Newsroom

Newsroom

Νταβούτογλου: "Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει"

Στα κοινά οράματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση με τον έλληνα ομόλογό Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναφέρθηκε…

Στα κοινά οράματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την ιδιαίτερα φιλική σχέση με τον έλληνα ομόλογό Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναφέρθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά το πέρας της σημερινής τους συνάντησης. Παράλληλα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτού του κοινού οράματος μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές και να ετοιμάσουμε ένα κοινό μέλλον συνενώνοντας τις δυνάμεις μας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ο ιδιαίτερα εργατικός λαός» της Ελλάδας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Ο τουρκικός λαός στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια που καταβάλλει, ήταν το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο «για ένα κοινό όραμα για μια γειτονιά – όαση συνεργασίας, ασφάλειας και φιλίας» και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνήσεις μας πρέπει να ανοίξουν δρόμους συνάντησης των λαών μας, μακριά από τον λαϊκισμό και τις ακρότητες».

Αμφότεροι οι υπουργοί αναφέρθηκαν επαινετικά στις προόδους της οικονομικής, πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας, ενώ ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι δεν είναι ανέφικτος ο στόχος να φτάσουν οι ανταλλαγές των δύο χωρών τα 10 δισ. δολάρια από 4,1 που είναι σήμερα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ενισχυθούν και να αναβαθμισθούν οι υποδομές των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών μεταφορών.

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές στο Αιγαίο με θετικές προσεγγίσεις και συμπλήρωσε ότι η χώρα του κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες για το θέμα των μειονοτήτων στην Τουρκία, προσπάθειες που, όπως είπε, αναγνώρισε και η Αθήνα.

Σε αυτό το σημείο ο Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε να αποφεύγονται ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα ή κρίσεις. Η συνεννόηση μεταξύ γειτονικών κρατών, είπε, είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση καλής επικοινωνίας, για τη δημιουργία και εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή της Αθήνας προς την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη βάση κριτηρίων που ισχύουν για όλους, υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε ό,τι αφορά στην παράνομη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι έγιναν κάποια βήματα αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στη βελτίωση της ελληνοτουρκικής και ευρωτουρκικής συνεργασίας.Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2013.

Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο Δ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε εκ νέου την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Τουρκία, όσον αφορά στην ένταση Αγκυρας – Δαμασκού, αλληλεγγύη που η Αθήνα εξέφρασε ήδη χθες στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας κράτους από οποιονδήποτε».

Από την πλευρά του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία των προσπαθειών που καταβάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη και αναγνώρισε ότι η στήριξη του ΟΗΕ προς την Αγκυρα οφείλεται εν μέρει και στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…