Newsroom

Newsroom

Μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες

Η Αννέτα Καββαδία τα είπε, μέσω του Καβάφη: Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις.

57c6dba81dc5248a228b46e9

Του Θανάση Καρτερού

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης τα είπε χωρίς ποιητές μεσάζοντες: Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως.

Και οι δυο είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μας εκπροσωπούν, δηλαδή, ως πολίτες, ως αριστερούς, ως ψηφοφόρους. Και οι δυο, επίσης, εισάγουν στην πολιτική κριτική τους τον… εξευτελισμό. Η μεν μέσω ποίησης. Ο δε ευθέως, προειδοποιώντας κιόλας ότι θα πέσουν -ποιοι;- από τα σύννεφα! Και οι δύο, τέλος, «τα λένε» με αφορμή την πρόταση για τον Πολύδωρα.

Μιας και οι δύο επέλεξαν να τα πουν από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθαρίζω ότι προσωπικά δεν θα διαπράξω like. Όχι γιατί θεωρώ έξυπνη, ή ξέρω γω πονηρή, την ιδέα για τον Πολύδωρα. Από πολιτική άποψη η πρωτοβουλία αυτή δεν πείθει. Ούτε στην κυβερνητική σοβαρότητα πρόσθεσε κάτι ούτε αποτελεσματική αποδείχτηκε. Σε κανένα επίπεδο.

Σηκώνει κουβέντα δηλαδή. Και κριτική. Και πολεμική. Αλλά από πού κι ώς πού ανακατεύουμε την κριτική με την ξεφτίλα; Κι αν η πρόταση για τον Πολύδωρα είναι ξεφτίλα, τι είναι να μιλάς έτσι για συντρόφους σου; Για μια κυβέρνηση που δέχεται επιθέσεις από παντού ακριβώς με στόχο να την εξευτελίσουν, ή να την ξεφτιλίσουν; Στραβομάρα έχουμε;

Κι αν ο άλλος, αγαπητοί βουλευτές, σας απαντήσει με τον ίδιο τρόπο; Αν σας ανταποδώσει ο «ξεφτιλισμένος» τα ίσα; Αν σας αναρτήσει, όπως ακριβώς εσείς αυτόν, στον πάσσαλο της διαδικτυακής ατίμωσης, ότι εσείς «μας ξεφτιλίζετε» ξεφτιλίζοντας την κριτική και τον διάλογο; Και μετατρέποντας έτσι την Αριστερά της κριτικής σκέψης σε αρένα «ξεφτιλισμένων»;

Αντί για συμπέρασμα, αντιγράφω ολόκληρο το… εμπλεκόμενο ποίημα. Όσο μπορείς είναι ο τίτλος του και αφιερώνεται σε όσους συζητούν με όρους… ξεφτίλας.

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, / τούτο προσπάθησε τουλάχιστον / όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις / μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, / μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες. / Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, / γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την / στων σχέσεων και των συναναστροφών / την καθημερινήν ανοησία, / ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

πηγη Η Αυγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

via 252863 212661 type13262

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων – Την απείλησε με μαχαίρι, τη λήστεψε και την ξυλοκόπησε

Ακόμα ένα περιστατικό με βία ανηλίκων που σοκάρει

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

ap boet5

Θρίλερ με τους πληροφοριοδότες που μίλησαν για τα ελαττώματα παραγωγής στην Boeing – Βρέθηκε και ο δεύτερος νεκρός

Σαν σε ταινία βρέθηκε νεκρός και ο δεύτερος πληροφοριοδότης που μίλησε για τα ελαττώματα της…