Μήνυμα Παπαγγελόπουλου: "Κάποιοι εκπρόσωποι της διαπλοκής που ξιφουλκούν κατά θεσμών, ματαιοπονούν"

Αιχμές προς «όσους επιχειρούν να στοχοποιήσουν άδικα -και για ιδιοτελείς σκοπούς- δημόσια πρόσωπα» άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

5790a02c1dc524a77a8b4da9

«Είναι γεγονός ότι το παλαιό σύστημα αντιστάθηκε και αντιστέκεται και παλεύει απεγνωσμένα να μπλοκάρει, σε όλους τους τομείς, τον αγώνα για εξυγίανση. Όμως ο πόλεμος που διεξάγουμε κατά της διαφθοράς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αμείωτη πυγμή. Άλλες μάχες έχουν κερδηθεί, άλλες όμως μένει να κερδηθούν» δήλωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η εμπειρία μου, κυρίως ως πολίτη, μ’ έχει διδάξει ότι όσοι επιχειρούν να στοχοποιήσουν άδικα -και για ιδιοτελείς σκοπούς- δημόσια πρόσωπα, στοχοποιούνται τελικώς οι ίδιοι από την κοινωνία και βρίσκουν τον λαό απέναντί τους».

«Κάποιοι εκπροσωπώντας τη διαπλοκή, ξιφουλκούν και κραδαίνουν τα σπαθιά τους, όχι μόνο κατά της κυβέρνησης, κάτι που είναι αναμενόμενο, αλλά και κατά θεσμών. Ματαιοπονούν! Τα ξίφη τους είναι στομωμένα, σκουριασμένα και ρυπαρά. Είναι εντελώς ακίνδυνα γι’ αυτούς για τους οποίους τα κραδαίνουν. Είναι όμως επικίνδυνα για τους ίδιους. Κινδυνεύουν να αυτοτραυματιστούν και να δηλητηριαστούν από τη σκουριά και του ρύπους του μίσους και της εμπάθειας τους» πρόσθεσε.

«Για τα πιστόλια, που κάποιοι τα χρησιμοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα άνομα σχέδιά τους είναι και αυτά ελαττωματικά ως όπλα. Και για τα ελαττωματικά όπλα υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής, αφλογιστίας και εκρήξεως στα χέρια αυτών που τα χρησιμοποιούν. Σε αυτήν την περίπτωση, τα πιστόλια καταστρέφονται και οι οπλοφόροι τραυματίζονται ή και σκοτώνονται» κατέληξε.

H πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου από την πλευρά της, απέδωσε στη διαφθορά, κατά κύριο λόγο, την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές κάνουν το καθήκον τους και προσπαθούν να συμβάλλουν καθοριστικά για την πάταξη της διαφθοράς.

Στις συνέπειες της διαφθοράς αναφέρθηκε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, που διαλύουν, όπως είπε, τις κρατικές και κοινωνικές δομές. Σημείωσε δε, ότι το κόστος της διαφθοράς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τα 120 δισ. ευρώ. Όπως είπε πάντως η Ξένη Δημητρίου 

υπάρχει πολύς δρόμος κατά της διαφθοράς, ενώ επισήμανε ότι η οριζόντια και κάθετη διαφθορά αποτελούν ένα σταυρόλεξο που πρέπει να λυθεί.

Για τη συνεισφορά του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην πρόληψη, αλλά και την πάταξη της διαφθοράς, μίλησε και η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Δέσποινα Καββαδία- Κωνσταντάρα, τονίζοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος προλαμβάνει πολλά. Για αυτό τον λόγο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ενδεχόμενη κατάργηση αυτών των ελέγχων, κάτι που ζητά το ΔΝΤ να γίνει έως το 2019.

Ο Γενικός Γραμματέας κατά της διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του ότι η διαφθορά αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παθογένειες του Δυτικού κόσμου με τρομερές επιπτώσεις στη δημοκρατία και τη θέση του πολίτη σε αυτήν. «Ιδιαίτερα σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο διογκώνεται», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο έργο της Γραμματείας τους τελευταίους 15 μήνες είπε πως «μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες κληθήκαμε να δώσουμε μάχες σε όλα τα μέτωπα, ακόμη και σε αυτό της ύπαρξης μας, η οποία δεν ήταν, ούτε δεδομένη, ούτε αυτονόητη. Κληθήκαμε να κατανοήσουμε σε βάθος το φαινόμενο της διαφθοράς».

Με έμφαση, δε τόνισε ότι σε καμία περίπτωση, «δεν απαγορεύσαμε, ούτε υπαγόρευσαμε στη Δικαιοσύνη ελέγχους. Το μόνο που καταστήσαμε σαφές είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια και απόδοσης δικαιοσύνης. Η μόνη εντολή που δόθηκε είναι να προχωρούν τις υποθέσεις διαφθοράς μέχρι τέλους, όποιον κι αν αφορούν, χωρίς παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος στη λίστα Μπόγιαρνς είπε πως «αυτό ήταν μόνο η αρχή, μπροστά στο δάσος που απλώνεται μπροστά μας, αφού πια η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί αποζημιώσεις από τις ξένες τράπεζες». Προανήγγειλε μάλιστα και τη δημιουργία ενός κέντρου καταγγελιών για θέματα διαφθοράς, στο οποίο θα προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…