Newsroom

Newsroom

Λιτόχωρο: Εκδρομή στη "σκιά" του Ολύμπου!

Το Λιτόχωρο του Νομού Πιερίας αποτελεί έναν πανέμορφο χειμωνιάτικο προορισμό στους πρόποδες του Ολύμπου.

583c5e3e1dc524a24a8b49b9

Η ονομασία του μάλλον προέρχεται από την παραφθορά της λέξης «λιθόχωρος», που σημαίνει τόπος με πολλές πέτρες. Δεν υπάρχουν σαφείς ιστορικές αποδείξεις για το Λιτόχωρο κατά την αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την παράδοση, στην περιοχή του Λιτόχωρου μετεγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πίμπλειας, αφού η πόλη τους καταστράφηκε όταν πλημμύρισε ο ποταμός Ενιπέας. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι πολύ αργότερα ο Μέγας Θεοδόσιος έφερε νησιώτες έποικους στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να εκχριστιανίσει τον ντόπιο πληθυσμό. Μάλιστα, κατά την Τουρκοκρατία, η παραλία των Αγίων Θεοδώρων πήρε το όνομα «Στόλος», από το πλήθος των ιστιοφόρων που έφεραν οι νησιώτες κάτοικοι της περιοχής.

Με ορμητήριο το Λιτόχωρο, μπορείτε να επισκεφτείτε το ξεχωριστής ομορφιάς φαράγγι του Ενιπέα. Είναι μια υπέροχη και εύκολη βόλτα, για την οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. Με τα πόδια φτάνετε σε 10 λεπτά στην είσοδο του φαραγγιού και περπατάτε όσο θέλετε. Αν περπατήσετε πάνω από 5 ώρες, θα φτάσετε στο καταφύγιο του Ολύμπου, στην θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.100). Πυκνή άγρια φύση, νερά που κυλάνε, ρεματιές, γέφυρες και φυσικές πισίνες με φόντο το βουνό, θα σας χαρίσουν ανάσες ελευθερίας και καθαρού αέρα με υπέροχες εικόνες.

Στην τοποθεσία Σταυρός (10 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) λειτουργεί το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα χαζεύοντας την πανοραμική θέα των χιονισμένων από τις αρχές του Νοέμβρη κορυφών, του κάμπου της Κατερίνης, αλλά και του ανοικτού πελάγους.

Αμέσως μετά την πλατεία του Λιτόχωρου ιδανικό σημείο για περιπάτους είναι τα «Κατούνια», το μεγάλο πάρκο που βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης με τα αειθαλή δέντρα .

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου καλύπτει την ανατολική πλευρά του βουνού και είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο της UNESCO, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει συμπεριλάβει στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Υπάρχουν πολλές οριοθετημένες ορειβατικές διαδρομές, μικρής ή μεγάλης διάρκειας και με διάφορους βαθμούς δυσκολίας, αλλά και καταφύγια εξοπλισμένα για φιλοξενία.

Ακόμη νοτιοανατολικά, στους πρόποδες του Ολύμπου, δεσπόζει και το κάστρο του Πλαταμώνα, ένα σπουδαίο μεσαιωνικό φρούριο. Στο πέρασμα των αιώνων καταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς, τους Τούρκους, για λίγα χρόνια από τους Έλληνες, ενώ το 1941 χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό των Νεοζηλανδών. Το εσωτερικό τείχος του έχει πολυγωνικό σχήμα, ενώ οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ερείπια ναών, κατοικίες και τάφους.

Το Λιτόχωρο είναι ακόμα ένα μέρος ιστορικής σημασίας. Με το ημερολόγιο να γυρίζει σελίδα από το Σάββατο προς την Κυριακή 31 Μαρτίου 1946 και ενώ άνοιγαν οι κάλπες για βουλευτικές εκλογές άρχιζε ο τρίχρονος εμφύλιος πόλεμος που σημάδεψε τη χώρα μας. Στο Λιτόχωρο της Κατερίνης ένοπλη ομάδα 33 καταδιωκόμενων αριστερών πολιτών επιτέθηκαν στους χωροφύλακες και στην εθνοφρουρά, που ήταν στρατωνισμένη εκεί, άρπαξαν τον εξοπλισμό και ξαναγύρισαν στο βουνό, αφήνοντας πίσω τους 10, τουλάχιστον, νεκρούς.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…