Ο Αλέξης Τσίπρας θα «ηγηθεί» του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Ποτέ στο παρελθόν δεν μετείχε στην πορεία πρώην πρωθυπουργός της χώρας

1990938

Σε μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις και υψηλό συμβολισμό φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος αύριο στην πορεία του Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα θα τεθεί επικεφαλής στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.

Μια κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προκαλεί αίσθηση, αφού ποτέ στο παρελθόν πρώην πρωθυπουργός δεν συμμετείχε στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε συνδυασμό και με την ανακοίνωση την οποία έβγαλε χθες το κόμμα της Κουμουνδούρου και η οποία ανέφερε πως «Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία», ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να σταθεί δίπλα στο φοιτητικό κίνημα και να δείξει έμπρακτα την αντίθεση του στην παραβίαση του ασύλου και στο «δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη «Νόμος & τάξη», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση που έβγαλε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως «οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής» και ο Τσίπρας θέλει να δείξει πως η Νέα Δημοκρατία θα τον βρει «απέναντι» στην προσπάθεια της «να επιβάλει την αστυνομοκρατία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το Πολυτεχνείο

«Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία”, αναφέρει στην ανακοίνωση του το κόμμα της αντιπολίτευσης.

“Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για την 46η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καλώντας “τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη”.

“Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών”, αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς”, προσθέτει, για να σημειώσει ότι “ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση” και ότι “αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα». «Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας», υπογραμμίζει.

Στο ίδιο πλαίσιο, κριτικής προς την κυβέρνηση, αναφέρει ότι “οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής”, καθώς “αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο, κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους”. Προσθέτει δε πως “την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας”.

“Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη”, καταλήγει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…