ΘΑ

Θεόκριτος Αργυριάδης

Να κλαις ή να γελάς;

Το θρίλερ με τις μάσκες στα σχολεία φαίνεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια

ek maska

Η ζωή είναι μια τεράστια πλάκα. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθείτε, τόσο περισσότερο θα διασκεδάσετε. Ακόμη κι αν όλα φαίνονται σκούρα, βρείτε κάτι θετικό και πιαστείτε απ’ αυτό. Ισχύει, όμως, το ίδιο και για την πολιτική; Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε με την ίδια θετικότητα τα πολιτικά λάθη και τις απροσεξίες της κυβέρνησης των α(χ)ρίστων;

Ας μιλήσουμε για το φιάσκο με τις μάσκες, ξεκινώντας με ένα αναγκαίο refresh. Αρχικά, όλοι οι βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ διατυμπάνιζαν σε υψηλούς τόνους, πως η μάσκα είναι ένα όπλο κατά του κορονοϊού και ο εφοδιασμός της εναπόκεινται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Δεν ήθελαν να μοιράσουν τζάμπα μάσκες, δεν ήθελαν να αναλάβουν το κόστος. Πώς να το κάνουμε, δεν είναι στη φιλοσοφία τους να προστατεύουν τους ασθενέστερους οικονομικά και κοινωνικά. Ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι!

Ωστόσο, υπό την πίεση και το διαρκές σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, συλλόγων γονέων και καθηγητών αλλά και λοιμωξιολόγων αποφάσισαν, θέλοντας και μη, να διανείμουν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές. Μέχρι εδώ καλά. Κι αν θεωρητικά μιλάμε για ένα εύκολα υλοποιήσιμο σχέδιο, πρακτικά η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, μας απέδειξε πως δεν είναι ικανή ούτε να προγραμματίσει, ούτε να κατευθύνει, ούτε να υλοποιήσει μια τόσο απλή δράση.

Τα τυπικά βήματα ακολουθήθηκαν, αρμόδια επιτροπή ενέκρινε και έστειλε διαστάσεις μασκών στην ΚΕΔΕ, η οποία με την σειρά της διεξήγαγε διαγωνισμό και όσοι κατασκευαστές πήραν πράσινο φως έπιασαν αμέσως δουλειά. Μια μικρή υποσημείωση: ανάμεσά τους βρισκόταν και ο φίλος του Μητσοτάκη και ιδιοκτήτης της Exalco. Δεν λέω, εξαιρετικά κουφώματα, άριστης ποιότητας (ορίστε έκανα και διαφήμιση) αλλά τι σχέση έχει ο αλουμινάς με τις πάνινες μάσκες;

Και ενώ όλα έβαιναν καλώς, φαινομενικά τουλάχιστον, το τελικό προϊόν που έφτασε στα σχολεία δεν ήταν το επιθυμητό. Κυριολεκτικά, μάσκες-αλεξίπτωτα. Τι ντροπή, τι κυβερνητικός εξευτελισμός. Πλημμύρισαν τα social media από φωτογραφίες παιδικών προσώπων, καλυμμένων από τα μαλλιά μέχρι το πηγούνι με την μάσκα. Και αυτός ο Zuckerberg πια, τι την ήθελε την ανακάλυψη του facebook; Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα έπεφτα από τα σύννεφα αν ο Γεωργιάδης π.χ επέρριπτε ευθύνες σε αυτόν για την διάδοση του φιάσκου!

Εν τω μεταξύ, πριν λίγες μέρες ο Θεοδωρικάκος μας έλεγε ότι οι πολυσυζητημένες μάσκες θα κοστίσουν στον Έλληνα φορολογούμενο 6,2 εκατομμύρια ευρώ (διόλου ευκαταφρόνητο ποσό) και περηφανευόταν για το πόσο γρήγορα έδρασε η κυβέρνηση, μάλιστα, κάτω από το καθεστώς πλήρους διαφάνειας. ΧΑ ΧΑ ΧΑ. Και να σου ξανά ο Θεοδωρικάκος, λίγες μέρες μετά, να μας εξηγεί τι πήγε στραβά, μιλώντας για αστοχία που θα διορθωνόταν άμεσα, ζητώντας κατανόηση και συγχώρηση. Εντάξει λοιπόν, το παίζω μεγαλόκαρδος και τους συγχωρώ. Να μην ξαναγίνει. Έλα όμως που ξανάγινε!

Πάμε στο σήμερα. Σήμερα, τρεις εβδομάδες σχεδόν μετά την πρώτη αποτυχία και η κατάσταση παραμένει απολύτως στάσιμη. Η άμεση διόρθωση που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση δεν ήρθε ποτέ. Γινόμαστε μάρτυρες ενός ping pong ευθυνών ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ενώ το Υγείας έστειλε οδηγία για διαστάσεις μάσκας 10 επί 22 εκατοστά, το Εσωτερικών τις απέρριψε ως ακατάλληλες, λέγοντας πως με τέτοιες διαστάσεις οι μάσκες θα γίνουν μικρές.

Τελικά, το Υπουργείο Υγείας έστειλε δείγματα και όχι διαστάσεις στην ΚΕΔΕ, η οποία προβληματίζεται για το εάν πρέπει να κάνει νέο διαγωνισμό ή να αναλάβουν την παραγωγή μασκών οι κατασκευαστές από τον προηγούμενο. Η φάση είναι: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Πλήρως αδιόρθωτοι!

Το θρίλερ με τις μάσκες φαίνεται να έχει ακόμη πολλά επεισόδια. Η πρωτοβουλία που πάρθηκε για να μην επιβαρυνθεί περισσότερο ο οικογενειακός ισολογισμός έπεσε στο κενό. Γονείς και μαθητές αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τις μάσκες προστασίας, γνωρίζοντας πως αν δεν το κάνουν η κυβέρνηση θα τους κουνήσει και το δάχτυλο. Υπολογίζεται πως μένουν περίπου 3,2 εκατομμύρια μάσκες να διανεμηθούν στα σχολεία. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως αυτό θα γίνει εφικτό μετά τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ είμαστε μόλις στην πρώτη μέρα του Οκτώβρη (ευκαιρίας δοθείσης καλό και υγιή μήνα!).

Όλα τα παραπάνω, συντελούν στην παρουσίαση μιας εικόνας κυβερνητικής ανικανότητας και ανευθυνότητας. Η εμπιστοσύνη του πολίτη προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς κλονίζεται. Γιατί, αν δεν μπορεί να φτιάξει 2-3 μάσκες για κάθε μαθητή, τότε πώς θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα; Πώς μιλά για προστασία, όταν δεν στέκεται στο ύψος των αρμοδιοτήτων της;

Είναι από τις στιγμές που δεν ξέρεις αν πρέπει να κλάψεις ή να γελάσεις. Κωμικοτραγική κατάσταση, όπως κωμικοτραγικοί είναι και οι υπεύθυνοι αυτής. Τα σχολεία περιμένουν μάσκες και οι Υπουργοί σφυρίζουν κλέφτικα. Και κάτι τελευταίο. Ο Γεραπετρίτης είπε πως η παροχή δωρεάν μάσκας έχει συμβολικό χαρακτήρα. Στο όλο θέμα των μασκών, το μόνο συμβολικό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι η κυβερνητική ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα.

Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

6202467

Τροχαίο στη Βουλή: Ξέσπασε η μητέρα του Ιάσονα – «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε το δίπλωμα δεν πήραν από τον αστυνομικό» (video)

«Δεν θα τελειώσουν ποτέ τα τροχαία όπως πάμε, δεν τιμωρείται κανείς. Είμαι τόσο θυμωμένη, απογοητευμένη»,…