Λύση για το χρέος υπό όρους, αλλιώς Σύνοδο Κορυφής

Να συναινέσει σε μια βελτιωμένη πρόταση, η οποία να περιλαμβάνει σαφείς διατυπώσεις αναφορικά με το χρέος, φαίνεται να είναι η κυβέρνηση ωστόσο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα οδηγηθούμε σε Σύνοδο Κορυφής.

5940cbee1dc524d2598b45ed

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως εάν δεν επιτευχθεί λύση και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραμείνουν σε μια πρόταση για το χρέος παρόμοια με αυτή στο Eurogroup του Μαΐου, η Ελλάδα προτίθεται να μην την αποδεχθεί και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, όπου θα ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικά DSA από όλους τους θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ. 

Χαρακτήρισε «λελογισμένη και δίκαιη» την παραπάνω πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

«Σε αυτήν την μάχη πηγαίνουμε συγκροτημένα με σχέδιο, με συμμαχίες, γνωρίζοντας τι θέλουμε να κερδίσουμε, τι να αποφύγουμε και πρέπει αυτός ο σχεδιασμός καθώς και οι εναλλακτικές να είναι συλλογικά συμπεφωνημένα από το Υπουργικό Συμβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο για το αυριανό Eurogroup.

Λύση στο Eurogroup «βλέπει» ο Σόιμπλε

Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου φάνηκε χθες σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα τα καταφέρουμε την Πέμπτη, θα δείτε» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Δεν αναφέρθηκε, ωστόσο, στο εάν θα υπάρξει γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Αισιόδοξος ότι αύριο θα υπάρξει πιθανότατα «θετικό αποτέλεσμα» για την Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες και ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών-συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Η συγκεκριμένη «έκθεση συμμόρφωσης» θα συνοδεύεται, κατά τον ίδιο, από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Το «πακέτο» αυτό μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» προς τον ESM για την εκταμίευση της δόσης, η οποία θα κυμανθεί από 7 δισ. ευρώ έως 11 δισ. ευρώ. Ειδικά για το χρέος, ο εν λόγω αξιωματούχος ανέφερε πως στόχος είναι να «συγκεκριμενοποιηθεί» περαιτέρω η συμφωνία του Μαΐου 2016, χωρίς ωστόσο να προκαταβάλει τις αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι το «ελληνικό ζήτημα» είναι το 5ο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνδέεται τόσο με την Ελλάδα, όσο με την παρουσίαση της έκθεσης για τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου.   

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…