Μπορεί να μην είναι το πρώτο που σκέπτεται κάποιος όταν πίνει το συγκεκριμένο ποτό στο μπαρ, όμως φαίνεται πως μια συγκρατημένη τακτική κατανάλωσή του βοηθά στην ενίσχυση των οστών και προλαμβάνει τα κατάγματα σε μεγάλη ηλικία.
Ο λόγος γίνεται για τη μπίρα, η οποία είναι πλούσια σε πυρίτιο, ένα συστατικό σημαντικό για τη διατήρηση γερών οστών. Μια αμερικανική έρευνα αποκάλυψε πως το πυρίτιο που υπάρχει στο κριθάρι και τον λυκίσκο, όχι μόνον επιβιώνει από τη διαδικασία της ζύμωσης, αλλά και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Ο δρ Τσαρλς Μπάμφορθ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις δήλωσε χαρακτηριστικώς: «Οι μπίρες που περιέχουν υψηλά επίπεδα βύνης κριθαριού, καθώς και λυκίσκου, είναι οι πλουσιότερες σε πυρίτιο. Το σιτάρι περιέχει λιγότερο πυρίτιο από το κριθάρι». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Science of Food and Αgriculture».