Newsroom

Newsroom

Ο εγκέλαδος συνεχίζει να τρομάζει-Δύσκολη νύχτα για τους σεισμόπληκτους

Από το χθεσινό σεισμό, που έγινε αισθητός χθες σε όλη την Ελλάδα και σε γειτονικές χώρες, συνεχίζονται οι μετασεισμοί που προκαλούν φόβο στους κατοίκους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

αρχείο λήψης 2 1

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.

Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

Πέρασαν τη νύχτα σε σκηνές κι αυτοκίνητα

Την ίδια ώρα, 70 περίπου οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου όπου στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές, καθώς τα σπίτια τους είτε είχαν υποστεί ζημιές είτε δεν ρίσκαραν να μείνουν μέσα και πλέον αναμένεται η καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια μηχανικών που έχουν μεταβεί στο νησί. Πολλοί ήταν κι εκείνοι που επέλεξαν να μείνουν στα αυτοκίνητά τους έξω από τα σπίτια τους.

Αυτοψία σε σχολεία, δημόσια κτίρια

Μιλώντας στο Open TV ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης είπε πως «χθες έγιναν οι πρώτες αυτοψίες, ενώ έγινε και σύσκεψη με το Νίκο Χαρδαλιά. Στο Καρλόβασι μόνο 50-100 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Στην πλειοψηφία τους όμως, είναι παλιά κτίρια, κυρίως ακατοίκητα. Οσον αφορά στις υποδομές, έχουν δημιουργηθεί μεγάλες ρωγμές στα λιμάνια στο Καρλόβασι και στο Βαθύ. Σήμερα αναμένονται άλλοι 60 μηχανικοί του υπουργείου για να εξετάσουμε τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια. Μας ανησυχούν οι μετασεισμοί» κατέληξε ο κ. Καραγιάννης.

 

Στη Σάμο μπορεί να εκδηλωθεί μετασεισμός ως 6,2 Ρίχτερ

Στη Σάμο δεν μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός μεγαλύτερος από αυτόν που έγινε χθες το μεσημέρι, αλλά μέχρι 6,2 Ρίχτερ εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

«Είχαμε τη νύχτα πλούσια μετασεισμική ακολουθία, αλλά όχι αυτή που περίμενα» δήλωσε από τη μεριά του στον τηλεοπτικό σταθμό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης την επομένη του μεγάλου σεισμού στη Σάμο. Είχαμε 65 μετασεισμούς, και έναν το πρωί 4,7 Ρίχτερ, Πεντεμισάρια και πάνω πρέπει να μας δώσει σεισμός τέτοιου μεγέθους» ανέφερε ο σεισμολόγος.

Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι πρέπει να περιμένουμε μετασεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ, όχι μόνο μετά από 2 με 3 μέρες, αλλά ενδεχομένως και μετά από μήνες. «Να έχουν το νου τους οι κάτοικοι, να μην μπαίνουν σε παλιά σπίτια αν δεν έχουν γνωμάτευση μηχανικού» προειδοποίησε.

«Ένας μετασεισμός της τάξης του 6 που είναι ρηχότερος από τα 10 χλμ μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση του βυθού πιο μεγάλη απ’ ό,τι ο κύριος σεισμός, αρά μπορεί να έχουμε πιο μεγάλο μικρό τσουνάμι, οπότε οι κάτοικοι να αποφεύγουν τις παράλιες» πρόσθεσε.

«Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ξεχάσουν το σεισμό και μετά από 2 μήνες θα έχουμε κάνα 6αρι, και υπάρχουν κτίρια που έχουν φθορές» σημείωσε.

Ο μεγάλος σεισμός, πρόσθεσε, μπορεί να προκαλέσει ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων. «Το καλό είναι ότι το ρήγμα ήταν κατακόρυφο έτσι θα έχουμε μικρότερη μεταφορά ενέργειας σε αλλά ρήματα, αλλά δεν παύει να υπάρχει η πιθανότητα» επισήμανε. 

Δραματικές ώρες στην Τουρκία

Στην Τουρκία, ο πιο πρόσφατος απολογισμός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD), νωρίτερα σήμερα το πρωί, έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πάνω από 800 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης (Ιζμίρ). Σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι.

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

image 6

Ξέσπασε η μητέρα του Καλλιάνου: «Ακρωτηρίασαν τον άνδρα μου σε ένα απλό δωμάτιο» – Ο γιατρός πήρε φακελάκι (Video)

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε…

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

profile player 960x540 24

«Μακιγιαρίστηκαν και διασύρθηκαν….» – Η «πράσινη» Παπαφωτίου απάντησε στο σεξιστικό δημοσίευμα για τις βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού (video)

Σπουδαίες δηλώσεις από την Αθηνά Παπαφωτίου η οποία υπερασπίστηκε της αθλήτριες του Ολυμπιακού σχετικά με…

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

InCollage 20240426 151036859

Κούγιας: Καρφιά σε Άδωνι για την υπόθεση Καλλιάνου – «Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του» (video)

«Εδώ έχουμε μια ακραία υπεράσπιση του συστήματος και αγνοείται το τι συνέβη», τόνισε ο Αλέξης…

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…