Newsroom

Newsroom

Μέχρι και το 2013 βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη

Εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της ευρωζώνης προδιαγράφει η πρόσφατη μηνιαία έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το οποίο…

Εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον της ευρωζώνης προδιαγράφει η πρόσφατη μηνιαία έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ευρωζώνη θα ολισθήσει σε νέα ύφεση και δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ξανά πριν από το 2013.

Η ίδια έρευνα, στην οποία συμμετέχουν οικονομολόγοι, προβλέπει επίσης ότι δεν πρόκειται να προκύψουν νέες δραστικές πολιτικές παρεμβάσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα προστίθεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτήν την εβδομάδα, κατά τα οποία η ευρωζώνη μόλις απέφυγε την ύφεση το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, αφού μόνον η Γερμανία αναπτύχθηκε το τρίμηνο ως τον Ιούνιο, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας, παρέμεινε σε στασιμότητα.

Αν τα δεδομένα αυτά συνδυαστούν με την επιδεινούμενη προοπτική για τις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης, που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σε άλλη έρευνα του Reuters, οι ελπίδες περί τερματισμού της κρίσης της ευρωζώνης ή για μια ουσιαστική ανάκαμψη μοιάζουν να εξασθενούν.