Newsroom

Newsroom

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά

Συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες αναφορικά με το γηροκομείο – κολαστήριο όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή σε έναν χρόνο τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι. 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εισαγγελικές έρευνες για την υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι πέθαναν από ανακοπή καρδιάς.

Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι νέες μαρτυρίες αναφορικά με το γηροκομείο – κολαστήριο όπου μέσα σε αυτό άφησαν την τελευταία τους πνοή μόλις σε έναν χρόνο τουλάχιστον 68 ηλικιωμένοι.  

Η δικηγόρος Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, από την καταγγελία της οποίας ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, περιέγραψε αναλυτικά τις πράξεις και τις παραλείψεις που όπως καταγγέλλει οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα της. Ο πατέρας της δικηγόρου φιλοξενείτο στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά για τον οποίο τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται έρευνα από την εισαγγελία. Η δικηγόρος είναι συνήγορος υπεράσπισης δύο ακόμη οικογενειών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη για τα όσα συνέβαιναν στον οίκο ευγηρίας.

Η Μ. Παπαδάκη υπέβαλε έγκλιση για την περίπτωση του πατέρα της τον Σεπτέμβριο του 2020, διότι, όπως υποστηρίζει η ίδια, ο οίκος ευθύνεται για έκθεση σε βαριά σωματική βλάβη. Παρέλαβε τον πατέρα της εμπύρετο και με υποξυγοναιμία από τη συγκεκριμένη δομή, αναφέρει. 

Όπως αναφέρει, σε δεύτερη επίσκεψή της η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι η κακή του εικόνα ήταν αποτέλεσμα της άνοιας και της αδυναμίας του να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον. Επσκέφθηκε ξανά τη μονάδα για τρίτη φορά για να διαπιστώσει τις συνθήκες στις οποίες ζούσε ο πατέρας της. Την τρίτη ημέρα και κατά το δεύτερο επισκεπτήριο, η υπεύθυνη της μονάδας την ενημέρωσε ότι είχε κοιμηθεί ο πατέρας της και δεν θα μπορούσε να τον δει.

Η ίδια την απώθησε και είδε τον πατέρα της να κάθεται στο καθιστικό, δεμένος και να μην έχει επαφή με το περιβάλλον. Όταν ρώτησε γιατί ήταν σε αυτή την κατάσταση ο πατέρας της, της επανέλαβαν ότι ήταν λόγω αδυναμίας προσαρμογής στο περιβάλλον και τη διαβεβαίωσαν ότι χαίρει άκρας υγείας, είναι απύρετος και έχει άριστο οξυγόνο. Η κα Παπαδάκη δεν πείστηκε και επέμεινε στη διαμετακομιδή του πατέρα της στο νοσοκομείο. Εκεί η αντίδραση από τη μονάδα ήταν σθεναρή καθώς, όπως αναφέρει, της έλεγαν ότι είναι καλά στην υγεία του και άδικα θα κινήσει διαδικασίες.

Μόλις ήλθε το ΕΚΑΒ, ο διασώστης βρήκε εμπύρετο τον πατέρα της και με χαμηλό οξυγόνο. Μόλις έφθασαν στα ΤΕΠ, της είπαν πως ο πατέρας της είχε 41 πυρετό και πεθαίνει. Ακολούθησε καθοδική πορεία, η οποία ενάμιση μήνα μετά οδήγησε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, υπάρχει τεχνική έκθεση που συνδέει την κατάσταση του πατέρα μου με πράξεις και παραλείψεις της μονάδας. Όπως τονίζει, κατά την αρχική της έγκλιση θεωρούσε πως οι άνθρωποι του οίκου ήταν υπεύθυνοι για πλημμεληματική έκθεση του πατέρα της και έφταιγαν για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Μέχρι τώρα, δεν έχει ασκήσει ούτε αγωγή αποζημίωσης, ούτε έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ούτε αντλεί κάποιο οικονομικό όφελος.

Δυο μήνες αφότου είχε κάνει αυτήν την έγκλιση, την επισκέφθηκαν με δική τους πρωτοβουλία δυο άγνωστοι προς αυτήν απολυμένοι εργαζόμενοι της μονάδας και όπως είπε η ίδια: «Άρχισαν να μου περιγράφουν πράγματα τρομακτικά, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Τότε κατάλαβα ότι είχα δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου και ότι θα έπρεπε να γίνει άμεση παρέμβαση, εφόσον οι καταθέσεις των υπαλλήλων αυτών ήταν βάσιμες, χάριν διάσωσης ανθρώπινων ζωών».

Προχώρησε σε διασταύρωση των μαρτυριών των υπαλλήλων με άλλες και διέθεσε τα στοιχεία στις Αρχές.

«Είδα φριχτά πράγματα που με στοιχειώνουν, απειλούν τη ζωή μου» 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαυρακάκη, πρώην υπάλληλο Γηροκομείου Χανίων, «η κατάσταση εκεί μέσα δεν ήταν καλή από καθαριότητα, από φιλοξενία, από τα πάντα».

Ο εργαζόμενος καταγγέλλει πώς οι τρόφιμοι υποσιτίζονταν, λάμβανα χάπια για να είναι σε καταστολή, ενώ δεν έλειπαν οι περιπτώσεις που τους έδενα χειροπόδαρα στα κρεβάτια τους.

«Πεινούσαν, τους έδιναν λειψές μερίδες, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμούν, ήταν σαν φυτά, τους δένανε στα κρεβάτια». 

Οι άνθρωποι που εισέπρατταν την κακοποιητική συμπεριφορά, ήταν συνήθως αυτοί που αντιμετώπιζαν προβλήματα άνοιας και δεν μπορούσαν να μιλήσουν για να πουν τι τους συμβαίνει.

«Κάποιον ο οποίος τα έχει ‘400’ δεν μπορείς να τον πειράξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρακάκη, «οι εντολές έρχονταν από τη διοίκηση, οι νοσηλευτές ήταν πιόνια της διοίκησης».

Σχετικά με τις καταγγελίες άλλης εργαζόμενης ότι το γηροκομείο προσπαθούσε «να ξεμπερδεύει με τους τροφίμους» για να δεχτεί νέους, ο κ. Μαυρακάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

«Υπάρχουν λίγα ιδρύματα και πολλές λίστες αναμονής οπότε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο».

Ο ίδιος έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών.

«Εγώ 5 μήνες είχα δει πολλά φριχτά περιστατικά και με έχουν στοιχειώσει. Έτυχε να τα δω. Είχα πάει να φύγω, μετά έτυχε να ξαναγυρίσω στο δωμάτιο και είδα ξαφνικά νοσηλευτή να χτυπάει γέροντα. Εκείνη την τομή είχαμε αντιπαράθεση».

Ο πρώην εργαζόμενος του γηροκομείου έχει ήδη καταθέσει στην αστυνομία, ενώ έχει δεχτεί και απειλές για τη ζωή του.

«Πριν κάνω καταγγελίες με πήρε κάποιος με απόκρυψη και μου είπε να μην καταθέσω διότι θα με σκοτώσει και το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν σαν προειδοποιητικό και τελευταίο, με σκοπό να με αποτρέψει να καταθέσω».

800 ευρώ η «ταρίφα»

Η «ταρίφα» για το κολαστήριο ήταν «το λιγότερο 800 ευρώ, μπορεί να πάει και 1.100 τον μήνα», σημειώνει ο πρώην νοσηλευτής, κάνοντας έκκληση σε όσους γνωρίζουν να βγουν μπροστά και να μιλήσουν. 

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…