Newsroom

Newsroom

ΛΕΞ: Τα ΜΜΕ και οι εταιρείας τον αγνοούν αλλά εκείνος γεμίζει τα στάδια με μοναδικά sold out

30.000 ένωσαν τις φωνές τους με τον πιο «αυθεντικό αντάρτη, μάγκα κι ευαίσθητο» ράπερ και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα... «ΛΕΞ όρμα τους…»

ΛΕΞ 1

Ο «μαύρος ποιητής» της underground hip hop κατάφερε για άλλη μια φορά να ενώσει με την μουσική του και να εκφράσει με τις ρίμες τους μια παρεξηγημένη και συχνά συκοφαντημένη για αδιαφορία νέα γενιά. Χωρίς καμία απολύτως διαφήμιση , συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 50.000 θεατές σε δύο συναυλίες του,(την στιγμή που μεγάλες συναυλίες φέτος το καλοκαίρι με ηχηρά ονόματα ζήτημα είναι να φτάσουν την δυναμική του ) μια στη Νέα Σμύρνη το περασμένο καλοκαίρι και μια στη «Σαλούγκα», όπως ο ίδιος αποκαλεί τη Θεσσαλονίκη,  το προχθεσινόβράδυ, με τον κόσμο που τον ακολουθεί να στέλνει ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

συναυλια λεξ 1

Το «ΛΕΞ όρμα τους…» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε από 30.000 στο Καυτανζόγλειο προχθές το βράδυ. O ίδιος σε μια ακόμη ένδειξη αλληλεγγύης, έφερε τους απεργούς της Μαλαματίνας επι σκηνής να καταγγείλουν τις εργασιακές συνθήκες , μίλησε και έδωσε βήμα στις γυναίκες αναφορικά με την έξαρση της σεξουαλική κακοποίησης, και όλα αυτά χωρίς την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δισκογραφικών εταιρειών. Ίσως γιατί ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με το lifestyle της trap, δεν προωθεί τα ναρκωτικά, τις γυναίκες, την βία και αυτό απ’ ότι φαίνεται για τους νέους που βράζει ακόμη το αίμα τους και νοιώθουν μέσα τους πως κάτι πρέπει να αλλάξει έχει αντίκτυπο… και ενοχλεί το μιντιακό σύστημα και όχι μόνο.

 

 

συναυλιαλεξ3

Σήμερα, μετά την μεγαλειώδη -ιστορική-συναυλία- όλοι ασχολούνται με τον εσωστρεφή καλλιτέχνη, που απεχθάνεται τη δημοσιότητα. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν συμμετέχει σε διαφημίσεις και δεν προμοτάρει τις συναυλίες του αλλά… καταφέρνει να γεμίζει στάδια. Ο ίδιος αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του με τον Παύλο Παυλίδη «Αυτό που κάνω δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλή τέχνη», καθώς όπως τονίζει είναι απλώς ένας ράπερ και πως δεν υπήρξε ποτέ «ποιητής της νέας γενιάς», όπως πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει.

«Ποτέ δεν υπήρξα ποιητής και ποτέ δεν ένιωσα ότι υπήρξα, για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ ότι έχω παιδευτεί αρκετά σε πνευματικό επίπεδο ώστε να παράγω ποίηση, τουλάχιστον όπως την έχω στο μυαλό μου. Αυτό που κάνω δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλή τέχνη και το πιο πιθανό είναι ότι δεν φιλοδοξεί κιόλας να είναι. Είμαι ένας ράπερ στην Ελλάδα. Αυτό…», αναφέρει χαρακτηριστικά. Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών προσπαθούν να εξηγήσουν την επίδραση που έχει ο ράπερ σε ανθρώπους από άλλες μουσικές σκηνές ή αντικείμενα, άλλης ηλικίας και με διαφορετικές καταβολές.

ΛΕΞ 2

Ο Σπύρος Γερούσης, ανθρωπολόγος και σκηνοθέτης, που συνεργάστηκε με τον ΛΕΞ το 2015 στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κάθε Μέρα», σημειώνει: «Η μουσική του ΛΕΞ έχει απήχηση σε ηλικιακές ομάδες από την πρώιμη εφηβεία μέχρι τα χρόνια πριν από τη σύνταξη, σε ανθρώπους με καταβολές από όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, από πρόσφυγες μέχρι και σεκιουριτάδες, από ντελιβεράδες μέχρι και γιάπηδες. Ο ρεαλισμός των ιστοριών που παρουσιάζει σε συνδυασμό με τις αναφορές από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τον αθλητισμό, τον κόσμο των videogames και την ποπ κουλτούρα, καναλιζάρεται σε πολύ δυνατά punchlines, κάνει τους ακροατές του -ανεξαρτήτως φύλου και κοινωνικών καταβολών- να νιώθουν ότι ταυτίζεται μαζί τους και παράλληλα να ταυτίζονται και οι ίδιοι μαζί του».

lex 3

Από την μεριά του, ο Φοίβος Δεληβοριάς σημειώνει: «Ο ΛΕΞ ανήκει στη γενιά που της επέβαλαν να αμφιβάλλει. Στη γενιά που όλες οι ταινίες που έβλεπε τελείωναν με τουίστ».

«Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερη λέξη από την ελπίδα για να περιγράψει ό,τι συμβαίνει σήμερα με το φαινόμενο ΛΕΞ… Ίσως τώρα που το σκέφτομαι η ελπίδα μέσα από το έργο του ΛΕΞ να προκύπτει από το γεγονός ότι τον ακούνε πολλοί και πολλές. Τον ακούνε να αφηγείται το σήμερα με αυτού του είδους την ειλικρίνεια και την ευθυβολία, ώστε τελικά μας δίνει πρόσβαση στο αύριο, γιατί μας δίνει την καινούργια λέξη. Αν κάποιος ή κάποια θελήσει να αφουγκραστεί σήμερα τον παλμό των πόλεων που σιγοβράζουν στο νεροζούμι τους, θα πρέπει να ακούσει ΛΕΞ», υπογραμμίζει η τραγουδοποιός Μαρία Σαχπασίδη.

Τέλος, η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος και συγγραφέας, κάνει λόγο για έναν «αυθεντικό αντάρτη, μάγκα κι ευαίσθητο». «Όσα γνωρίζουμε γι’ αυτόν δεν τα γνωρίζουμε μέσα από δηλώσεις του παρά μόνο απ’ όσα λένε οι στίχοι του», τονίζει.

ΛΕΞ Καυκατζόγλειο 1

Το φαινόμενο ΛΕΞ στον κόσμο του Twitter

lex 2
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΡΑΠ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΛΕΞ ΣΤΟ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ. Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Ο ΛΕΞ κάνει «Τ.Γ.Κ.», δηλαδή κάνει «Τέχνη Για Κολλημένους», και οι χρήστες του Twitter προσπάθησαν να μεταφέρουν με αναρτήσεις τους τη δυναμική του ράπερ και το τι συνέβη στην πρόσφατη συναυλία του στο Καυτανζόγλειο, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία βρέθηκαν περίπου 30.000 θεατές.

 

 

 

 

 

 

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

viasmos 10

Φρίκη στην Ημαθία: Μαθήτριες έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης από ιδιοκτήτη στάβλου

Οι δύο μικρές μαθήτριες στην Ημαθία δέχτηκαν σεξουαλική επίθεση ενώ έκαναν ιππασία σε σχολική εκδρομή

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

ιάσονας τροχαίο

Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα

Το δικαστήριο αυτή τη στιγμή έχει διακόψει για να αποφασίσει επί του ελαφρυντικού και να…

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

6084787 1

Καλλιάνος: Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής για τον πατέρα του – «Η εισαγωγή ασθενών στην ΜΕΘ διέπεται από ιατρικούς κανόνες»

«Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών»,…

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

CropImage 26

Άγριος καυγάς σε σχολείο στις ΗΠΑ: Εκπαιδευτικός γρονθοκόπησε μαθητή που τον είπε «νέγρο» (video)

O 27χρονος αναπληρωτής είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες, που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό, απειλή και επίθεση σε…

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

τροχαίο

Τραγωδία στην άσφαλτο: Τροχαίο με έναν 31χρονο νεκρό στην Ελευσίνα – 17χρονος σκοτώθηκε στη Σκιάθο (video)

Θανατηφόρο τροχαίο με ένα νεαρό νεκρό και έναν τραυματία στην Ελευσίνα - 17χρονος νεκρός σε…