Newsroom

Newsroom

Ο "κυνηγημένος" Ρούσντι απαντά στην θρησκευτική μισαλλοδοξία

Ο κυνηγημένος  συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι», Σαλμάν Ρουσντί απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στην θρησκευτική μισαλλοδοξία των τελευταίων ημερών…

salman rushdie

Ο κυνηγημένος  συγγραφέας του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι», Σαλμάν Ρουσντί απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στην θρησκευτική μισαλλοδοξία των τελευταίων ημερών εξαιτίας της τραγικής και άνευ προηγουμένου δολοφονίας  12 ανθρώπων στο Παρίσι στα γραφεία της Charlie Hebdo.

Ο Σαλμάν Ρουσντί για όσους δεν τον γνωρίζουν, ήταν αναγκασμένος να ζει υπό φρούρηση και κρυμμένος για περίπου 10 χρόνια, αφού ο πνευματικός ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Χομεϊνί, είχε εκδώσει εναντίον του «φετφά».  Δηλαδή θανατική διαταγή το οποίο καλούσε κάθε «καλό μουσουλμάνο» να σκοτώσει τον βλάσφημο Ρούσντι στα πλαίσια ενός ιερός καθήκοντος.

Ο λόγος ο οποίος οδήγησε τον Χομεϊνί στην έκδοση του «φετφά» ήταν το βιβλίο του «Σατανικοί Στίχοι», ένα μυθιστόρημα με πολλές και έντονες θρησκευτικές αναφορές για τον Προφήτη Μωάμεθ και το Κοράνι που εκδόθηκε  1988 .

Η έκδοσή του είχε προκαλέσει σάλο στον μουσουλμανικό κόσμο, καθώς θεωρήθηκε ότι το βιβλίο ήταν βλάσφημο. Μάλιστα, πολλά αντίτυπά του κάηκαν στην Αγγλία και τις ΗΠΑ ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του στις μουσουλμανικές χώρες.

Αναλυτικά η δήλωση του συγγραφέα:

 «Η θρησκεία, μια μεσαιωνική μορφή παραλογισμού, όταν συνδυάζεται με μοντέρνα όπλα γίνεται απειλή κατά των ελευθεριών. Αυτός ο θρησκευτικός ολοκληρωτισμός έχει προκαλέσει μια θανάσιμη μεταλλαγή στην καρδιά του Ισλάμ και βλέπουμε τις τραγικές συνέπειες στο Παρίσι σήμερα. Στέκομαι δίπλα στο Charlie Hebdo, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι, για να υπερασπιστώ την τέχνη της σάτιρας, η οποία ήταν πάντα μια δύναμη υπέρ της ελευθερίας και εναντίον της τυραννίας, της ανειλικρίνειας και της βλακείας».

Φλέσσα: Επιμένει στη δήλωση για τα Τέμπη – «Όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά, δεν φταίει καμία κυβέρνηση» (video)

5299770

Φλέσσα: Επιμένει στη δήλωση για τα Τέμπη – «Όλοι μαζί σκοτώσαμε τα παιδιά, δεν φταίει καμία κυβέρνηση» (video)

«Παραποιούνται οι δηλώσεις μου», δηλώνει η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Βίκυ Φλέσσα

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη – Πρωταγωνιστούσε στον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού»

Αστεριάδου

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών η ηθοποιός Ιφιγένεια Αστεριάδη – Πρωταγωνιστούσε στον «Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού»

«Καλό ταξίδι Ιφιγένεια», έγραψε σε ανάρτησή του ο γνωστός σκηνοθέτης, Γιάννης Κακλέας