"Με την Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να παίζει"

Μήνυμα συνεργασίας αλλά και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Καστελόριζο που βρίσκεται σήμερα για να εγκαινιάσει τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης που θα παράγουν 400 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, ποσότητα που θα υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

5ad5f06d1dc524b5078b45d2

«Με την Ελλάδα δεν μπορεί κανείς να παίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «η χώρα μας υπερασπίζεται διαχρονικές αξίες και θα το ξανακάνει με όποιο τρόπο και αν χρειαστεί».

Σε μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στο Καστελόριζο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το τέλος της δύσκολης περιόδου για τη χώρα που ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Έκανε λόγο για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, παραλληλίζοντας την καθαρότητα της εξόδου με εκείνη του νησιωτικού ουρανού. Δεσμεύτηκε επίσης πως τον Αύγουστο θα επισκεφτεί εκ νέου το Καστελόριζο για να ανακοινώσει και την τυπική έξοδο της Ελλάδας από την εποπτεία έτσι ώστε να βγει, όπως είπε, το μελανό χρώμα από το νησί, από το οποίο αναγγέλθηκε η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το παράδειγμα καλής συνεργασίας που δίνουν οι τοπικές κοινωνίες στις δύο πλευρές, στο Καστελόριζο και αλλού.

«Κάποιες φορές οι πολιτικές ηγεσίες είναι που δεν ακολουθούν», υποστήριξε και συνέχισε τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα, και «δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε σπιθαμή των εδαφών της. Από το Διδυμότειχο ως τη Γαύδο, και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο. Φυσικά, η Ελλάδα ούτε απειλεί, αλλά ούτε φοβάται κανέναν».

Ενώ σημείωσε παράλληλα πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, που διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη αλλά και ισχυρά ερείσματα και συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα.

«Πολλές φορές βρισκόμαστε σε ταραγμένες περιόδους μπροστά σε αδικαιολόγητες συμπεριφορές, προκλητικής στάσης και επιθετικής στάσης από την πλευρά των γειτόνων μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως η ταραγμένη περίοδος που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν συνάδουν με τις αρχές της καλής γειτονίας, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

«Θέλω σήμερα από αυτόν εδώ τον τόπο να περάσω ένα μήνυμα, από τη μια μήνυμα συνεργασίας, συνεννόησης, ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης από την άλλη όμως και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Τούτο τον τόπο όσοι τον κατοίκησαν τους προηγούμενους αιώνες, ξέρουν πολύ καλά να τον υπερασπίζονται. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, είπε για τη χώρα μας ο πρωθυπουργός. Ενώ ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που όπως είπε φυλάνε Θερμοπύλες και διαφυλάττουν στο έπακρο, τα εδάφη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. «Η χώρα μας, διαθέτει άλλωστε αδιαμφισβήτη ισχύ και κομβική θέση στο διεθνές πεδίο, διότι είναι μια δυναμη που ξέρει να επιδεικνύει πάντοτε ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά και όταν χρειάζεται αποφασιστικότητα» υπογράμμισε.

Ειδική αναφορά στον σμηναγό Γιώργο Μπαλτάδωρο

Αναφερόμενος στον εκλιπόντα σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο είπε: «Είχαμε την ατυχία να χάσουμε έναν από τους καλύτερους μας πιλότους», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών είναι στο Πάνθεον των Ηρώων μας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Χαρακτήρισε ένδειξη καλής θέλησης, το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του, κινήσεις όμως -συμπλήρωσε- που πρέπει να έχουν συνέχεια.

Δεν πρέπει να γίνονται προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος. Το λέω με αίσθημα φιλίας προς τους γείτονες μας, προχθές ο Τούρκος πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο να συλυπηθεί για μια άτυχη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Όχι τα προκλητικά διαγγέλματα, όχι οι προκλήσεις επιθετικότητας, τούτη την ώρα θα έπρεπε να συζητάμε για το πώς θα αναπτύξουμε ακόμα καλύτερα τον τουρισμό μας, για το πώς από κοινού θα φροντίσουμε να αυξηθεί η κίνηση στο Αιγαίο, να αυξηθεί το εμπόριο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά» του για την παρουσία του στο Καστελόριζο, και τόνισε ότι «μπορεί να βρίσκεται πολλά μίλια μακριά από την πρωτεύουσα, όμως εδώ είναι που χτυπά δυνατά η καρδιά της πατρίδας μας».

 «Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω»

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως η Ελλάδα της νέας εποχής, οφείλει να έχει ως θεμελιώδη αξία και πυξίδα την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη ανάπτυξη αφορά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας οι οποίες ταυτίζονται απολύτως με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η στήριξη της κυβέρνησης στο εθνικό συμφέρον είναι έμπρακτη και όχι κούφια λόγια και αναμασημένες πατριωτικές κορώνες, και περνάει από την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές είπε ακόμη, εστιάζοντας στις δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης.

«Θα μπορούσα να έλθω για να κάνω διάγγελμα, αλλά δεν θα το κάνω», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αυτό το όμορφο φόντο δεν το βρίσκει κανείς εύκολα.

Ξεκαθάρισε έτσι ότι δεν πήγε στο νησί για επικοινωνιακούς λόγους, για να φτιασιδώσει, όπως είπε, κακόμορφα σχέδια, όπως έγινε στο παρελθόν».

Επισήμανε ωστόσο, ότι «μετά από χίλια κύματα, η Ελλάδα βρίσκει ξανά λιμάνι, λιμάνι απάγγειο και ασφαλές ώστε να ξεκινήσουμε πλέον ένα νέο ταξίδι με πυξίδα τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του λαού».

«Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα -θέλω να πιστεύω- δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία.

Σας ευγνωμονούμε», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εγκαίνια της λειτουργίας δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης  

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο νησί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Εκεί τους υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εμβαλωματικές, μέχρι χθες, λύσεις είχαν αποδειχθεί πιο δαπανηρές, αφού από το 2012 ως και πέρυσι, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δαπανήσει περίπου 3.000.000 ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά νερού, ενώ σήμερα δαπανάται σχεδόν το ένα τρίτο του ποσού. 

Οι δύο μονάδες έχουν συνολική χωρητικότητα 400 κυβικά μέτρα την ημέρα.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ο πρωθυπουργός είπε πως επιδοτήθηκαν στο Καστελόριζο 246 νοικοκυριά μέσω του Προγράμματος «Παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μονίμους κατοίκους των απομακρυσμένων Νησιών της χώρας», του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, συνολικού προυπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Το Καστελόριζο θα γίνει πλέον ένα νησί υδατικά αυτόνομο και δεν θα εξαρτάται από τη μεταφορά νερού με πλοίο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες».

Μίλησε επίσης για ένα καθοριστικό βήμα που έγινε στο νησί για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος και την επίτευξη για πρώτη φορά αυτάρκειας πόσιμου νερού αλλά και περιορισμού του κόστους του ανά κυβικό, περίπου στο 1/5 της τιμής που πλήρωνε το ελληνικό δημόσιο, ως τώρα, για την μεταφορά του νερού με το πλοίο υδροφόρα.

«Πλέον η αναπτυξιακή αυτή παρέμβαση δίνει τη δυνατότητα στο νησί του Καστελόριζου να οραματιστεί μία ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια» υπογράμμισε ο κ.Σαντορινιός.

Κατά μέσο όρο, μέσα στο έτος, μεταφέρονταν στο νησί 50.000 χιλ. κυβικά μέτρα νερού με την ιδιωτική υδροφόρα και η τιμή του κυβικού που πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο, ήταν 10,30 ευρώ(πλέον ΦΠΑ), ενώ η δαπάνη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ (με ΦΠΑ), ετησίως.

Πλέον η τιμή προμήθειας, μετά τη λειτουργία των δύο αφαλατώσεων, θα είναι κατά μέσο όρο 2 ευρώ ανά κυβικό μέτρο ενώ η εταιρεία αφαλάτωσης που ανέλαβε, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης, θα πληρώσει όλα τα έξοδα των μηχανισμών εγκατάστασης αφαλάτωσης αλλά και τα συνοδά έργα . Με την λειτουργία των νέων μονάδων αφαλάτωσης το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος 80,58%.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει ότι η ανάδοχος εταιρεία μετά από πέντε χρόνια θα παραδώσει τις μονάδες αφαλάτωσης στο δήμο Καστελορίζου. «Σπάσαμε ένα κατεστημένο 30 ετών, το Καστελόριζο πλέον θα έχει δύο νέες και σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης, νερό ποιοτικό και αρκετό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο, στο πλαίσιο των εργασιών του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου.

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 19:30 θα απευθύνει κεντρική ομιλία στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, «Ένα Αναπτυξιακό Οικοσύστημα», στο Rodos Palace Hotel.

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

AP24116535072336

Φρανκ Τάισον: «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – Σοκάρει η νέα ρατσιστική δολοφονία από τις αρχές των ΗΠΑ (Video)

Στο σοκαριστικό βίντεο από τις κάμερες σώματος των ενστόλων φαίνεται ο 53χρονος να αντιστέκεται στη…

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

2257373

Αρζόγλου: Αλλαγή στάσης για τον Κώστα Κωστόπουλο μετά τη μαρτυρία της Διδασκάλου – «Θλίβομαι για τον έως τότε φίλο μου και οικτίρω τον εαυτό μου»

«Η εικόνα άλλαξε εντελώς από τη μαρτυρία της κυρίας Κατερίνας Διδασκάλου και την επικοινωνία μας»,…

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

InCollage 20240424 163106834

Μας μπέρδεψε ο Καλλιάνος: Στην Καινούργιου «κανένα θέμα με τον Άδωνι» – Στον Λιάγκα… «να βγει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο» (video)

Λίγο μπερδεμένα τα είπε ο Γιάννης Καλλιάνος σχετικά με τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

AP24065619504366

Έμα Στόουν: «Φρίκαρα πριν από μερικά χρόνια» – Το πραγματικό της όνομα και ο λόγος που το άλλαξε

Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που έδωσε στο Hollywood Reporterη, η 35χρονη μούσα του Γιώργου Λάνθιμου.