Newsroom

Newsroom

Μπαράκ Ομπάμα: Yπέρ ενός Λιβάνου "χωρίς τρομοκρατία και ανάμιξη ξένων χωρών"

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε ο Λίβανος να απαλλαγεί από την τρομοκρατία και την ανάμιξη ξένων χωρών, ανέφερε…

obama

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε ο Λίβανος να απαλλαγεί από την τρομοκρατία και την ανάμιξη ξένων χωρών, ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με αφορμή τον εορτασμό της ανεξαρτησίας του Λιβάνου.
«Είμαι αποφασισμένος να κάνω τα πάντα στη διάρκεια της θητείας μου, για να στηρίξω τον Λίβανο και να εξασφαλίσω ότι θα απαλλαγεί από την ξένη ανάμιξη, την τρομοκρατία και τις ένοπλες συγκρούσεις» επισήμανε ο Ομπάμα στη γραπτή δήλωσή του.
Στο μήνυμά του αυτό, που είναι διατυπωμένο σε προσωπικό ύφος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι θα «συνεχίσει να στηρίζει το Ειδικό Δικαστήριο για τον Λίβανο που θα τερματίσει την εποχή των πολιτικών δολοφονιών, οι οποίες διαπράχθηκαν υπό καθεστώς ατιμωρησίας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στη δήλωση αυτή με αφορμή τη γιορτή της ανεξαρτησίας, την ώρα που οξεία αντιπαράθεση επικρατεί ανάμεσα στο στρατόπεδο του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία έχει την υποστήριξη της Συρίας και του Ιράν.
Το στρατόπεδο του Χαρίρι υποστηρίζει το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο που συγκρότησε ο ΟΗΕ το 2007, με αρμοδιότητα να ερευνήσει τη δολοφονία του πατέρα του, πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005.
Το ισχυρό σιιτικό κίνημα διαψεύδει κάθε εμπλοκή του στη δολοφονία και ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Σάγιεντ Χασάν Νασράλα είπε σε ομιλία του στις 11 Νοεμβρίου ότι το κόμμα του θα «κόψει το χέρι» οποιουδήποτε επιχειρήσει να συλλάβει οποιοδήποτε μέλος της οργάνωσης σε σχέση με την υπόθεση αυτή.
Το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του τον προσεχή μήνα.
Μια ενδεχόμενη ενοχοποίηση της Χεζμπολάχ εγείρει φόβους για επανάληψη της βίας και κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητας του Χαρίρι, στην οποία μετέχει το σιιτικό κόμμα. Η ένταση αυξάνεται πριν από την έκδοση της απόφασης, κυρίως μετά τη φήμη ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος οκτώ μελών της Χεζμπολάχ ότι αυτά διέπραξαν τη δολοφονία.
Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά CBC μετέδωσε ότι οι ερευνητές του ΟΗΕ και ένας Λιβανέζος αξιωματούχος έχουν βρει τεκμήρια που εμπλέκουν τη Χεζμπολάχ στη δολοφονία του Χαρίρι.
Το στοιχείο αυτό θα προκαλέσει μια μείζονος σημασίας εξέλιξη στην έρευνα, η οποία διαρκεί τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στην αρχή είχαν εμπλακεί και Σύροι αξιωματούχοι, καθώς και φιλοσύροι Λιβανέζοι.

Πηγή: το Βήμα

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…