Ο Κόμπι δεν μπορούσε να αναπνεύσει

O Nτόναλντ Τραμπ αμαύρωσε ακόμα και το πένθος για τον τραγικό θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ

AP Bryant Final

Στο παγκόσμιο πένθος για τον τραγικό χαμό του Κόμπι Μπράιαντ, συμμετείχαν με ειλικρίνεια όλοι οι πολίτες, φίλαθλοι και μη, εκτός από τον επιφανέστερο όλων.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter φυσικά αφού εκεί δραστηριοποιείται ο πλανητάρχης, όζει από υποκρισία και προξενεί βδελυγμία.

Η αρχική του αντίδραση ήταν εκτός τόπου και χρόνου: «Τα ρεπορτάζ λένε ότι ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας Κόμπι Μπράιαντ και τρεις άλλοι σκοτώθηκαν σε συντριβή ελικοπτέρου στην Καλιφόρνια. Αυτό είναι τραγικό νέο!» 

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία των πρώτων ωρών, όμως, οι νεκροί δεν ήταν τέσσερις, αλλά πέντε. Αργότερα, ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε στα εννέα.

Ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου δεν ενδιαφέρθηκε καν για την ακρίβεια των γεγονότων. Πάλι καλά, που δεν ασπάστηκε τα fake news του ΑΒC, ότι τάχα μαζί με τον Κόμπι ταξίδευαν όλες οι κόρες του.

Όταν επιβεβαιώθηκε το φριχτό μαντάτο, ο Τραμπ τιτίβισε το εξής μήνυμα, σε αγγλικά που μετά βίας θα του έδιναν Lower (δική μου η μετάφραση):

«Ο Κόμπι Μπράιαντ, παρ’ όλο που ήταν ένας από τους πραγματικά σπουδαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, βρισκόταν μόλις στο ξεκίνημα της ζωής του. Αγαπούσε την οικογένειά του τόσο πολύ και είχε τόσο ισχυρό πάθος για το μέλλον. Η απώλεια της όμορφης κόρης του, Τζιάνα, κάνει αυτή τη στιγμή ακόμα πιο εξοντωτική. Η Μελάνια και εγώ στέλνουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στη Βανέσα και την υπέροχη οικογένεια Μπράιαντ. Μακάρι ο Θεός να είναι δίπλα σε όλους σας».

Κάνω σύντομο διάλειμμα μέχρι να εντοπίσετε κουβά και συνεχίζω.

Πέρα από την πασίδηλη αναλγησία του ανδρός, και από τον ρατσισμό που υφέρπει σε κάθε του κουβέντα, υπάρχει χειροπιαστή εξήγηση για τις παγερές δηλώσεις που μόλις διαβάσατε.

Ο Κόμπι Μπράιαντ, που όσο έπαιζε μπάσκετ απείχε συνειδητά από κάθε πολιτική πρωτοβουλία, τάχθηκε ενάντια στο καθεστώς Τραμπ, με αφορμή τη δολοφονία ενός αφροαμερικανού πολίτη από ένστολους τραμπούκους.

«Έχουμε έναν πρόεδρο, που και μόνο το όνομά του δημιουργεί ρήξη και οργή. Λέξεις που προξενούν διχασμό και μίσος δε γίνεται “να ξανακάνουν την Αμερική μεγάλη”», έγραψε ο Κόμπι Μπράιαντ στο Twitter, στις 23 Σεπτεμβρίου 2017.

Πολλοί επισήμαναν ότι ήταν απίθανο να γνωρίζει ο Τραμπ τη λέξη “dissension”, την οποία χρησιμοποίησε στο μήνυμά του ο Κόμπι. Αλλά αυτό είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο του Αμερικανού ψηφοφόρου, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πλανητάρχης των αστοιχείωτων.

«Ο Κόμπι σε μισούσε», απάντησαν πολλοί κάτω από το δήθεν συντετριμμένο τιτίβισμα του Τραμπ. «Δεν σέβεσαι τους μαύρους αθλητές ούτε τους μαύρους πολίτες». «Βγάλε τον σκασμό, επιτέλους».

Κάποιοι υπενθύμισαν στον Τραμπ το παλαιότερο μήνυμα του Κόμπι και ανάρτησαν φωτογραφία του αδικοχαμένου αθλητή με μαύρο μπλουζάκι που έγραφε: «I CAN’T BREATHE».

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του άοπλου άνδρα Έρικ Γκάρνερ, πριν αφήσει την τελευταία πνοή στα χέρια αστυνομικών στο Στάτεν Άιλαντ στις 17 Ιουλίου 2014.

Οι δράστες έμειναν ατιμώρητοι και η φράση έγινε σύμβολο του αγώνα για τα δικαιώματα των καταπιεσμένων μειονοτήτων στις ΗΠΑ.

Στην ομαδική διαμαρτυρία συμμετείχαν αμέτρητοι αθλητές, όχι μόνο μαύροι. Ο Κόμπι ένωσε τη φωνή του με την κραυγή του πλήθους και έμπασε το σλόγκαν στα σπίτια πολλών ανυποψίαστων ή αδιάφορων.

Ο Τραμπ δεν συγχώρησε ούτε τον Κόμπι Μπράιαντ ούτε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς ούτε τον Στεφ Κάρι που αρνήθηκε με τους πρωταθλητές Ουόριορς την πατροπαράδοτη πρόσκληση τον Λευκό Οίκο ούτε τους άλλους αντάρτες. Ούτε στη ζωή ούτε στον θάνατο.

Το χειρότερο απ’ όλα, στο μεταθανάτιο κατευόδιο του δύσμοιρου Κόμπι, είναι ότι ο Τραμπ μοιάζει να αντέγραψε το τιτίβισμα του Μπαράκ Ομπάμα, με καθυστέρηση δύο ωρών.

Η φρασεολογία είναι παρόμοια, αλλά το μήνυμα του Τραμπ μοιάζει κακοφτιαγμένο, με άτσαλο copy/paste, σαν κακό αντίγραφο μαθητικού διαγωνίσματος.

Ο απερίγραπτος άνθρωπος που από τριετίας θρονιάστηκε στον σβέρκο της οικουμένης με την ευλογία ενός κοιμώμενου λαού βαριόταν ακόμα και να σκαρφιστεί πενήντα λέξεις συμπόνιας…

«Ο Κόμπι ήταν θρύλος στο παρκέ και μόλις ξεκινούσε αυτό που θα γινόταν μία εξίσου σημαντική δεύτερη πράξη στη ζωή του. Η απώλεια της Τζιάνα ραγίζει την καρδιά ακόμα περισσότερο, για εμάς που είμαστε γονείς. Η Μισέλ και εγώ στέλνουμε αγάπη και προσευχές στη Βανέσα και σε ολόκληρη την οικογένεια Μπράιαντ, σε μία αδιανόητη μέρα», ήταν το συλλυπητήριο μήνυμα του Ομπάμα. Ας βγάλει ο αναγνώστης τα συμπεράσματά του.

Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου 2020. Το πτώμα του Κόμπι Μπράιαντ θα παραμένει ζεστό και η μνήμη άσβεστη.

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Ελεονώρα Μελέτη

Μελέτη: Νέες προκλητικές δηλώσεις για το ξέπλυμα Κασιδιάρη – «Έπρεπε να πω κάτι καλό… ήταν καλεσμένος» (video)

Μάλιστα η Ελεονώρα Μελέτη ανέφερε πως δεν... γνώριζε τι ήταν η Χρύση Αυγή

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ιερώνυμος

Ιερώνυμος: «Δεν θα μας πει ο Βελόπουλος τι θα κάνουμε ή οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός» (video)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έστειλε οργισμένο μήνυμα στην πολιτική τάξη της χώρας - Η ερώτηση των…

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…