Ο Μητσοτάκης ξέχασε πως το ναυάγιο του "Α1" είχε έναν νεκρό (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος παρουσίασε ως παράδειγμα προς μίμηση τη διαχείριση του ναυαγίου του πλοίου «Α1» στον Κόλπο της Ελευσίνας το 2012. Ωστόσο, όπως υπενθύμισε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο εν λόγω ναυάγιο υπήρξε ένας νεκρός, ενώ επλήγησαν οι περιοχές Ελευσίνα, Μεγάλο Πεύκο, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Σαλαμίνα- στην ακτή αρμοδιότητας του Ναυτικού- αλλά και το Μπατσι.

«Θα σας κάνω την εξής ερώτηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του και συνέχισε: «Έχει περιέλθει στην προσοχή μου το γεγονός ότι, στις 5 Μαρτίου του 2012, στον Κόλπο της Ελευσίνας, έγινε ένα ναυάγιο του πλοίου «Α1» αντίστοιχου μεγέθους περίπου με το «ΑΓΙΑ ΖΏΝΗ». Βούλιαξε. Κουβαλούσε 1.800 τόνους μαζούτ και 500 τόνους πετρελαίου κίνησης. Τι έγινε τότε και δεν είχαμε αντίστοιχη ρύπανση και τι έγινε διαφορετικά αυτήν την φορά; Γιατί τότε ελέχθη το πρόβλημα και τώρα δεν ελέγχθηκε; Πρέπει σ’ αυτό να δώσετε κάποιες ξεκάθαρες απαντήσεις».

Δείτε την ομιλία Μητσοτάκη:


Παίρνοντας το λόγο για να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απέδειξε πως για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάστηκε αδιάβαστος. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση είπε ότι καθυστερήσαμε, ότι δεν ανταποκριθήκαμε με επάρκεια και ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τη ρύπανση. Είπε επίσης ότι το ναυάγιο Α1, δεν ήταν κάτι σημαντικό» ανέφερε αρχικά ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής και πρόσθεσε περεταίρω:

«Αυτό το ναυάγιο που έγινε το 2012, είχε έναν νεκρό. Επλήγησαν οι περιοχές Ελευσίνα, Μεγάλο Πεύκο, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Σαλαμίνα- στην ακτή αρμοδιότητας του Ναυτικού- αλλά και το Μπατσι. Προφανώς, για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτές οι περιοχές δεν έχουν ενδιαφέρον».

Κατά τον κ. Σαντορινιό, η περιβαλλοντική καταστροφή είτε γίνεται στην Γλυφάδα είτε στην Σαλαμίνα είναι η ίδια και είναι εξίσου σημαντική. «Αποδεικνύεται ότι και στα ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος έχετε ταξική προσέγγιση τελικά» σχολίασε δηκτικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ επισήμανε πως από τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη φαίνεται το πόσο τον ενδιαφέρει το ένα ναυάγιο και πόσο η ανθρώπινη ζωή.

«Από εκείνη την ρύπανση συνελέχθησαν 404 κυβικά πετρελαίου. Δεν ήταν μεγάλη καταστροφή μάλλον, ε;» διερωτήθηκε και συνέχισε παραθέτοντας κι άλλα ερωτήματα: «Πότε σφραγίστηκε το πλοίο; Στην περίπτωση της ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ σφραγίστηκε σε δύο ημέρες. Στην περίπτωση του Α1 σε 7 ημέρες. Ποιος κινητοποιήθηκε πιο γρήγορα λοιπόν;».

Ο υφυπουργός αποσαφήνισε στη συνέχεια ότι έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ο ναυτιλιακός ακόλουθος στο Λονδίνο. «Ταυτόχρονα έχουμε κάνει και συζητήσεις με εμπειρογνώμονες IOPS και προχωράει η διαδικασία. Πολύ σύντομα θα κάνουμε και ανακοινώσεις» σημείωσε.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την επικοινωνιακή καταιγίδα “δώστε τώρα αποζημιώσεις”, επειδή πρέπει να γίνει. Οι διαδικασίες θα γίνουν όπως πρέπει για να δοθούν οι αποζημιώσεις» είπε και απάντησε στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη περί κωλυσιεργίας για την κλήση στο πλοίο ΕΜSA ότι «δεν ήταν διαθέσιμο και αυτό είναι η αλήθεια».

«Αλήθεια, σε ποια άλλα ναυάγια χρησιμοποιήθηκε το EMSA; Ας μας απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση» κατέληξε.

Η απάντηση του Σαντορινιού:


Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: «Δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να μπαλώνει απλώς τις τρύπες που άνοιξε το ΠΔ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαρακτηρίζει πρόοδο την παραδοχή ότι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να…

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: Πάνω από το 1/3 έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS: Πάνω από το 1/3 έχει επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα

Σημαντικά μεγαλύτερες οι ζημιές στο δάσος του Αμαζονίου, σε σχέση με αυτές που παρατηρούνταν μέχρι…