«Μπλόκο» στο υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο του Βαγγέλη Μαρινάκη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε εντολή κατάσχεσης του δεξαμενόπλοιου.
 

NewsRoom 27/01/2021 | 22:24

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν μεταφορά περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου που θεωρούν πως προέρχεται από το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον επιθυμεί να εμποδίσει τις εξαγωγές ενέργειας από την χώρα της Μέσης Ανατολής.  

Το πετρέλαιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, μεταφέρεται με το πλοίο «Αχιλλέας», που έχει σημαία της Λιβερίας και ταξιδεύει προς τις ΗΠΑ. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε εντολή κατάσχεσης, ανέφεραν άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν καθώς δεν έχουν άδεια να μιλήσουν με τα ΜΜ

Υπό προεδρίας Τραμπ, θυμίζουμε, η Ουάσινγκτον έκανε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου, να τερματίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες και να σταματήσει να παρεμβαίνει σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.  

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Αχιλλέα», η Capital Ship Management Corp., συμφερόντων Μαρινάκη, ανέφερε, αρχικά, στις αρχές των ΗΠΑ ότι το πετρέλαιο προήλθε από το Ιράκ.  

Απενεργοποιήθηκε το σύστημα εντοπισμού

Σύμφωνα με τα έγγραφα αποστολής, είχε προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ. Το σύστημα εντοπισμού του απενεργοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου έως τις 13 Ιανουαρίου, όταν έπλεε κοντά στη Νότια Αφρική, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη του και να αποφύγει τον έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές λόγω του εμπάργκο.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πολλά πλοία προερχόμενα από το Ιράν απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση τους…
 

Υπενθυμίζεται πως η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει την τελευταία διετία αυστηρές κυρώσεις και εμπάργκο στις μεταφορές πετρελαίου από το Ιράν, επί προεδρίας Τραμπ. Μάλιστα πέρυσι, οι ΗΠΑ παρεμπόδισαν πλοία που μετέφεραν καύσιμα από την Ισλαμική Δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να διαπραγματευτεί εκ νέου μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ωστόσο, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι μία προσέγγιση με την Τεχεράνη είναι πολύ μακριά.

Από την πλευρά της η ιρανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου, αναμένοντας ότι ο Μπάιντεν θα τηρήσει μια πιο «χαλαρή» γραμμή, σε σχέση με το εμπάργκο που εφαρμόζεται την τελευταία διετία.