Ο κοινωνικός Δαρβινισμός και οι … υπόνομοι της εξουσίας

Ο “κοινωνικός Δαρβινισμός” είναι μια χυδαία μεταφορά στο κοινωνικό  πεδίο της θεωρίας του Δαρβίνου περί των μηχανισμών της φυσικής επιλογής ως επιστημονικής εξήγησης για την ποικιλότητα στη φύση.

Tom Otterness Life Underground 14th Street1

Η βασική ιδέα του κοινωνικού δαρβινισμού περί ανταγωνισμού για την επιβίωση του καταλληλότερου διατυπώθηκε ερήμην του Δαρβίνου και αναφέρεται στην επικράτηση των πιο ικανών και, ταυτόχρονα, στην εξάλειψη των ανίκανων ατόμων. Είναι μια βολική εκδοχή για τους ισχυρούς της καπιταλιστικής εξουσίας που θεωρούν εαυτούς “καταλληλότερους” έναντι των υπολοίπων και άρα η ανισότητα των ανθρώπων είναι …“φυσικός νόμος”.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και ο Μητσοτάκης και δεν διστάζει να το διατυμπανίζει και να το κάνει πράξη. Και για εκείνους που δεν αποδέχονται την “τάξη και το νόμο” της υποταγής στον “καταλληλότερο” πρωθυπουργό και την νεοφιλελεύθερη φατρία του, για τους απείθαρχους και αντιρρησίες οι οποίοι επιζητούν ισότητα, δημοκρατία, ελευθερία και δικαιώματα, επιστρατεύεται η συκοφαντία. Επιστρατεύονται οι “έγκριτοι” δημοσιογράφοι της μονοφωνίας των ΜΜΕ, οι απειλές, τα πρόστιμα, οι διώξεις και ο αυταρχισμός.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την υποτιθέμενη “ανομία” στα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία απαξιώνονται συστηματικά. Και ο λόγος της απαξίωσης και συκοφάντησης δεν είναι οι δήθεν “εκτεταμένες ζημιές” και η παραβατική συμπεριφορά “εγκληματικών” στοιχείων που δρουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο λόγος της συκοφάντησης είναι ότι ο ακαδημαϊκός χώρος, σχεδόν στο σύνολό του, διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και τους γυρίζει την πλάτη. Ο ακαδημαϊκοί, οι καθηγητές, τα πρυτανικά συμβούλια, οι συλλογικοί φορείς των ΑΕΙ και των φοιτητών που σέβονται και τιμούν τη γνώση, την επιστήμη, την έρευνα, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες γνωρίζουν ότι δε νοείται πανεπιστημιακό ίδρυμα με την ποινικοποίηση της φοιτητικής ζωής παρουσία του χωροφύλακα.

Θεωρούν απαράδεκτη οποιαδήποτε συναίνεση αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ, η οποία θα ακύρωνε στα μάτια της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας. Της χώρας που γέννησε κάποτε τη Δημοκρατία, τη φιλοσοφία, τη διαλεκτική σκέψη, την επιστήμη…

Γι’ αυτό εξαγριώνονται οι άφρονες, “μπουζουκοτραφείς” και τηλεπωλητές λάτρεις της “τάξεως και ηθικής” του τηλεοπτικού Πόποτα!! Γιατί στο δικό τους “χωριό” θέλουν να επιβάλουν τον χωροφύλακα και τον μαυραγορίτη που σήμερα αποκαλούν “επενδυτή”, να επιβάλλουν τον φόβο, τον ρατσισμό, το σκοταδισμό. Θέλουν να επιβάλλουν την γερασμένη ιδεολογία τους, την ανισότητα ως φυσικό νόμο, το κέρδος των λίγων ως “φιλί της ζωής” για τους πολλούς, την άκρα του τάφου σιωπή στα νιάτα.  

Γιατί οι “τυφλοπόντικες” των υπονόμων της εξουσίας φοβούνται ότι η συνύπαρξη της γνώση και της αμφισβήτησης με τη νέα γενιά… θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Γι’ αυτό αρπάζουν την ευκαιρία της πανδημίας και του αναγκαστικού εγκλεισμού προκειμένου να επιβάλλουν την ανοικτή αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια που ούτε η χούντα δεν τόλμησε.

Κάνουν όμως ένα λάθος οι ανιστόρητοι της ακροδεξιάς κυβέρνησης ενός ανεκδιήγητου πρωθυπουργού. Ότι δυστυχώς γι’ αυτούς όποτε τα καθεστώτα της Δεξιάς επιχείρησαν να περιορίσουν τον ζωτικό χώρο κίνησης ιδεών και νεολαίας, ήταν απροσδιόριστα μεγάλη η ταχύτητα και η ορμή αντίδρασης. Όποτε προσπάθησαν να φυλακίσουν και να προκαλέσουν τη νέα γενιά βρήκαν μπροστά τους: πανεπιστημιακά κάστρα αντίστασης στην Κατοχή, Πολυτεχνεία και Νομικές στη χούντα, φοιτητές, μαθητές, νεολαία στους δρόμους για τις δολοφονίες του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Γρηγορόπουλου, αντιφασιστική αφύπνιση για τη δολοφονία του Φύσσα…

Και κάτι ακόμα. Οι 1000 μπάτσοι που θα “κοσμίσουν” τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν φτάνουν. Οι καθηγητές που υπέγραψαν το κείμενο καταδίκης της κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι περισσότεροι. https://tvxs.gr/news/ellada/maziko-oxi-tis-akadimaikis-koinotitas-stin-astynomia-panepistimion  

Μήπως το υπουργείο Παιδείας αφού μετονομαστεί σε “Ιδιωτικής παιδείας, Θρησκοληψίας και Μπατσοκρατίας” να αυξήσει τον αριθμό των “φρουρών της τάξης” για να ικανοποιηθούν τα κυβερνητικά φερέφωνα των ΜΜΕ; Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να απολυθούν οι αντιρρησίες πανεπιστημιακοί ώστε το καθεστώς να μη μοιάζει απλώς με την χούντα αλλά να είναι χούντα και με τη βούλα;!!!

*φωτο tom otterness

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

bharathi kannan BrtCGcrZd10 unsplash

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 47χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο – Τι ισχυρίστηκε ο δράστης

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 44χρονος, ενεργώντας κατ’ εντολή του 47χρονου, εκτέλεσε με κυνηγετικό όπλο…

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Καλλιάνος ξέσπασμα

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ στηρίζει Αττικόν και απαντά στον Καλλιάνο: «Είναι ένας κόμβος αριστείας»

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τα όσα καταγγέλλει ο Γιάννης…