Ν. Αναστασιάδης: Ευχαριστίες στον Έλληνα πρωθυπουργό για την αμέριστη στήριξη κατά τις διαπραγματεύσεις

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη Λευκωσία, στη σκιά του αδιεξόδου που καταγράφηκε στις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

5835e4e21dc524d22f8b4c6e

«Λυπάμαι που αντί προόδου καλούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που οδήγησαν σε αποτυχία» δήλωσε αρχικά ο κ. Αναστασιάδης κατά την έναρξη της συνέντευξης.

Έστειλε θερμές ευχαριστίες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την σωστή του στάση και αμέριστη στήριξη που παρείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όχι μόνο κατά την παρουσία μας στο Μον Πελεράν, αλλά και προηγουμένως.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία κατά τις διαβουλεύσεις στο Μον Πελεράν, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας ότι εξάντλησε κάθε όριο.

Δήλωσε πάντως έτοιμος να συνεχίσει τον διάλογο, με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων, βάσει των συμφωνηθέντων, για επίτευξη συγκλίσεων επί των διαφορών, ενώ σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να συνδέσει το εδαφικό με την πολυμερή διάσκεψη.

«Παρά την απογοήτευση, είμαι αποφασισμένος να προβώ στα απαραίτητα διαβήματα για να ξαναρχίσει ο διάλογος», επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ήθελε η σημερινή επικοινωνία να ήταν για να εξαγγείλει περαιτέρω πρόοδο. «Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα αίτια της αποτυχίας» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη λογική επίρριψης ευθυνών, αλλά δεν θα αφήσει αναπάντητους ισχυρισμούς που θέλουν την ελληνοκυπριακή πλευρά να ευθύνεται για το «ναυάγιο».

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι έπρεπε να συμφωνηθούν τα κριτήρια για το εδαφικό σε χάρτες, ενώ συμπλήρωσε ότι η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση χωρίς διαρροές.

Ως βασικά κριτήρια για επίτευξη συμφωνία, ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε:

• Την έκταση του εδάφους τουρκοκυπριακής συνιστώσας

• Τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση

• Την έκταση της ακτογραμμής κάθε πολιτείας

«Κατά τις διαπραγματεύσεις και προς απόδειξη της πολιτικής μου βούλησης, αποδέχθηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση, για να οριστικοποιήσουμε την τελική ρύθμιση», είπε και πρόσθεσε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα να εξετάσει ειδικές ρυθμίσεις για τους Τουρκοκύπριος.

Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε ότι επετεύχθη συμφωνία για την έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας, μεταξύ 28,2 και 29,2%. Εν συνεχεία, ακολουθήσε διαβούλευση για τα άλλα δυο κριτήρια, με τον κ. Αναστασιάδη να κάνει λόγο για ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά, σε ό,τι αφορά την ακτογραμμή. Είπε επίσης ότι στο Μον Πελεράν έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τον αριθμό προσφύγων.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε ανησυχίες για τυχόν αντιρρήσεις της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυμερή διάσκεψη. Όπως διευκρίνισε ωστόσο, μετά από επικοινωνίες, οι εύλογες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης ξεπεράστηκαν και ορίστηκε καταρχήν ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.

Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρότειναν, σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί, ότι οι ελληνοκύπριοι θα επέστρεφαν να μην ξεπερνούσαν τις 55.000 – 65.000, αντί των 75.000 – 95.000.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…