Ο Καβάφης πάει σχολείο στη... Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

cover
NewsRoom 26/06/2015 | 18:04

Ο Καβάφης πήγε στα σχολεία, έγινε κόμικ, ψηφιακό έργο, θεατρική παράσταση, χιπ χοπ τραγούδι από μαθητές και καλλιτέχνες

Το Αρχείο Καβάφη και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μπήκαν στα σχολεία με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, και έφεραν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.

Θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της δουλειάς τους; Κόμικς, ψηφιακά έργα, χιπ χοπ τραγούδια, στις 30 Ιουνίου στις 18.00, στον 3ο και στον 4ο όροφο της Στέγης.

Μετά από 8 τρίωρες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε έξι δημόσια σχολεία της Αττικής, μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, οι δύο φορείς προσέγγισαν τα «ιερά» και πιθανώς δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας τα εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση βοήθησε τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που προέκυψε, αναδεικνύει τον σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης. Οι μαθητές συνεργάστηκαν στα προγράμματα με τους καλλιτέχνες και λογοτέχνες: Μαρία Βαρελά (εικαστικός), Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια), Παναγιώτης Ιωαννίδης(ποιητής), Σίμος Κακάλας (σκηνοθέτης), Θανάσης Μάνης (αρχιτέκτονας), Κώστας Ρουσσάκης (εικαστικός), Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια),Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής), Θοδωρής Χιώτης (ποιητής), Χρήστος Χρυσόπουλος (συγγραφέας), Jeff Gonzalez (μουσικός παραγωγός/καλλιτέχνης χιπ-χοπ).