείσες συνόδους κορυφής.

Επίσημη ανακοίνωση δεν δόθηκε από την ΕΚΤ, ως εκ τούτου το ποσό αύξησης στον ELA κυμαίνεται γύρω από τα 3 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις πηγές του που επικαλείται το κάθε Μέσο. Στο σχετικό ρεπορτάζ του CNBC (“Fears over Greece mount as talks collapse”, 19/6) αναφέρθηκε το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι είναι αυτό που αρχικά ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση τα ενέχυρα ύψους 137 δισ. που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στο Ευρωσύστημα και την έκπτωση 30% επί της ονομαστκής τους αξίας, το ανώτατο όριο στον ELA διαμορφώνεται στα 95 δισ. ευρώ, που με τους σημερινούς ρυθμούς εκροών δίνει όριο δέκα ημερών, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου.

Ολική επαναφορά

Όπως το καλοκαίρι του 2012, οι αναφορές σε ενδεχόμενο bank run αυξάνονται γεωμετρικά τις τελευταίες εβδομάδες, λειτουργώντας ως διαπραγματευτικό χαρτί  ως  δανειστών και εγχώριων υποστηρικτών τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

O Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για «προπαγάνδα και κακοήθεις διαρροές», συνοψίζοντας το νόημα της τελευταίας διαπραγμάτευσης στη φράση «πρέπει να κερδίσουμε ένα πολύτιμο νόμισμα, χωρίς να καταστρέψουμε ένα σημαντικό κεφαλαιουχικό αγαθό». Όπως το έθεσε ο ίδιος στο προσωπικό του ιστολόγιο, «μετά από τόση παραπληροφόρηση αναφορικά με την παρουσίαση μου στο σημερινό Eurogroup της ελληνικής πρότασης η μόνη απάντηση είναι να δημοσιοποιήσω τις συγκεκριμένες προτάσεις που προφέρθηκαν στην αίθουσα. Διαβάστε τες και κρίνεται οι ίδιοι εάν η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί βάση για συμφωνία».

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκαν οι εκτενείς αναφορές στον ευρωπαϊκό Τύπο για στέλεχος της ΕΚΤ που φέρεται να δήλωσε στο χθεσινό Eurogroup ότι είναι αβέβαιος για το εάν θα ανοίξουν οι ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα. Το αρνητικό κλίμα αποτυπώθηκε εξόχως στο βρετανικό Τύπο, που εκμεταλλεύεται κάθε είδηση για Grexit ώστε φλερτάρει με το κοινό του Brexit.




Bank run χωρίς ουρές

Παρά το σημερινό του πρωτοσέλιδο, όπου κάνει λόγο για φόβο στις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση των συνομιλιών, το ρεπορτάζ του Guardian από τους δρόμους της Αθήνας δείχνει μια πολύ διαφορετική εικόνα. «Δεν είναι αυτό που κάποιος θα έλεγε πανικό», γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα, προετοιμάζοντας τη βρετανική κοινή γνώμη για τον επερχόμενο συμβιβασμό.

Σε άλλο ρεπορτάζ από την Ελλάδα, τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για «διαχειρίσιμη κατάσταση», καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τη Δευτέρα θα επιτευχθεί λύση του αδιεξόδου. Όπως εξήγησε Έλληνας τραπεζίτης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα: «Δεν παρατηρούμε πανικό γιατί η σύνοδος κορυφής της Δευτέρας έχει εκληφθεί μάλλον ως θετικό σημάδι πως οδηγούμαστε σε λύση. Οποιαδήποτε λύση κι αν είναι αυτή, μακροπρόθεσμη, βραχυπρόθεσμη, ολοκληρωμένη ή όχι είναι ένα άλλο πράγμα. Αλλά, αυτό επιθυμούσε η κυβέρνηση για αρκετό διάστημα και αν αντιμετωπίσει το χρέος, που κανένας δεν ήθελε να πιάσει, τόσο το καλύτερο».

Plan B πιέσεων

Αν κρίνουμε από το ανέβασμα των τόνων, εταίροι και πιστωτές σκηνοθετούν την τελευταία πράξη της επικείμενης συμφωνίας, με τον Μάριο Ντράγκι να κάνει «τα πάντα για να σώσει το ευρώ» στο παρασκήνιο.

Η «πρωτοβουλία» του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συγκαλέσει μέσω βιντεομηνύματος έκτακτη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα, με σκοπό την αλληλοκατανόηση των θέσεων όλων των εμπλεκομένων μόνο θυμηδία προκαλεί, από τη στιγμή που ξαναμπήκε επισήμως στο τραπέζι η απειλή της χρεοκοπίας. «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ που αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».

 

 

 

Με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να έχει ολοκληρώσει την παράστασή του ως διαλλακτικού παράγοντα, το παιχνίδι επανέρχεται στα χέρια του Βερολίνου γι’ αυτόν τον τελευταίο γύρο.

Μιλώντας στη Bundestag, η Άγκελα Μέρκελ κατηγόρησε χθες την Αθήνα ότι απέτυχε να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, παρά την «ανεπανάληπτη βοήθεια από τους εταίρους της» και εξήρε τις Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι οποίες «εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία τους», καθώς «στην οικονομική και νομισματική ένωση, αυτοπεποίθηση και αλληλεγγύη πάνε χέρι χέρι». Την ίδια στιγμή εξέφρασε την πεποίθησή της πως είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία.

Στη Μέρκελ απάντησε ο Γκρέγκορ Γκίζι του Die Linke που κατηγόρησε τη Γερμανίδα καγκελάριο για «ολοκληρωτική αποτυχία» στον χειρισμό της ελληνικής κρίσης, που «βάζει σε κινδυνο το ευρώ και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Στις Βρυξέλλες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει «αξιόπιστες προτάσεις» και να αρπάξει αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» για συμφωνία. «Είναι ακόμα εφικτό να συμφωνήσουμε και να επεκτείνουμε το τρέχον πρόγραμμα πριν από το τέλος του μήνα, αλλά η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο ελληνικό γήπεδο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup σε πλήρη ταύτιση με όσα εξέπεμψε το Βερολίνο».

Στην ίδια γραμμή, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις περιέγραψε τη διαπραγματευτική πολιτική των Ευρωπαίων σε αποκλειστική του συνέντευξη στο γερμανικό πρακτορείο MNI: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία γιατί πραγματικά είναι σοβαρή δουλειά να μελετήσει κανείς τις προτάσεις, τις μεταρρυθμίσεις, τις αξιολογήσεις, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και τη συνολική οικονομική εικόνα. Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αξιολογηθούν από τους θεσμούς πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση».

Είναι φανερό από τα λόγια Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι καμία πρόταση της Αθήνας, όσο καλά επεξεργασμένη και να είναι, δεν γίνεται αποδεκτή όσο δεν υιοθετεί τις προτάσεις που κατέθεσε αλλά δεν διάβασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Απέναντι στις τελευταίες αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα κρυφτούν για άλλη μια φορά  πίσω από τους θεσμούς, ένας εκ των οποίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται πως βγαίνει αλώβητη από την ελληνική κρίση και αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της Ευρώπης.

Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως σ’ αυτούς τους τελευταίους γύρους, όπου Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μέρκελ, Ντάισελμπλουμ και λοιποί εταίροι και θεσμοί έχουν εκτεθεί με πλήθος δηλώσεων, ο Μάριο Ντράγκι απλώς αποφασίζει (για το αμετάκλητο του ευρώ) και κανένας δεν τον αμφισβητεί.

 

 

 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…