Το μπουρανί του Τυρνάβου και τα μπουλούκια της Λάρισας

Σταθεροί στις παραδόσεις οι κάτοικοι του Τυρνάβου και της Λάρισας, αναβιώνουν κάθε χρόνο έθιμα την περίοδο της Αποκριάς που διατηρούνται αναλλοίωτα στον χρόνο. 

Στον Τύρναβο την περίοδο της Καθαράς Δευτέρας αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο «μπουρανί».

Πρόκειται για ένα διονυσιακό έθιμο του…φαλλού, το οποίο μαζί με το καρναβάλι του Τυρνάβου προσελκύει επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο το «μπουρανί» για να υμνήσουν τη γονιμότητα της γης, τη φύση για τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.

Το «μπουρανί» και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Τύρναβο έχουν μακρά ιστορία και τα πρώτα στοιχεία εντοπίζονται το 1898. Οι κάτοικοι της περιοχής μεταφέρονται μεταμφιεσμένοι σε κάθε γειτονιά της επαρχιακής πόλης, κρατώντας στα χέρια τους ξύλινους φαλλούς και πειράζουν τους περαστικούς με χειρονομίες. Έπειτα φτιάχνουν το παραδοσιακό «μπουρανί», δηλαδή ένα φαγητό από σπανάκι, τσουκνίδα και ξύδι. Το κρασί και το τσίπουρο ρέει άφθονο και η πόλη του Τυρνάβου ζει ένα τεράστιο γλέντι με σκωπτικά τραγούδια.

«Τα μπουλούκια» στην πόλη της Λάρισας

Η πόλη της Λάρισας, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει το δικό της αποκριάτικο έθιμο. Βασισμένο στην ελληνική παράδοση, ο δήμος Λαρισαίων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης διοργανώνουν τα «μπουλούκια».

Την ημέρα της αποκριάς, ομάδες χορευτών των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης αναβιώνουν τα παραδοσιακά έθιμα από κάθε σημείο της χώρας. Μεταμφιεσμένοι μουσικοί από τους συλλόγους δημιουργούν ομάδες (μπουλούκια) και με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες, βιολιά ξεσηκώνουν την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με τα «μπουλούκια» στη Λάρισα θα διοργανωθούν και οι φέτος για πέμπτη χρονιά, το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς (9 Μαρτίου 2019). Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα πραγματοποιηθεί και ένα μεγάλο γλέντι με τον βιρτουόζο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά, τον ερμηνευτή του παραδοσιακού τραγουδιού Αντώνη Κυρίτση και επταμελή κομπανία.

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Η ακριβής ώρα, ημέρα εξόδου θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ καλούν σε συμμετοχή στις δράσεις των…