Newsroom

Newsroom

Μηλιός: "Η μαφία είναι μέσα στο κράτος"

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, καθηγητής Γιάννης Μηλιός, μίλησε στην εκπομπή “Δύο στο Κόκκινο”, κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία…

milios1

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, καθηγητής Γιάννης Μηλιός, μίλησε στην εκπομπή “Δύο στο Κόκκινο”, κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχοντας μαζί της το λαό, θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση.   “Δεν υπάρχει πόλεμος μαφίας – κράτους στην Ελλάδα, είναι μέσα στο κράτος η μαφία – “προστατευμένη” και με το αζημίωτο έξοδος στις αγορές, δεν καθιστά αξιόχρεο το ελληνικό δημόσιο – επικοινωνιακό παιχνίδι στήριξης στο Σαμαρά και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας η επίσκεψη Μέρκελ – moral hazard- το 2020 θα έχουμε το χρέος που είχαμε προ μνημονίου” αναφέρει στο Κόκκινο ο Γιάννης Μηλιός.

“Η πραγματικότητα όσο κι αν θέλουν να τη κρύψουν, βγαίνει από τα λεγόμενά τους… το μοτίβο είναι “success story, δηλαδή πήγατε πολύ καλά, και συγχρόνως μένουν πολλά να γίνουν, χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια”. Αυτά σημαίνουν συνέχιση της λιτότητας, του μνημονίου και της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου. Είναι σίγουρο ότι υπάρχουν συμφέροντα που κάνουν πάρτυ”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ήταν σκηνοθετημένη η επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα είπε: “Ναι, βεβαίως. Διότι βρίσκονται από την ίδια πλευρά του τραπεζιού, δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση. Από τη μια πλευρά είναι οι λαοί που δεν εκπροσωπούνται, εν προκειμένω ο ελληνικός λαός, κι από την άλλη οι κυβερνήσεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας οι οποίοι σχεδιάζουν τακτικές πως θα περάσουν τα μέτρα, πως θα σταθεροποιηθεί το σύστημα, ενώ αποσταθεροποιείται η κοινωνία, τα δικαιώματα, η ασφάλεια των ανθρώπων”.

Κάνει λόγο για “προστατευμένη έξοδο”, εξηγώντας τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές για τη χώρα, ποιον συνέφερε αυτή η έξοδος, τι όφελος έχει ο έλληνας πολίτης: “Ο έλληνας πολίτης δεν έχει κανένα όφελος κι ούτε πρόκειται να έχει. Αντίθετα αν η ιστορία αυτή σταθεροποιήσει το σύστημα, θα έχει και περαιτέρω βλάβη. Βγαίνουμε στις αγορές σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο γίνεται ξανά αξιόχρεο και μπορεί να δανείζεται και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο. Κατηγορηματικά όμως δεν συμβαίνει αυτό. Και δεν μπορεί να συμβαίνει με 322 δις χρέος, το οποίο συνιστά το 175% του ΑΕΠ.   Από το 129% που ήταν προ μνημονίου. Δεν είναι αξιόχρεο λοιπόν. Εδώ έχουμε μια προστατευμένη έξοδο. Μια σκηνοθετημένη, και υπό την αιγίδα συγκεκριμένων μεγάλων παικτών, της Deutsche Bank, Bank of America, Merrill Lynch, οι οποίες εγγυήθηκαν ότι αυτό το μικρό ποσό θα είναι ασφαλές.

Ο κ. Μηλιός μιλάει για τις δύο όψεις του δανεισμού, καθώς ο ξένος τύπος κάνει λόγο για ακριβό δανεισμό πίσω από την επίσκεψη Μέρκελ: “Ο δανεισμός αυτός έχει και την άλλη όψη του, κάποιους που θα κερδίσουν από αυτό. Η προστατευμένη έξοδος έγινε με το αζημίωτο. Και οι γερμανικές εφημερίδες επισήμαναν πως πρόκειται κυρίως για προεκλογική κίνηση στήριξης του Σαμαρά μέσω της εξόδου και της επίσκεψης Μέρκελ, παρά για μια αποκατάσταση του αξιόχρεου. Και η Μέρκελ το χρειάζεται αυτό για τις δικές της εκλογές και γιατί στηρίζει την πολιτική της λιτότητας που είναι η πολιτική όλων των ελίτ της Ευρώπης”.

Για το κούρεμα του χρέους: “Χρειάζονται να μένει το χρέος για να λειτουργεί στις κατάλληλες στιγμές ως μπαμπούλας ώστε να συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας. Έχουν και λέξη γι’ αυτό. Το λένε “ηθικός κίνδυνος”, “moral hazard”. Σε αποτρέπουν δηλαδή από το να κάνεις μια άφρονα πολιτική, η οποία θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα κάνει και άλλους να την ακολουθήσουν. Εδώ σημαίνει ακριβώς να μη ξεφύγεις από το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, να μη πιεστείς από τα συμφέροντα της πλειοψηφίας σε μία χώρα”

Τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τα γνωρίζει αυτά κι έχει δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως “η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και μια διαφορετική πολιτική, ότι αυτό είναι στοιχέιο της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή δεν το διαπραγματευόμαστε, θα είναι η απόφαση του λαού. Κι όταν ένας λαός αποφασίσει να εκλέξει μια κυβέρνηση για να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, η κυβέρνηση αυτή είναι υποχρεωμένη να την ακολουθήσει, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα”.

Για την νευρικότητα που επικρατεί στις αγορές, παρά τους πανηγυρισμούς για την έξοδο, σημειώνει: “Οι αγορές βλέπουν τα στοιχεία. Βλέπουν ότι έχει το δημόσιο ανείσπρακτα χρέη κι ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τα πλεονάσματα. Το ότι μια μερίδα μεγάλων παικτών, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, αποδέχθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι του Σαμαρά και θέλουν το Σαμαρά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαβάνονται ότι η κρίση συνεχίζεται και παίρνουν τα αντίστοιχα μέτρα”.

“Είναι παράλογο που μας έλεγαν πριν τέσσερα χρόνια οι αγορές ότι το 120% του χρέους είναι μη βιώσιμο και πρέπει να μειωθεί, και  με το 175% σήμερα που λένε ότι πάμε καλά, αλλά ο στόχος είναι το 124% το 2020. Το οποίο βεβαίως είναι ανέφικτο. Σχεδιάζουν το 124% για το 2020, πανηγυρίζοντας, το οποίο δεν θα το πετύχουν”.

Εκφράζει την αισιοδοξία του για την λαϊκή στήριξη μετά τις εκλογές σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για μία μαφία στη χώρα, που υπάρχει μέσα στο κράτος: “Είμαστε προετοιμασμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά,  κι έχουμε κατανοήσει ότι το κέντρο αυτού του παιχνιδιού θα είναι μέσα στη χώρα. Θα είναι τα διπλεκόμενα, θα είναι η μαφία η οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα, όπως αλλού, δεν υπάρχει πόλεμος κράτους – μαφίας. Γιατί η μαφία είναι μέρος των διαπλεκομένων κι επομένως είναι μέσα στο κράτος. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό το λυσσαλέο πόλεμο που έχει να κάνει με συμφέροντα μερίδας των τραπεζιτών, με συμφέροντα διαπλεκομένων, μεγάλων καναλαρχών. Έχουμε το κόσμο μαζί μας, και θα τον έχουμε ακόμη περισσότερο όταν θα είναι σαφές πόσο θα αλλάξει η ζωή του με το πρόγραμμα που μόλις θα έχει ψηφίσει, μετά τις εκλογές, και άρα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση κι οποιαδήποτε υπονόμευση”. 

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…