Newsroom

Newsroom

Μια… ιστορική αναδρομή στο Euro που επιστρέφει στη χώρα που το γέννησε

Λίγες ημέρες έμειναν μόνο μέχρι την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι τελικές 23άδες έχουν ανακοινωθεί και ολόκληρος σχεδόν ο ανδρικός πληθυσμός προετοιμάζεται να απολαύσει τα παιχνίδια. Το φετινό Euro αποτελεί την 15η διοργάνωση του θεσμού που καθιερώθηκε το 1960. Πώς και πότε όμως ξεκίνησαν όλα;

57515a5b1dc524bf2e8b4ebb

Το Euro αποτελεί την κύρια ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη, σε επίπεδο εθνικών ομάδων και διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1960, με διοργανώτρια την ΟΥΕΦΑ (UEFA European Football Championship).

Στις 5 Φεβρουαρίου του 1927, ο γάλλος παράγοντας Ανρί Ντελονέ έριξε στο τραπέζι την ιδέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων. Οι συνθήκες όμως τότε δεν ήταν ακόμη ώριμες. Κύριος παράγοντας φυσικά τα πολιτικό-οικονομικά τεκταινόμενα της εποχής αλλά και το γεγονός πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν ακόμη ανοργάνωτο.

Το 1954, με την ίδρυση της ΟΥΕΦΑ, η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο. Ποιος την έφερε; Μα ξανά ο «επίμονος» Ντελονέ. Ο γάλλος είχε αναλάβει πλέον το πόστο του γενικού γραμματέα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

Αντίθετοι στην ιδέα του Ντελονέ βρέθηκαν οι τέσσερις ομοσπονδίες της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή αυτές της Αγγλίας, Ουαλίας, Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας. Αυτές οι τέσσερις χώρες ήταν ικανές να παρασύρουν και τους υπόλοιπους «μεγάλους» της Ευρώπης με συνέπεια από τα 31 μέλη της ΟΥΕΦΑ, μόνο 14 να ψηφίσουν την πρόταση.

Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου του 1957, η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε τη διοργάνωση ενός πρωταθλήματος μεταξύ εθνικών ομάδων ανά τετραετία, με την ονομασία Κύπελλο Εθνών «Ανρί Ντελονέ», προς τιμήν του εμπνευστή του, ο οποίος είχε πεθάνει από το 1955.

Αφορμή βέβαια για την απόφαση που πήρε η ΟΥΕΦΑ ήταν κυρίως το γεγονός πως είχαν ξεκινήσει ήδη σε άλλες ηπείρους αντίστοιχες διοργανώσεις, όπως π.χ το Κόπα Αμέρικα και το Κόπα Άφρικα.

Μόλις 17 χώρες όμως δήλωσαν συμμετοχή στην πρώτη διοργάνωση. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. «Εκτός» όμως ήταν η Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Απούσες ήταν ακόμη η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1954 Δυτική Γερμανία, η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1958 Σουηδία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Ο προκριματικός γύρος διεξήχθη με το σύστημα των διπλών νοκ άουτ αγώνων από τον Σεπτέμβριο του 1958 και οι τέσσερις ομάδες που απέμειναν συγκρότησαν την τετράδα της τελικής φάσης, που διεξήχθη στο Παρίσι το 1960.

Στον τελικό της 10ης Ιουλίου η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση στους φιλάθλους είχαν ως αποτέλεσμα στο δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1964 να συμμετάσχουν όλες οι χώρες – μέλη της ΟΥΕΦΑ.

Από το 1968 ο θεσμός αυτός μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και οι ομάδες της τελικής φάσης, από 4 το 1960, θα φθάσουν στις 24 το 2016.

Ας καθίσουμε λοιπόν αναπαυτικά στους καναπέδες μας, να ανοίξουμε τις τηλεοράσεις μας να παραγγείλουμε τα… “μεζεδάκια” μας και να απολαύσουμε ξέγνοιαστοι το Euro με την παρέα μας.