Newsroom

Newsroom

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Οι ιατροδικαστές θα καταθέσουν για την επίδραση που είχαν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε πριν ξεψυχήσει αιμόφυρτο το θύμα

4806280

Τις κρίσιμες στιγμές που οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου θα επιχειρήσουν να αναδείξουν με τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, στην δεύτερη συνεδρίαση του για την υπόθεση που συντάραξε την κοινωνία πριν τρία χρόνια.

Με αιτήματα φορέων και άλλων, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΗΕΑ, προς τη διοίκηση του Πρωτοδικείου αλλά και προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξασφάλιση μεγαλύτερης αίθουσας για την διεξαγωγή της δίκης, η διαδικασία που ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου συνεχίζεται σήμερα στην ίδια αίθουσα.

Κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 33χρονου είναι δύο πολίτες, ο κοσμηματοπώλης, εντός του καταστήματος του οποίου εισήλθε το θύμα και ένας μεσίτης, και οι τέσσερις αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στο σημείο . Όλοι τους κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Μετά τις καταθέσεις των γονιών και του αδελφού του 33χρονου ακτιβιστή που άνοιξαν την ακροαματική διαδικασία η δίκη σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί με τις καταθέσεις μαρτύρων , από τον κατάλογο των 41 που εκφωνήθηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας.

Στο βήμα του μάρτυρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται να ανέβουν οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην οδό Γλάδστωνος την κρίσιμη στιγμή, το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018, όταν ο 33χρονος ακτιβιστής βρέθηκε εντός του καταστήματος του ενός εκ των έξι κατηγορουμένων, “για άγνωστο λόγο”, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, “κυνηγημένος” σύμφωνα με τους οικείους του. 

Κατάθεση θα δώσουν και οι ιατροδικαστές που η επιστημονική τους άποψη είναι σημαντική, για το πώς ακριβώς επήλθε το τραγικό αποτέλεσμα και την επίδραση που είχαν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε πριν ξεψυχήσει αιμόφυρτος ο Ζακ Κωστόπουλος.

Το δικαστήριο θα επιχειρήσει να ανασύρει κάθε λεπτομέρεια, κάθε παρατήρηση και κάθε δεδομένο που θα δώσουν οι αυτόπτες του συγκλονιστικού θανάτου του 33χρονου, ώστε να αναβιώσουν όσα έλαβαν χώρα από την στιγμή που ο Κωστόπουλος βρέθηκε στον επίμαχο πεζόδρομο μέχρι τη δραματική του πτώση .

Στην διάθεση των παραγόντων της δίκης είναι το βιντεοληπτικό υλικό που καταγράφηκε από την οδό Γλάδστωνος και από όσα έγιναν όταν εγκλωβίστηκε εντός του κοσμηματοπωλείου ο Ζακ Κωστόπουλος. Το επίμαχο υλικό από την αρχή, κατά την πρώτη συνεδρίαση, συμφωνήθηκε με την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση ότι θα αξιοποιηθεί ώστε να έχουν οι δικαστές και οι παράγοντες πλήρη αντίληψη για όσα έγιναν στην οδό Γλάδστωνος και την θέση που είχαν κατηγορούμενοι και θύμα στον χώρο, αλλά και προκειμένου επ’ αυτού να μπορούν να εξεταστούν αυτόπτες μάρτυρες.

Εκτός της δικαστικής αίθουσας και σήμερα θα βρίσκονται δεκάδες φίλοι και μέλη οργανώσεων διεκδικώντας “δικαιοσύνη για τον Ζακ/ZackieOh”.

“Μην περιορίζετε τη δημοσιότητα της δίκης”

Ανακοίνωση εξέδωσε το παρατηρητήριο της δίκης αναφορικά με τα εμπόδια που τίθενται στη δημοσιότητα της πολύκροτης δίκης.

“Η έναρξη της δίκης των 6 κατηγορουμένων για τον φονικό ξυλοδαρμό του/της Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh στις 20/10/2021, συνοδεύτηκε από το αίτημα για τη μεταφορά της σε αίθουσα πιο κατάλληλη για την καταγραφή της διαδικασίας και την ομαλή παρακολούθησή της από το ευρύ κοινό, από τους/τις παρατηρήτριές μας, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Κατανοούμε πλήρως το δύσκολο παζλ που έχει να επιλύσει η έδρα, ισορροπώντας πάνω σε ένα τριπλό πρόβλημα: περιορισμοί που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα μέτρα για την πανδημία, έλλειψη αιθουσών και επιβάρυνση του προγράμματος των δικαστών.

Ωστόσο, ο μερικός αποκλεισμός των παρατηρητών/τριών μας, ο ασφυκτικός περιορισμός του αριθμού των δημοσιογράφων σε 4 και η απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ δεν αποτελούν λύσεις προς τη σωστή κατεύθυνση για την δημοσιότητα της δίκης.

Η λειτουργία του παρατηρητηρίου, βασίζεται στην νομική και δημοσιογραφική καταγραφή της διαδικασίας με σκοπό την άμεση, εύληπτη και νομικά σαφή ενημέρωση του κοινού και επιτελείται σε κάθε δικάσιμο με την ταυτόχρονη παρουσία και νομικού και δημοσιογράφου. Όταν μας ζητείται να καταγράφουμε μόνο με έναν είναι σαν να αναγκαζόμαστε να γράφουμε με σπασμένο πληκτρολόγιο.

Θα θέλαμε επίσης να προσθέσουμε ότι, η πλήρης απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ μέσα στην αίθουσα, στερεί από την κάλυψη της δίκης μια πολύ σημαντική πτυχή της, αυτήν της δύναμης της εικόνας. Ιδιαίτερα μετά την εμπειρία άλλων, εξαιρετικά σημαντικών για την κοινωνία δικών, όπου η παρουσία των φωτορεπόρτερ ήταν υποδειγματική και απόλυτα εναρμονισμένη με τις εντολές τις έδρας και τα δικαιώματα όλων των παραγόντων της δίκης.

Η απόφαση μπορεί να αναθεωρηθεί και βρίσκεται απόλυτα μέσα στις δυνατότητες της έδρας αλλά και στην αρμοδιότητα της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία, με κατάλληλο προγραμματισμό, μπορεί να διευκολύνει και το επιβαρυμένο πρόγραμμα των τακτικών δικαστών και την δυνατότητα για διεξαγωγή της δίκης σε πιο κατάλληλη αίθουσα η οποία θα εξυπηρετεί και θα συμβαδίζει με την αρχή της δημοσιότητας”.