Λονδίνο: Στους 12 οι νεκροί και δεκάδες οι αγνοούμενοι από τη μεγάλη φωτιά στον ουρανοξύστη

Ένα ψυγείο το οποίο εξερράγη στο δεύτερο όροφο του κτιρίου φαίνεται πως ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στον πύργο Grenfell, 24 ορόφων που βρίσκεται στα δυτικά του Λονδίνου.

59410e311dc5247f7b8b471e

Δεκαπέντε λεπτά ήταν αρκετά για να εξαπλωθεί η πυρκαγιά εγκλωβίζοντας δεκάδες ενοίκους στα διαμερίσματά τους. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν 12 νεκροί επιβεβαιωμένοι, ενώ αρκετοί είναι και οι αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά. Μέχρι στιγμής 64 τραυματίες έχουν μεταφερθεί ήδη σε έξι νοσοκομεία ενώ 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους τραυματιοφορείς.

Το κτίριο είναι δαιδαλώδες και δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών.  




Στο κτίριο υπήρχαν 120 διαμερίσματα και ζούσαν περίπου 200 άνθρωποι. Όπως λένε οι πυροσβέστες ο φόβος κατάρρευσης του κτιρίου δεν έχει φύγει ακόμα.

Οι εικόνες φρίκης από το φλεγόμενο πύργο θύμισαν σε πολλούς εκείνες τις τραγικές εικόνες από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Οι μαρτυρίες τόσο από τους ενοίκους του κτιρίου που κατάφεραν να σωθούν όσο και από αυτόπτες μάρτυρες συγκλονίζουν. 



Όπως λένε, είδαν ανθρώπους να πέφτουν από τα παράθυρα ή να πετάνε τα παιδιά τους για να σωθούν. Κάποιοι άλλοι έδενα τα σεντόνια και τα πετούσαν από τα παράθυρα μετατρέποντάς τα σε σχοινιά για να σωθούν.

Κάποιοι άλλοι καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια κουνώντας λευκές πετσέτες και τα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών. Στο σημείο συνεχίζουν να δίνουν μάχη 200 πυροσβέστες.

Όσοι κατάφεραν να ξεφύγουν δήλωσαν πως όχι μόνο δεν υπήρχε σύστημα πυρανίχνευσης αλλά εκείνη την ώρα είχε μπλοκάρει και η σκάλα από την οποία προσπαθούσαν να διαφύγουν. 

Βίντεο δείχνει κατοίκους της περιοχής να φωνάζουν σε εγκλωβισμένο ένοικο που κρέμεται από τα παράθυρα


Δημοσιογράφος της Guardian, η Άλις Ρος μεταφέρει την μαρτυρία ενός άντρα, ο οποίος είδε σε παράθυρο του κτιρίου μία γυναίκα με ένα παιδί.

Σε άλλη μαρτυρία που μεταφέρει η δημοσιογράφος, εξηγεί ότι η Hadil Alamily της είπε ότι τις τελευταίες ώρες είδε «κάποιον να πηδάει φλεγόμενος από τον τελευταίο όροφο». Όπως εξηγεί τον είχε δει να αναβοσβήνει ένα φως στο μοτίβο του SOS. «Φώναζε βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια, αλλά κανείς δεν βοήθησε. Πέταξε ένα στρώμα έξω από το παράθυρο. Καιγόταν στην κυριολεξία και πήδηξε».

«Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός. Αρκετοί δεν βγήκαν από το κτήριο. Έχασα όλα όσα είχα. Πλέον τα μοναδικά που έχω είναι τα ρούχα που φοράω» δήλωσε ένοικος του κτηρίου στον Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο που άκουσε ήταν ο συναγερμός φωτιάς ενός γείτονά του, αλλά αρχικά πίστεψε ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό μέχρι που άκουσε τα πρώτα ουρλιαχτά. 


Εγκλωβισμένοι στα παράθυρα


Ο Ahmed Chellat αναζητεί τον γαμπρό του, τη σύζυγό του και τρία παιδιά. «Δεν ξέρουμε τι τους συνέβη. Του είπα να κατέβει και δεν μπορούσε. Τον συμβούλεψαν να βάλει πετσέτες κάτω από τις πόρτες και ότι θα έρθουν να τον σώσουν. Από τότε δεν έχω κανένα νέο του» δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ. 




Το κτίριο δεν είχε σύστημα πυρανίχνευσης

Για προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία» κάνουν λόγο οι ένοικοι του κτιρίου αφού όπως λένε είχαν προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό για το κίνδυνο που διατρέχουν καθώς ο ουρανοξύστης δεν διέθετε σύστημα πυρανίχνευσης.

Σύμφωνα με ένοικο πρόσφατα δόθηκαν 10 εκατομμύρια λίρες για την ανακαίνιση του κτιρίου η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Τα μόνο που ανακαινίστηκαν ήταν τα παράθυρα και το σύστημα θέρμανσης. Την ίδια ώρα, ο σύλλογος ενοίκων του κτιρίου είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. 

«Φοβάμαι ότι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση» δήλωσε η Χάναν


Ο Εντι, 55 ετών, βρισκόταν στον 16ο όροφο όταν κτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς των γειτόνων του. «Νόμιζα ότι μαγείρευαν».

Αλλά τότε άκουσε ανθρώπους να φωνάζουν «φωτιά, φωτιά». Ανοίγει την πόρτα και βλέπει τον καπνό να μπαίνει στο διαμέρισμά του. «Ο γείτονάς μου του 5ου μου τηλεφωνεί και μου λέει:

«Προσπάθησε να βγεις από κει». Έβαλα μία πετσέτα γύρω από το κεφάλι, κατέβηκα τις σκάλες και προσπάθησα να βρω την εξώπορτα», λέει.

«Δεν την βρήκα, αλλά ένας πυροσβέστης με τράβηξε μέχρι την έξοδο. Πέντε παραπάνω δευτερόλεπτα και θα λιποθυμούσα. Δεν έβλεπες τίποτε».

Ο Εντι είναι ευτυχής που βγήκε, αλλά και εξοργισμένος. Στο παρελθόν είχε γράψει σε ένα blog ότι «χρειάζεται μία φωτιά για να αποδοθούν ευθύνες» στους διαχειριστές.

Μία υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου «κόντεψε να μας κάψει ζωντανούς το 2013», έγραψε στο blog του καταγγέλλοντας μια προαναγγελθείσα «ομαδική δολοφονία».



«Κάποιοι μας έλεγαν να μείνουμε στα διαμερίσματά μας»

Ακόμα πιο συγκλονιστικό θεωρείται το γεγονός πως ορισμένοι ένοικοι υποστηρίζουν ότι άκουγαν φωνές πως πρέπει να παραμείνουν μέσα στα διαμερίσματά τους και να αναμένουν βοήθεια.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24όροφου κτιρίου.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC. 

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εκφράζει την «βαθιά θλίψη» της για τις ζωές που χάθηκαν.

«Η πρωθυπουργός διακατέχεται από βαθιά θλίψη για την τραγική απώλεια ζωών στο Grenfell Tower και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπός της προσθέτοντας ότι έχει συγκαλέσει διακυβερνητική σύσκεψη για τον συντονισμό της αντιμετώπισης της κατάστασης.





Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

mixaloliakos

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: “Πρόκληση” λένε οι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών

«Τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους,…