ΜΜ

Μανώλης Μεσσήνης

Ω, εσείς αισιόδοξες υπάρξεις!

Μετά την πανδημία, πιστεύω ότι, όλοι όσοι δεν είμαστε αόριστα αισιόδοξοι και δε θα εμπιστευτούμε ποτέ κανέναν πολιτικό που υπόσχεται ένα πράγμα και κάνει ένα άλλο, πρέπει να εξετάσουμε μια σκέψη. 

syntagma

Οι αισιόδοξοι λένε ότι αυτή η πανδημία θα επιφέρει μια βάναυση αλλαγή, μια αντιστροφή του πολιτισμού μας. Συνήθως δεν υποστηρίζουν πολλά, ούτε λένε ποιες αλλαγές αναμένουν ή λαχταρούν. Η αισιοδοξία είναι μια θεμελιωδώς ακινητοποιημένη διάθεση του νου· ο αισιόδοξος δεν έχει επαναστατήσει ποτέ, αναμένει μια κατάσταση να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια την επικροτεί, γιατί θεωρεί πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να φιλοδοξεί. 

Πιστεύω επίσης ότι μετά την πανδημία, θα πρέπει να έρθει ένας καλύτερος κόσμος, που δε θα επιτρέπει την ταλαιπωρία των πιο αδύναμων, πιο ισότιμη, που θα δίνει προτεραιότητα στη ζωή –πάνω από πλαστά συμφέροντα, ότι η ελευθερία/δημοκρατία δε θα περιορίζεται από τα πολιτικά συμφέροντα, ότι η ύψιστη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η σκέψη: πώς αφήνουμε την κοινωνία για τις μελλοντικές γενιές… Αλλά ξέρω ότι τίποτα δε θα έρθει μόνο του, θα πρέπει ν’ αγωνιστείς και να το πάρεις. Επειδή, οι κυβερνώντες σήμερα πολιτικοί δε θα θέλουν ν’ αφήσουν την κατάσταση να διαφέρει πολύ -ή καθόλου- από το πώς ήταν πριν ο ιός καταστρέψει την καταραμένη συναίνεση των αισιόδοξων και επειδή θεωρούν ότι υπό τη διαχείρισή τους ζούσαμε στον καλύτερο όλων των πιθανών κόσμων. 

Δεν πρέπει να ξεχνάς. Πρέπει να έχεις μνήμη. Δεν έχει σημασία τι ψηφίσατε, απλά κοιτάξτε γύρω σας, νιώστε… Και όσο περισσότερο είστε υπέρ της δημοκρατίας, τόσο περισσότερη μνήμη πρέπει να έχετε. Διότι εάν το πέρασμα του ιού μπορεί να προκαλέσει μετασχηματισμό, δεν μπορούμε να τον αφήσουμε στα χέρια εκείνων που δεν έχουν δείξει εμπιστοσύνη στην κοινωνία των ανθρώπων, πέρα ​​από το να ζητούν, όταν έρχεται η ώρα που τρίζουν οι καρέκλες τους, να τους ψηφίσουν. Η πραγματική δημοκρατία, όμως, δεν ασκείται την ημέρα των εκλογών, αλλά αμέσως μετά. 

Αισιόδοξοι: Θα ήταν καλό, πέρα από το να συνεχίστε να χειροκροτείτε την προσπάθεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, να σταματήσετε την ελλειπτική συμπεριφορά της σκέψης σας – να σταματήσετε να εμπιστεύεστε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές που έχουν οικοδομήσει αυτό το σύστημα ελέγχου της κοινωνίας προς όφελος δικό τους και ν’ αρχίσετε να συμμετέχετε στη προσπάθεια ν’ αλλάξουμε τον κόσμο.  

Είτε έτσι είτε αλλιώς, μετά την πανδημία, πιστεύω ότι όλοι όσοι δεν είμαστε αβέβαιοι αισιόδοξοι και δε θα εμπιστευτούμε ποτέ κανένα πολιτικό κόμμα που υπόσχεται ένα πράγμα και κάνει ένα άλλο, πρέπει να εξετάσουμε μια ακόμα σκέψη. Είναι από τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, όταν στο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών ο Γκάνταλφ λέει λίγο πολύ αυτό: δεν μπορούμε ν’ αποφασίσουμε σε ποια ώρα ζούμε, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε τι κάνουμε με τον χρόνο που μας έχει δοθεί. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

μηστο ευρω

Γκρίνιες και παράπονα βουλευτών για υπουργούς στις συναντήσεις με Μητσοτάκη

Πολλά τα παράπονα των βουλευτών για συμπεριφορές κυβερνητικών αξιωματούχων στις συναντήσεις με Μητσοτάκη.