Newsroom

Newsroom

Λίβανος: 50.000 τόνοι σιτάλευρου αποστέλλονται στη Βηρυτό

Ο Καναδάς αυξάνει σε 30 εκατ. δολάρια Καναδά τη βοήθειά του  

AP 20218586953087

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ θα αποστείλει 50.000 τόνους σιτάλευρου στη Βηρυτό ώστε να σταθεροποιηθεί ο εφοδιασμός του Λιβάνου σε σιτάρι, αναφέρεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν διέθετε στρατηγικό απόθεμα σιτηρών πριν από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη εβδομάδα και όλα τα αποθέματα που κατείχαν ιδιώτες στην μοναδική σιταποθήκη της χώρας καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Το αλεύρι θα σταλεί “για να σταθεροποιηθεί ο εθνικός εφοδιασμός και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων στη χώρα”, επισημαίνεται στην έκθεση του OCHA. Τα σημερινά αποθέματα σε αλεύρι του Λιβάνου υπολογίζεται ότι καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς για έξι εβδομάδες.

“Ένα πρώτο φορτίο 17.500 τόνων αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό εντός των επόμενων 10 ημερών για τον εφοδιασμό των αρτοποιείων για έναν μήνα”, σύμφωνα με την έκθεση αυτή. Παράλληλα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι η βοήθεια της χώρας του προς τον πληθυσμό του Λιβάνου θα αυξηθεί από 5 σε 30 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ).

Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε “έμπιστους εταίρους” και θα έχουν στόχο “να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού”, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του.

“Οι δωρεές μας θα στηρίξουν τις ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων και θα επιτρέψουν να δοθούν στέγη, τροφή και άλλα βασικά αγαθά στον πληθυσμό που επλήγη από την έκρηξη”, διευκρινίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε δεχθεί επικρίσεις στον Καναδά για το αρχικό ποσό που δεσμεύτηκε να χορηγηθεί στον Λίβανο.

Την περασμένη Τετάρτη η Καναδή υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Καρίνα Γκουλντ είχε ανακοινώσει ότι η Οτάβα θα προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

“Εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί λιβανικής καταγωγής κατοικούν στον Καναδά και συνεισφέρουν καθημερινά στις κοινότητές μας παντού στη χώρα”, υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Η γιγάντια έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000. Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε διοργανωθεί την Κυριακή από τη Γαλλία και τον ΟΗΕ για βοήθεια 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειρωνίες του δημάρχου Κερκύρας προς δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της ανάστασης: «Υπάρχω για το κανάλι σας;» (video)

Στιγμιότυπο οθόνης 2026 04 12 5.33.08 μμ

Ειρωνίες του δημάρχου Κερκύρας προς δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της ανάστασης: «Υπάρχω για το κανάλι σας;» (video)

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στη Σπιανάδα, όπου η δημοσιογράφος Ηρώ Λέλλα βρισκόταν σε απευθείας σύνδεση με…

Οι Προτάσεις μας

Καιρός: Νέα πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα – Ασταθείς θερμοκρασίες και τοπικές βροχές

kairos

Καιρός: Νέα πρόγνωση για την Κυριακή του Πάσχα – Ασταθείς θερμοκρασίες και τοπικές βροχές

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, από τη Μεγάλη Πέμπτη ως και την Κυριακή του…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική στιγμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο: Πρώτη γυναίκα προπονητής η Μαρί Λουίζ Έτα

Στιγμιότυπο οθόνης 2026 04 12 3.54.41 μμ

Ιστορική στιγμή για το γερμανικό ποδόσφαιρο: Πρώτη γυναίκα προπονητής η Μαρί Λουίζ Έτα

Η φετινή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, γεγονός που οδήγησε τη…

Αϊτή: 30 νεκροί μετά από ποδοπάτημα στην Ακρόπολη Λαφεριέ – Πολλοί ανήλικοι και μαθητές

Screenshot 2026 04 12 104235

Αϊτή: 30 νεκροί μετά από ποδοπάτημα στην Ακρόπολη Λαφεριέ – Πολλοί ανήλικοι και μαθητές

Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, παραμένει βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση -ασφαλείας, πολιτική,…