Newsroom

Newsroom

Μεταστροφών συνέχεια στο πολιτικό σκηνικό

Τελειωμό δεν έχουν οι μεταστροφές των πολιτικών αρχηγών λίγες μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου. Ας θυμηθούμε τη…

Τελειωμό δεν έχουν οι μεταστροφές των πολιτικών αρχηγών λίγες μέρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου. Ας θυμηθούμε τη ρητορική που ανέπτυσσαν οι αρχηγοί την προεκλογική περίοδο και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αντώνης Σαμαράς: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόνισε πολλάκις ότι για να παρθούν μεγάλες αποφάσεις, θα πρέπει ο επόμενος πρωθυπουργός να έχει τα χέρια του λυμένα, ενώ ερωτηθείς για το αν η κάλπη δεν βγάλει αυτοδυναμία, τόνισε ότι “μπαίνω στο γήπεδο για τη νίκη, ούτε για την ισοπαλία, ούτε για την ήττα”. Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, οι επαναληπτικές εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.”Τι θα γίνει αν μετά τις εκλογές ο κ. Βενιζέλος ή το ΠΑΣΟΚ βάλουν όρους. Εγώ θα είμαι δέσμιος τους;”

“Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η αυτοδυναμία. Και αυτοδυναμία μόνον η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από επιλογή δική μου”.

Μετεκλογικά, η ανάγκη της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία έδωσε τη θέση της στην πρόθεση κυβέρνησης συνεργασίας ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μετά τις εκλογές δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση, πρέπει να υπάρξει, αλλά πρέπει να έχει και την ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δώσαμε δύο εναλλακτικές λύσεις: Οικουμενική κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δύο προϋποθέσεις, παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Η δεύτερη, να προχωρήσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση για τις απαραίτητες τροποποιήσεις του Μνημονίου και να έχουμε ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για εκλογές τις οποίες θα προκαλέσει ο ίδιος».

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προεκλογικά μιλούσε για απαραίτητη εφαρμογή του Μνημονίου, ενώ πλέον ρεαλιστική θεωρείται η εξέταση των περιθωρίων “επαναδιαπραγμάτευσης” των όρων του.

Πριν το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ανήθικο να κρύβεται πίσω από την αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Ναι είχαμε ασάφειες, ναι ειπώθηκαν λάθος λόγια, ναι δεν πήραμε όλα τα μέτρα σωστά και μαζί αλλά δεν έχει ευθύνη εκείνος που οδήγησε τη χώρα σ΄αυτή την κρίση; Δεν μίλησε η ΝΔ για τα συντρίμμια που άφησε το 2009».
Ειδικότερα αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «τώρα λέει ότι “λεφτά υπάρχουν”, εμείς τουλάχιστον δεν το λέμε». Και πρόσθεσε: «Ρωτώ: Θα καταγγείλουν τη σύμβαση; Θα μπορούν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο; Ας απαντήσει».
Μετεκλογικά, η κυβέρνηση συνεργασίας ήταν εφικτή και με τη Νέα Δημοκρατία, όπως και η επαναδιπραγμάτευση του μνημονίου με μόνο όριο την παραμονή της χώρας στο ευρώ: «Το ακραίο όριο της προσπάθειας πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, που αυτή είναι και η βούληση του ελληνικού λαού. Στο όριο αυτό πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους μας.
«Εμείς θέσαμε ένα μόνο όριο: Να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και Ευρώπης, να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Ενώ και οι δύο αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας αποδίδουν στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανακολουθία στα λεγόμενά του, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανασύνταξη των κομμάτων ενόψει δεύτερων εκλογών που προϋποθέτει και την απαραίτητη ρητορική.


Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…