Νέα Ορλεάνη: Η πόλη της τζαζ, της μουσικής και της μαγείας

cover
NewsRoom 07/04/2014 | 16:56

Λίγες πόλεις κουβαλούν τη γοητεία και το μυστήριο της Νέας Ορλεάνης. Η ιστορία της καθρεφτίζεται παντού: στην καθημερινή ζωή της, στις γειτονιές, στο φαγητό, το ποτό και τη μουσική της. Αξίζει να την επισκεφτείτε, να την αφουγκραστείτε και να γίνετε κομμάτι της.

Frenchmen Street

Οι περισσότεροι τουρίστες γεμίζουν ασφυκτικά την οδό Bourbon, ωστόσο οι πιο "ψαγμένοι" προτιμούν την οδό Frenchmen για να ακούσουν τζαζ και μουσικές του δρόμου και να καταλήξουν στο Old Mint, ένα μουσείο τζαζ στο οποίο μεταξύ άλλων, θα θαυμάσουν την τρομπέτα του Louis Armstrong. Ο δρόμος έχει.. τη δική του ιστορία. Το 1768 εκτελέστηκαν εκεί έξι Γάλλοι, συγγραφείς του "Le Manifeste", οκτώ χρόνια πριν τη Διακύρηξη της Ανεξαρτησίας από τον Τόμας Τζέφερσον. Συστήνουμε τον δρόμο αυτόν ανεπιφύλακτα!

Jackson Square

Καλώς ήρθατε στην πλατεία Jackson, το νευραλγικό κέντρο της ιστορικής πόλης της Νέας Ορλεάνης. Με ατμόσφαιρα που μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και το βλέμμα στραμμένο στον υπέροχο ποταμό Μισισιπή. Μία πλατεία  με πολλά καταστήματα, καλλιτέχνες δρόμου και από ένα υπέροχο μπαρ σε κάθε γωνία. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε  τον καθεδρικό ναό St. Louis πίσω από το άγαλμα του Andrew Jackson, παλιού προέδρου των ΗΠΑ.

At Antoine's

Αφού βολτάρετε στις γκαλερί και τους χώρους τέχνης στην οδό Royal, κάντε μία στάση για φαγητό στο δεύτερο παλαιότερο εστιατόριο των ΗΠΑ, "At Antoine's", που μεσουρανεί στη γαστριμαργική σκηνή της Νέας Ορλεάνης ήδη από το 1840. Αν και λίγο ακριβό, αξίζει να δοκιμάσετε τα στρείδια Rockefeller και να ζητήσετε από τον σερβιτόρο μία ξενάγηση στα δωμάτια του Mardi Gras Krewe.

Congo Square

Και εδώ ξεκινάει το ταξίδι στη γενέτειρα της τζαζ μουσικής. Σε αυτήν την ιστορική πλατεία, συγκεντρώνονταν οι σκλάβοι τις Κυριακές στα ρεπό τους για να τραγουδήσουν και να γιορτάσουν με τύμπανα και πολύ μουσική από τον 19ο αιώνα. Το πάντρεμα των ρυθμών και των οργάνων της Δυτικής Αφρικής με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά είχε αρχίσει και μαζί του είχε ξεκινήσει και η πορεία της Jazz. Με αυτή τη μουσική παράδοση, δεν είναι τυχαίο που η πόλη γέννησε ονόματα όπως ο Λούις Αρμστρονγκ και ο Σίντνει Μπεσέ. Στα must-see της περιοχής, το νεκροταφείο St Louis, για μία βόλτα στις μυστηριακές του κρύπτες.

The Carousel Bar at Montleone Hotel

Σε αυτό το μπαρ κυκλοφορούν ακόμα τα "φαντάσματα" των Tennessee Williams, William Faulkner, Truman Capote και άλλων μεγάλων της αμερικανικής λογοτεχνίας που σύχναζαν εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι φήμες λένε μάλιστα ότι ο Truman Capote γεννήθηκε σε ένα δωμάτιο αυτού του ιστορικού ξενοδοχείου.Αυτό που κάνει το carousel bar ξεχωριστό, δεν είναι απλά ότι βρίσκεται σε ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά ότι, όπως ένα τυπικό καρουζέλ, περιστρέφεται αργά σε κύκλο, ενώ το εσωτερικό του μέρος παραμένει στη θέση του. Τι καλύτερο;