Ο Μπόρις Τζόνσον θα πιέσει τον Τζο Μπάιντεν να παρατείνει την προθεσμία αποχώρησης στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

«Ακόμη κι αν είναι οι επτά πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη, δεν παίρνουν αυτή την απόφαση σε απομόνωση. Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την 31η», δήλωσε ο Χίπεϊ στο ραδιόφωνο του BBC.

NewsRoom 23/08/2021 | 12:34

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παροτρύνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα να παρατείνει την προθεσμία απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν, αλλά ακόμη κι αν συμφωνηθεί μία παράταση, η Δύση θα χρειαστεί επίσης την έγκριση των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός.

Ο Τζόνσον θα είναι ο οικοδεσπότης μιας διαδικτυακής συνάντησης που θα έχουν αύριο, Τρίτη, ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομιών προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στο Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναχωρήσουν για το εξωτερικό και να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν.

Ο Τζέιμς Χίπεϊ, υπουργός ενόπλων δυνάμεων, είπε πως η Βρετανία πιέζει να παραταθεί η προθεσμία πέραν της 31ης Αυγούστου μετά την ταυτοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, περιλαμβανομένων Αφγανών πολιτών, τους οποίους θέλει να απομακρύνει.

Όμως οι Ταλιμπάν θα χρειαζόταν, σε αυτήν την περίπτωση, να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, πράγμα που σημαίνει πως οι βρετανικές δυνάμεις δεν μπορούν να υπολογίζουν σε μια παράταση, είπε.

«Ακόμη κι αν είναι οι επτά πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη, δεν παίρνουν αυτή την απόφαση σε απομόνωση. Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο και αυτός είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς την 31η», δήλωσε ο Χίπεϊ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ακόμη κι αν η πολιτική βούληση στο Λονδίνο, στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι, στο Βερολίνο είναι υπέρ μιας παράτασης, οι Ταλιμπάν μπορεί να πούνε όχι», είπε.

Ο Τζέιμς Κλέβερλι, υπουργός αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως οι Ταλιμπάν φαίνεται να συνεργάζονται για την ώρα, όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να θεωρήσει πως αυτό θα διαρκέσει.

"Αν μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο θα είναι σπουδαίο, αλλά νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να εξαρτιόμαστε από το γεγονός ότι θα έχουμε περισσότερο χρόνο για να το κάνουμε αυτό", είπε ο Κλέβερλι.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος των Ταλιμπάν.

Η ισλαμική οργάνωση κατέλαβε την εξουσία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απέσυραν τα στρατεύματά τους έπειτα από έναν 20ετή πόλεμο που ξεκίνησε τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.