Newsroom

Newsroom

Μαγική συναυλία της Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης στο Μέγαρο Μουσικής

Σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι νεαροί μουσικοί της Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης, ηλικίας 12 ως 26 ετών, χάρισαν χθες…

megaro

Σε ένα κατάμεστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών οι νεαροί μουσικοί της Ορχήστρας Νέων Παλαιστίνης, ηλικίας 12 ως 26 ετών, χάρισαν χθες μια δυνατή και άρτια τεχνικά συναυλία, η οποία θα έκανε υπερήφανους πολλούς επαγγελματίες μουσικούς.

Υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Σον Έντουαρντς για τρίτη φορά, η ορχήστρα ερμήνευσε ένα ποικίλλο πρόγραμμα με στοιχεία τόσο από την Ανατολή, όσο και από τη Δύση, με έργα των Χάιντν, Γκέρσουϊν, αλλά και τρία παραδοσιακά αραβικά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσαν οι τραγουδιστές Οντάι αλ Χατάμπ, Ραουάν Ελεγιάν και Οσάμα Ντιάμπ. Επίσης ερμήνευσε ορχηστρικά κομμάτια των αράβων συνθετών Άχμαντ αλ Χατίμπ, Τζον Μπισαράτ και Ίσα Μπούλος. Το τελευταίο είχε παραγγελθεί ειδικά από την Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης και έκανε την πρεμιέρα του στις φετεινές συναυλίες της ορχήστρας στο Φεστιβάλ της Ιορδανίας και χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η άρτια ερμηνεία της ορχήστρας ιδιαίτερα όταν αναλογιζόταν κανείς το ταραχώδες υπόβαθρο από το οποίο αναδύθηκε, μέσα από πόλεις που σπαράσσονται από συγκρούσεις, όπως η Γάζα και η Ραμάλα. Ο Οντάι, για παράδειγμα, γεννήθηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη Χεβρώνα και τώρα σπουδάζει μουσική στη Ραμάλα, όπως και ο Οσάμα Ντιάμπ. Η όμορφη Ραουάν Ελεγιάν με τη ζεστή και μελωδική φωνή γεννήθηκε στη Γάζα το 1991. Ο Ντιάμπ και η Ελεγιάν κέρδισαν το φετεινό Εθνικό Διαγωνισμό Μουσικής των Παλαιστινιακών Εδαφών.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC), η οποία εδρεύει στην Αθήνα, και ο πρόεδρός της Σαΐντ Χούρι.

Η βραδιά ξεκίνησε με ομιλία του Παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Αθήνα Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε προς το πολυπληθές ακροατήριο, στο οποίο ήταν παρόντες ή εκπροσωπούνταν οι περισσότεροι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως και έλληνες καλλιτέχνες και διασημότητες. Την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρό της Μαχμούντ Αμπάς εκπροσωπούσε ο δρ. Ναμπίλ Σάατ.

Μεταξύ των ηγετών των κομμάτων που παρίσταντο στην εκδήλωση ήταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλης Καρχιμάκης και ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής Ελληνο-Παλαιστινιακής Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα.

Ο ΛΑΟΣ εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση από τον βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του και τηλεοπτική παρουσιάστρια Ευγενία Μανωλίδου, ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Κώστα Κιλτίδη.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που παρευρέθηκαν ήταν ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, ο κινηματογραφιστής Νίκος Κούνδουρος, ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας και ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, όπως και ο βετεράνος Μανώλης Γλέζος.

Η Ορχήστρα Νέων Παλαιστίνης είναι η “ναυαρχίδα” του “Εθνικού Ωδείου της Παλαιστίνης Έντουαρντ Σαΐντ”. Ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αποτελείται από 55 νεαρούς παλαιστίνιους μουσικούς από τα Παλαιστινιακά Εδάφη και πρώην παλαιστινιακές περιοχές, αλλά και από την παλαιστινιακή διασπορά των γειτονικών χωρών, όπως η Ιορδανία, η Συρία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, αλλά και της Ευρώπης και της Αμερικής.

Τηρώντας την παράδοση να προσκαλεί συχνά ξένους μουσικούς, φέτος η ορχήστρα συμπεριέλαβε τέσσερις έλληνες μουσικούς στο ετήσιο εργαστήρι της, ενώ έξι Έλληνες έπαιξαν στην ορχήστρα στη χθεσινοβραδινή συναυλία.
http://www.newpost.gr

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…