Ο Νικολό, ο Κυριάκος και ….. ο φαλακρός διευθύνων σύμβουλος

«Αντικείμενο ουσιωδέστατο για έναν ηγεμόνα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει τους υπουργούς που θα συμμετέχουν στην κυβέρνησή του. Το αν είναι καλοί ή κακοί εξαρτάται από την φρόνηση και τις ικανότητες του»

mitsotakis 3

Δεν πρέπει να υπάρχει ηγέτης, πρωθυπουργός ή πολιτικός τέλος πάντων, που να μη μπήκε στον πειρασμό να διαβάσει τον Ηγεμόνα του Νικολό Μακιαβέλι (1513). Είναι κάτι σαν το εγχειρίδιο του καλού κλέφτη για τους εν ενεργεία και επίδοξους μικρούς και μεγάλους κλέφτες του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα.  

Η σύγκριση του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με όσα χαρακτηριστικά αναφέρει για τον ηγεμόνα ο Νικολό, είναι αναπόφευκτη.

Η ιστορία του φαλακρού διευθύνοντος συμβούλου μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας είναι πραγματική: Ο έμπειρος και καταρτισμένος ανώτερος υπάλληλος της εταιρείας κος Κ. επιλέχθηκε ως νέος διευθύνων. Η εταιρεία επεκτάθηκε σε νέους τομείς και υπήρξε ανάγκη πρόσληψης τριών επιστημονικών συνεργατών αυξημένων προσόντων. Ανταποκρίθηκαν στη σχετική προκήρυξη θέσεων δεκάδες υποψήφιοι. Ο διευθύνων σύμβουλος επιφορτίστηκε την αξιολόγησή και την πρόσληψη τους. Κατά την παρουσίαση σε ειδική τελετή των νέων συνεργατών της εταιρείας οι παρευρισκόμενοι διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι “νεοσύλλεκτοι” ήταν όλοι φαλακροί όπως ο διευθύνων σύμβουλος και πιο κοντοί σε ύψος από εκείνον!!!! Και πού κολλάει αυτό; Μη βιάζεστε…

Ο Μακιαβέλι σημειώνει: «Τρεις βαθμούς διάνοιας διακρίνουμε στους ανθρώπους. Όσοι έχουν τον πρώτο βαθμό αντιλαμβάνονται τα πράγματα στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις. Οι έχοντες τον δεύτερο βαθμό μπορούν να καταλάβουν ότι τους διδάσκουν οι άλλοι, ενώ αυτοί που βρίσκονται στον τρίτο βαθμό ούτε μόνοι τους, ούτε με τη βοήθεια άλλων κατανοούν τίποτα. Οι πρώτοι έχουν διάνοια υψηλότατη, οι δεύτεροι υψηλή και οι τρίτοι κακή».

Quiz: Σε ποιο βαθμό διάνοιας θα κατατάσσατε τον Κυριάκο; Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αναγκαστικά στον τρίτο ελλείψει τέταρτου!!!! Γιατί; Διότι:

– Δε νοείται πρωθυπουργός μιας χώρας, επίσημα προσκεκλημένος ξένου κράτους να παριστάνει τη διακοσμητική “γλάστρα” στο ντεκόρ ενός ξένου ηγέτη που απαντάει, μόνο αυτός, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

– Δε νοείται πρωθυπουργός να δηλώνει on camera ότι τον “ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία”. Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει.

– Δε νοείται πρωθυπουργός να επιδιώκει με κάθε τρόπο τη διαπλοκή, τον ασφυκτικό εναγκαλισμό με τα κρατικοδίαιτα μέσα ενημέρωσης που τον αποθεώνουν. Να στηρίζεται και να στηρίζει  τα ΜΜΕ των βαρόνων, των σύγχρονων μαυραγοριτών της κυρίαρχης τάξης, ενώ παράλληλα φροντίζει να πνίξει καθε αντιπολιτευόμενη φωνή!!!

– Δε νοείται πρωθυπουργός να εγκαινιάζει “αναπτυξιακά” έργα δήθεν επενδύσεων φωτογραφιζόμενος μπροστά από μπουλντόζες …. κατεδάφισης κτιρίων!!! Εκτός κι αν κάποιοι τον ωθούν σε πολλαπλές γκάφες προετοιμάζοντας επιμελώς την δική του “κατεδάφιση”…

– Δε νοείται πρωθυπουργός ο οποίος ευαγγελίζεται τη φιλελεύθερη, έστω, δημοκρατία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, να διορίζει υπουργούς που είχαν στενή σχέση με τους πρωτεργάτες της απριλιανής χούντας των συνταγματαρχών, να διορίζει συνεργάτες με ψεύτικους τίτλους σπουδών, να ανέχεται την διαπόμπευση και τις απειλές εναντίον δικαστικών λειτουργών από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησής του, να καλύπτει θηριώδη διεθνή σκάνδαλα βαφτίζοντάς τα ως εγχώρια “σκευωρία”.

Ο Μακιαβέλι μας δίνει απάντηση τονίζοντας ότι “Αντικείμενο ουσιωδέστατο για έναν ηγεμόνα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει τους υπουργούς που θα συμμετέχουν στην κυβέρνησή του. Το αν είναι καλοί ή κακοί εξαρτάται από την φρόνηση και τις ικανότητες του”.

Ποιές ικανότητες Κυριάκο μου; Ποιός τις έχασε για να τις βρεις εσύ; “Που πας ρε Καραμίχαλε ;”

Εδώ κολλάει η ιστορία με τον φαλακρό διευθύνοντα σύμβουλο. Για να υπερέχει ο “ηγέτης” Κυριάκος έναντι των άλλων, απαιτείται οι συνεργάτες και οι αυλικοί να είναι όλοι “φαλακροί” και πιο “κοντοί” ως προς τη φρόνηση και τις ικανότητες. Γι’ αυτό δεν έχει πρόβλημα και με τον πολιτικά “γκρούβαλο” (*) υπουργό τουρισμού που κατάφερε τόσες πολλές γκάφες σε βάρος της χώρας σε τόσο λίγο χρόνο. Τόσες γκάφες ούτε στην ταινία “Η μεγάλη των μπάτσων σχολή Νο 4”.

Ο προφητικός Νικολό φωτογραφίζει τον Κυριάκο πέντε αιώνες πριν λέγοντας “οι άνθρωποι τόσο πολύ αγαπούν τον εαυτό τους και τόσο εύκολα απατώνται, προκειμένου να γίνεται λόγος γι’ αυτούς, ώστε δύσκολα μπορούν να αποφύγουν την πανώλη της κολακείας”

Στις μέρες μας, δύσκολα μπορεί ο Κυριάκος να αποφύγει τον κορονοϊό της κολακείας που ενδημεί στα κυβερνητικά έδρανα και στα καλοταϊσμένα δημοσιογραφικά εξαπτέρυγα. Είπαμε εκτός της θέλησης απαιτούνται φρόνηση και ικανότητες…..

(*) Στην Ικαρία λένε γκρούβαλους τους άφραγκους τουρίστες που συνήθως σιτίζονται τσάμπα στα άπειρα πανηγύρια του νησιού. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

pexels vung nguyen 17260100

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη – Τι ισχύει για την 25η Μαρτίου (video)

Φαίνεται πως ο καιρός μας έκανε τη χάρη στο ένα απ' τα δυο συνεχόμενα τριήμερα

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…