Newsroom

Newsroom

Νυν υπέρ πάντων το μεσοπρόθεσμο, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Με έμφαση στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που απορρέουν από αυτό εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ο…

Με έμφαση στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που απορρέουν από αυτό εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Προανήγγειλε διαβούλευση με την αντιπολίτευση σε επίπεδο ομάδων εργασίας, για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ καθώς και της εταιρικής φορολόγησης.
Ο υπουργός υπερασπίστηκε, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, τη μέχρι σήμερα οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και το ίδιο το μεσοπρόθεσμο σχέδιο το οποίο όπως είπε αποτελεί επί της ουσίας προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς το μεσοπρόθεσμο, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, “το χρέος θα πήγαινε στο 200%” του ΑΕΠ, ενώ απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων είπε μεταξύ άλλων:

Για την ακίνητη περιουσία: Το επίπεδο φορολογίας είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε. και πως σήμερα είναι στο ένα χιλιοστό για περιουσία που ανά πρόσωπο ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. “Είναι επιλογή μας να φορολογήσουμε περισσότερο τη μεγάλη ακίνητη περιουσία από τη μικρή” είπε χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Για την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία όπως πισίνες, σκάφη κτλ: Είπε πως κατ’ αρχήν πρόθεσή του είναι το μέτρο, όπως κάθε έκτακτη εισφορά, να ισχύει για 1 χρόνο και εφόσον λειτουργήσει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να μην επαναλαμβάνονται στις επόμενες χρονιές.

Για την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα προσέθεσε πως θα είναι κλιμακωτή από 1 έως 4% και ερευνώνται τρόποι να εξαιρεθούν από αυτήν, άνεργοι και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Για τα τεκμήρια: Είπε πως είναι στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε επαγγελματικούς κλάδους που “κρύβουν” εισοδήματα. “Για τους συνεπείς φορολογούμενους τα τεκμήρια είναι μαχητά” σημείωσε.

Για έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις: Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά στο πρότυπο των αντίστοιχων αποφάσεων που είχαν ληφθεί στο παρελθόν.

Χαμηλότεροι συντελεστές για τον φόρο στις επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο από την 1η Σεπτεμβρίου θα μεταφερθούν στην κατηγορία του 23% τα καφέ και εστιατόρια, τα οποία σήμερα λειτουργούν με συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Για τα τέλη κυκλοφορίας: Μίλησε για “λελογισμένη αύξηση” της τάξης του 10%.

Για τις αποκρατικοποιήσεις: Τις χαρακτήρισε “αναπόσπαστο κομμάτι του δημοσιονομικού προγράμματος” και έκανε λόγο για τη σύσταση Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. “Οπου χρειάζεται, το Δημόσιο θα διατηρεί τον έλεγχο” πρόσθεσε ο υπουργός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μεσοπρόθεσμο προϋπόθεση για τη συνέχιση των δανείων

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για να συνεχίσει η δανειοδότηση της χώρας είναι τόσο η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όσο και των νόμων που θα το θέτουν σε εφαρμογή και που θα κατατεθεί τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κάνοντας λόγο για περαιτέρω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων την προσεχή πενταετία, αναφέρθηκε στις καταργήσεις οργανισμών, στην εργασιακή εφεδρεία καθώς και στην προώθηση με νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι για το νέο μισθολόγιο.

Επιπλέον μίλησε για μειώσεις των λειτουργικών δαπανών,καταργήσεις φορέων, μειώσεις επιχορηγήσεων, συρρικνώσεις και καταργήσεις οργανισμών, εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε και για την εισφορά αλληλεγγύης που θα αφορά τόσο τους υπαλλήλους του δημόσιου φορέα όσο και τους ιδιωτικούς υπάλλήλους άλλα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις είπε ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δημοσιονομικού προγράμματος και προανήγγειλε την ίδρυση Ταμείου Ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου.
http://www.enet.gr

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…