Κυριάκος Μητσοτάκης: "Γελοίος ο Βαρουφάκης, φιατάκι η Ελλάδα"

Ράγισε το γυαλί σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας στο τηλεοπτικό κοινό τη στρατηγική του κόμματός του, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο κοινοβουλευτικός εκπροσωπος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλεσε γελοίο τον Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς ως σύγκρουση μιας νταλίκας με ένα φιατάκι, απαίτησε από τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί συναινετικός στη Βουλή και ζήτησε σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ράγισε το γυαλί σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας στο τηλεοπτικό κοινό τη στρατηγική του κόμματός του, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων γύρω από τις διαπραγματεύσεις. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο κοινοβουλευτικός εκπροσωπος της Νέας Δημοκρατίας αποκάλεσε γελοίο τον Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς ως σύγκρουση μιας νταλίκας με ένα φιατάκι, απαίτησε από τον πρωθυπουργό να εμφανιστεί συναινετικός στη Βουλή και ζήτησε σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Να πει κάποιος στον Βαρουφάκη να μην μιλάει, αγγίζει τα όρια του γελοίου πια», έκανε έκκληση στο υπερπέραν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και έκρινε ότι στην παρούσα φάση το δίλημμα είναι «κακή συμφωνία ή χρεοκοπία».

Καταφτάνοντας με τη μηχανή του στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. «Δεν θα ακούσετε ποτέ χαρακτηρισμό από μένα για συνάδελφο», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών.

Ο απαράδεκτος κύριος Βαρουφάκης

Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρωινό πάνελ των Καμπουράκη-Οικονομέα συμμετείχαν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο διευθυντής του ΒHMA FM, Βασίλης Χιώτης. Ο τελευταίος λειτούργησε ως υποβολέας του κ. Μητσοτάκη, του οποίου τα επιχειρήματα επαναδιατύπωνε, διακόπτοντας διαρκώς τον κ. Παπαδημούλη.

Το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε την ομήγυρη ήταν γιατί η κυβέρνηση ανέβαλλε την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, όταν μία μέρα πριν διαβεβαίωνε ότι η δόση θα καταβληθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε για άλλη μια φορά τα πυρά του προς τον κ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι με τέτοιες κινήσεις δημιουργείται έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

 

 

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα των όσων είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπς της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις:

«Τέσσερις μήνες τώρα καλλιεργείται αυτή η εντύπωση ότι όλοι έχουν να χάσουν το ίδιο από μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Σίγουρα και η Ευρώπη έχει να χάσει αρκετά. Εμείς, όμως, έχουμε να χάσουμε πολλά περισσότερα. Όταν, λοιπόν, παίζεται αυτό το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης η αναλογία την οποία χρησιμοποιώ είναι ότι έχουμε δύο αυτοκίνητα τα οποία κινούνται το ένα προς το άλλο. Απλά, από τη μία έχουμε μια νταλίκα δέκα τόνων και από την άλλη έχουμε ένα φιατάκι. Αν τρακάρουνε και τα δύο, η μεν νταλίκα θα πάθει ζημιά, η νταλίκα είναι η Ευρώπη, το φιατάκι θα διαλυθεί τελείως. Άρα, αυτό το παιχνίδι των εκβιασμών, το οποίο έπαιξε με τόσο απαράδεκτο τρόπο ο κύριος Βαρουφάκης, υπονομεύοντας την εθνική διαπραγμάτευση και τη θέση της χώρας δεν λαμβάνει υπόψη ότι δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Κατά συνέπεια θα πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να βοηθήσουν αλλά έχουνε όρια πέρα από τα οποία δεν μπορούμε να πάμε».

 

Από το τρενάκι στο φιατάκι

Αποδεικνύεται, αν μη τι άλλο, πως στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει συνέχεια. Το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το φιατάκι είναι παραλλαγή της πολιτικής σκέψης ενός άλλου πολιτικού γίγαντα της Ελλάδας.

 

 

Θυμίζουμε ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης έχουν τιμήσει με τη σοβαρή τους παρουσία το ελληνικό κοινοβούλιο με τρόπο που σίγουρα θα ζήλευε ο κ. Βαρουφάκης.


 

Οι χιώτες πάνε δυο δυο

Με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά, και αφού μας υπενθύμισε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν όρια, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τη δική του εξήγηση για την πορεία των πραγμάτων:

«Η απάντηση που δίνω εγώ είναι πλήρες έλλειμμα εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, σήμερα καμία εμπιστοσύνη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών… εγώ είχα το θάρρος, εγώ διαπραγματευόμουνα ο ίδιος με την Τρόικα. Δεν είχα καμία δυσκολία να το κάνω. Γιατί πίστευα ότι μόνο εγώ μπορούσα να δώσω πολιτικές λύσεις».

Τι κι αν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβολή, τι κι αν το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών έβγαζε ότι ενδέχεται οι ίδιοι οι πιστωτές να ζητήσουν ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου ώστε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη χώρα, τι κι αν μεσολάβησε η απαράδεκτη πρόταση των δανειστών;

Σε μία έκρηξη αντικειμενικότητας, ο Βασίλης Χιώτης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που έταζει και εκτίμησε ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει συναίνεση η συμφωνία «είναι εύκολη».

«Περιμένω από τον κύριο Τσίπρα να ζητήσει μια συγγνώμη για όλα αυτά τα οποία έταζε ενώ γνώριζε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει και να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να κριθούν κι αυτά, τη βοήθειά τους, να δούμε επιτέλους μία χώρα ενωμένη και η συμφωνία είναι εύκολη. Αν ο καθένας μείνει κολλημένος στις γραμμές του, η χώρα θα την πληρώσει και την ευθύνη τώρα θα έχει ο κ. Τσίπρας. Όπως παλαιότερα την είχε ο κύριος Σαμαράς».

Εν’ ολίγοις ο γνωστός δημοσιογράφος ενημέρωσε το τηλεοπτικό κοινό ότι δεν έχουν σημασία τα σκληρά μέτρα και οι συνταγές λιτότητας, η συμφωνία είναι εύκολη, αν ο Τσίπρας κάνει αυτά που έκανε ο Σαμαράς. Προχώρησε παραπέρα τον συλλογισμό του, κάνοντας λόγο «νταηλίκια του πρωθυπουργού» και συμπεραίνοντας ότι «με νταηλίκια δουλειά δεν γίνεται».

«Δεν με ενδιαφέρει ο συναισθηματικός κόσμος κανενός»

Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης άρπαξε την ευκαιρία για να φιλοτεχνήσει το ηγετικό του προφίλ και να μιλήσει εν’ ονόματι του ελληνικού λαού, ισχυριζόμενος σε μία μακροσκελή τοποθέτηση στερεοτυπικών αφορισμών ότι η κυβέρνηση εξαπάτησε τον λαό.

«Εγώ θα τον δικαιολογήσω, κύριε Χιώτη, τον κ. Τσίπρα κι αν δεν ζητήσει συγγνώμη. Οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά, δεν χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία να τους το υπενθυμίζουμε με πολύ μεγάλη ένταση ότι εξαπατήθηκαν. Το γνωρίζουν αυτό. Λοιπόν. Θυμούνται τι ειπώθηκε και βλέπουν την πραγματικότητα. Εγώ θα σταθώ στο δεύτερο σκέλος της παρατήρησής σας. Το είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση. Το ευκολότερο για την αντιπολίτευση σήμερα είναι να βαράει αλύπητα την κυβέρνηση. Είναι πάρα πολύ εύκολο, αρκεί να θυμήσει τι έλεγε η κυβέρνηση προεκλογικά, αρκεί να θυμήσει τι λέει σήμερα. Σας είπα ότι δεν πρέπει να μπούμε στον πειρασμό σ’ αυτήν τη συγκυρία να το κάνουμε. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει πρώτος σήμερα. Θα δώσει τον τόνο της συζήτησης. Την προηγούμενη φορά περίμενα κι εγώ από τον κ. Τσίπρα να είναι πιο συναινετικός. Μίλησε στο σκληρό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Φέρθηκε ως ομαδάρχης και όχι ως πρωθυπουργός. Εάν το κάνει αυτό και δώσει λάθος τόνο σήμερα, προφανώς η αντιπολίτευση θα απαντήσει και θα έχουμε μια από τις συνηθισμένες συζητήσεις. Η μπάλα είναι στο δικό του χέρι. Δεν περιμένω συγγνώμη. Δεν με ενδιαφέρει η συγγνώμη. Οι πολίτες ξέρουν. (…) Υπάρχει θεσμικό εργαλείο -σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά που είχα βρεθεί στην εκπομπή σας πριν από ένα μήνα. Λέμε τώρα ποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο: μπορεί ο κ. Τσίπρας ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών».

(Βέβαια, κάθε φορά που πάει στον Καμπουράκη-Οικονομέα ο Κυριάκος πάντα έχει έναν καλό λόγο να πει για τον Γιάνη – να τα λέμε αυτά)

 

 

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης:

«Εάν δεν συγκλιθεί τώρα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, πότε περιμένουμε να συγκλιθεί; Εάν δεν καθήσουν όλοι σε ένα τραπέζι, δεν παραμερίσουν προσωπικές πίκρες, τις οποίες τις καταλαβαίνω, κι από τον κ. Σαμαρά την καταλαβαίνω, και ο κ. Τσίπρας μπορεί να έχει τα δικά του προσωπικά θέματα, δεν με ενδιαφέρει ο συναισθηματικός κόσμος κανενός. Να πάρει ο κ. Τσίπρας την πρωτοβουλία να πάρει τον κ. Παυλόπουλο να του πει ότι πρέπει οι πολιτικοί αρχηγοί να καθήσουν να συζητήσουν όλοι. Να τοποθετηθεί και ο κ. Καμμένος, τον ξεχνάμε τον κ. Καμμένο, αλλά είναι ο έταιρος κυβερνητικός εταίρος. Εχει κάνει δηλώσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά  όσο υπάρχει. Θα πάψει να υπάρχει, φαντάζομαι, αν το δεχτεί η κυβέρνηση, αλλά όλοι εδώ πέρα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα είναι πολύ σκληροί οι πολίτες με το πολιτικό σύστημα αν για άλλη μια φορά τσακωνόμαστε πάνω στα ερείπια της χώρας».

Ασφαλώς, κανείς δεν ρώτησε τον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και διαπραγματευτή της Ελλάδας ποιος μετέτρεψε τη χώρα σε ερείπια. Μήπως ο κ. Βαρουφάκης;

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…